Tutkimushanke Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Kangasala
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
    Nimi:
    Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Maisemahistorian selvitys
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Inventoinnin tavoitteena oli tuottaa ajantasainen ja yhtenäinen tietopohja lähtökohdaksi arvokkaiden rakennettujen kulttuuriympäristöjen asiantuntijatyönä tehtävälle arvottamiselle. Selvitystä käytetään suunnittelussa ja vaikutusten arvioinnissa. Tämän selvityksen raportin maakunnalliset kohteet sisältyvät maakuntakaavaan ja ne sovitetaan yhteen maankäytön muiden tarpeiden kanssa.

    Tärkeimmät käytetyt kriteerit ovat edustavuus ja säilyneisyys. Kohteiden tulee edustaa monipuolisesti sitä rakennuskulttuuria, joka ilmentää Pirkanmaan erityispiirteitä.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan liiton maakuntakaavoitus
    Hankkeen alkupvm:
    01.01.2014
    Hankkeen loppupvm:
    01.03.2016

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Pirkanmaalla on käynnissä uuden kokonaismaakunta kaavan, Pirkanmaan maakuntakaavan 2040, laatiminen. Maankäytön eri aihealueet kattava maakuntakaava tulee korvaamaan Pirkanmaan 1. maakuntakaavan ja voimassa olevat vaihemaakuntakaavat. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää (28§), että maakuntakaavan sisältöä laadittaessa on erityistä huomiota kiinnitettävä maisemaan ja kulttuuriperintöön. Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä koskeva selvitys on keskeinen Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 erillisselvityksistä.

    Maisemaa ja kulttuuriperintöä on tarkoituksenmukaista tarkastella kokonaisuutena.Aineellisena kulttuuriperintönä arvokkaat rakennetut ympäristöt sisältävät usein muita arvokkaita kulttuuriympäristön osia, kuten muinaismuistoja tai perinnemaisemia. Voidaan puhua kulttuuriympäristön moniarvoalueista. Maaseudun kulttuuriympäristökysymyksiä on maakuntakaavatyössä tarkasteltu useissa selvityksissä: Kulttuurimaisemat: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet ja Historiallisten kylätonttien sijainti Pirkanmaan taajama-alueilla, joita on tehty rinnan tämän selvityksen kanssa, sekä vuonna 2013 valmistuneessa Pirkanmaan arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnissa, josta laadittiin kaksi raporttia, valtakunnallisesti ja maakunnalliset arvokkaat maisema-alueet. Rinnakkaisselvityksessä on tarkasteltu myös nykyisen maakuntakaavan maatalousalueet, joilla on erityisiä ympäristöarvoja (MY).

    Uusia arvokkaita kulttuuriympäristöjä tunnistetaan, kun näkökulmat ja arvostukset muuttuvat. Tällä hetkellä on perusteltua kiinnittää erityistä huomioita sodanjälkeiseen rakennusperintöön osana vaalittavaa rakennusperintöä. Täydennystarpeen lisäksi tulee kohteita päivittää: osa aiemmista kohteista on purettu tai arvoja muuten menetetty.

    Maakunnallisesti arvokkaiden kulttuuriympäristöjen osoittamisessa on tarkoitus viestiä sekä kuntien että valtion suuntaan siitä, mitä kertovuutta sisältäviä kulttuuriympäristöjä Pirkanmaa haluaa säilyttää osana pirkanmaalaisuuden ominaispiirteitä.

    Fyysinen ympäristö muuttuu hitaasti. Pirkanmaan kulttuurinen omaleimaisuus saa rakennetusta ympäristöstä vahvan perustan. Vaikka arvokkaina pidettyjä ympäristöjä ensisijaisesti vaalitaan tuleville sukupolville, on niillä merkitystä jokapäiväisen viihtyisän elinympäristön osana.

    Matkailulle ja seudun muille elinkeinoille sekä imagolle arvokkaista kulttuuriympäristöistä on selkeää hyötyä. Koska Pirkanmaan maakuntakaava 2040 on luonteeltaan strateginen, keskitytään siinä nostamaan esiin vetovoimaisuutta, jota kulttuuriympäristöjen hoidolla, suojelulla ja kehittämisellä voidaan saada aikaan.

    Hankealue:
    Tässä selvityksessä tarkastelun kohteena ovat taajamien rakennetut ympäristöt sekä pienialaisia maaseudun arvokkaita kulttuuriympäristöjä. Maaseudun rakennuskulttuurin maakunnalliset arvokohteet on varsinaisesti selvitetty edellä mainitussa rinnakkaisselvityksessä ”Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet”. Samantyyppinen jako on Ympäristöministeriön oppaassa Maakuntakaavan sisältö ja esitystapa (2002).

    Kohteet ovat arvoalueita. Taajamien maakunnallisia rakennettuja kulttuuriympäristöjä on tunnistettu 97, joista kokonaan uusia kohteita on noin kolmasosa. Suurin osa on laajoja alueita, jotka koostuvat eri osa-alueista ominaispiirteineen. Sisällöllisesti on kattavasti käsitelty rakennusperintö 1500-luvulta 1960-luvulle, mutta vain harvoissa tapauksissa nuorempia kohteita. Myös taajamien maisemalliset arvot on huomioitu.

    Aikaisemmat hankkeet:
    Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY 2009) on selvitetty viime vuosikymmenellä, ja niistä on valtioneuvoston päätös 22.12.2009. Pirkanmaalla on valtakunnallisen statuksen saanut 91 aluekohdetta, jotka tullaan esittämään maakuntakaavan 2040 aineistossa sellaisenaan. Kartta valtakunnallisesti merkittävistä kohteista on liitteenä 1. Tämän selvityksen maakunnallisesti arvokkaat kohteet täydentävät valtakunnallisten alueiden joukkoa. Ne kohteet, joissa aiemman, vuoden 1993 inventoinnin mukaan, vielä oli valtakunnallista merkittävyyttä, mutta vuoden 2009 enää ei, huomioitiin tässä selvityksessä lähes kaikki maakunnallisesti arvokkaina.
    Menetelmät:
    Maastokäynnit tehtiin kohteiden tarkistamiseksi. Käyntien aikana otettuja kuvia ja muistiinpanoja on tukenut Google Maps –sovellus sekä Maanmittauslaitoksen kiinteistötietojärjestelmän ilmakuvat.

    Uusien ilmiöiden ja kohteiden esiintuominen oli pääosin selvityksestä vastanneen suunnitteluarkkitehti Lasse Majurin vastuulla. Työ eteni vuorovaikutteisesti niin, että hankeryhmä kommentoi ja ohjeisti kohdejoukon laadintaa kokouksissaan.

    Kohteille on annettu merkityksiä ja niitä on yhdistetty kulttuurisiin ilmiöihin. Tällaisia ovat esim. puunjalostusteollisuuden rakennusperintö tai hyvinvointivaltion koulurakentamisen rakennusperintö. Tässä selvityksessä on keskitytty erityisesti ominaispiirteiden ja arvojen sanalliseen kuvaukseen ja ns. arvokarttoihin, jotka on esitetty kohdekorteilla. Lisäksi kohdekorttien sisältönä on perusteluja siitä, mikä tekee kohteesta maakunnallisesti merkittävän ympäristön.

    Maakuntakaavoituksen tasolla on tarpeen viitata kohteen ominaispiirteisiin tai –laatuun ja erityispiirteisiin. Tämä selvitys antaa lähtökohdat tarkemmille selvityksille siitä, millaisia ominaispiirteitä ja arvoja kunkin kohteen osalta tulee tarkemmin määritellä. Kuntasuunnittelussa tulee olla tiedossa, kuinka arvokkaalla alueella suunnittelu milloinkin tapahtuu.

Media

  • Kohteen kuva

    kansi1.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Aitolahden ja Teiskon rantahuvilat Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Mänttä-Vilppula
     
      Ajostaipaleen ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Akaa
     
      Akaan kirkon ja torin ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Akaa
     
    Toijala
     
    Chymoksen tehdasalue Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö teollisuusalue
     
    Avaa Sastamala
     
      Ellivuoren tanssipaviljonki Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Orivesi
     
      Eräjärven kirkon ympäristö ja raitti Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Akaa
     
    Viiala
     
    Haihunkosken kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö taajama
    muu
     
    Avaa Pirkkala
     
      Haikan asuinalue, tanssilava ja kartanon alue Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ruovesi
     
      Harakkala Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Hämeenkyrö
     
      Heiskan talo ympäristöineen Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Urjala
     
      Huhti Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Hyppösen kenkätehdas ja Lokomon hallit Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Härmälä, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Juhannuskylä Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Vesilahti
     
      Järvenranta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kaarilan ja Raholan kartanot ja ympäristön asuinalueet Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Pälkäne
     
      Kajantilan kylän ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kalevan ateljeetalo Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ikaalinen
     
      Kalman ja Kallin kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Kangasala
     
      Kangasalan kirkon ja Ukkijärven ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kantasairaala, voimalaitos ja asuinrakennukset Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Karkku
    Vammala
     
    Karkun kirkon, emäntäkoulun ja Riippilänjärven huviloiden ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kaukajärven aloituskorttelit ja Haihara Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kaupin pumppaamo ja vesitornit Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kaupin sairaala asuinrakennuksineen Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kauppakatu Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kauppaoppilaitos Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Keikyä
    Äetsä
     
    Keikyän kirkon ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Kiikka
    Äetsä
     
    Kiikan kirkon ympäristö ja raitti Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Kiikoinen
     
    Kiikoisten kirkko ja pappila Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Virrat
     
      Killinkosken raitti ja maatilat Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Kissanmaa, Hipposkylä ja Hakametsän jäähalli Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Mänttä-Vilppula
     
      Kolhon Ylä-Kolho, salmi ja Bonnenniemi Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Koulukatu Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
    Kuru
     
    Kurun Kosken ja Keihäslahden kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Hämeenkyrö
     
      Kyröskosken tehdasyhdyskunnan asuinalueet Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Lapinniemen tehdasyhdyskunta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Lempäälä
     
      Lempäälän kirkon ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Lempäälä
     
      Lempäälän vesireitit ympäristöineen Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Lielahden kartano ja tehdasalue Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Nokia
     
      Linnavuoren alue Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Pälkäne
     
      Luopioisten kirkonkylän raitti ja pappila Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Messukylän kirkot lähiympäristöineen Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Lempäälä
     
      Mottisen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
    Teisko
     
    Murikka Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Mustanlahden satama ja purjehdusseuran paviljonki Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Mänttä-Vilppula
     
      Mäntän keskusta ja Mäntänvuori Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Niemen kartano ja asuntoalue Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Nokia
     
      Nokian asemanseutu ja asuinalueet Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Nokia
     
      Nokian keskustan kartanot Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Näsinneula ja taidemuseo Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Orivesi
     
      Oriveden keskusta, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Orivesi
     
      Oriveden vanha kylä Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
    Kuru
     
    Palhoniemen huoltokoti ja Karjulan kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Parkano
     
      Parkanon kirkon ympäristö ja vanha raitti Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
      Parosten kaivos Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Peltolammi, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
      Pengonpohjan ja Länsi-Teiskon rukoushuoneet ympäristöineen Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Pirkkala
     
      Pereen-Nuolialan kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Petsamo Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Kangasala
     
      Pikonlinna Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Pirkankadun länsipää Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
    Kuru
     
    Puntasen yksinäistalo Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Pyynikin kohteet ja Viikinsaari Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Rantaperkiö, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Ruotula, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Kangasala
     
      Sahalahden kirkko, pappila ja raitti Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
      Salomaan ja Huhdanpään torpat Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
      Sammaljoen kylä Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Saukonmäki, Litukan rivitalot ja siirtolapuutarha Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Orivesi
     
      Siitaman kylä ja kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
      Stormi, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Suodenniemi
    Vammala
     
    Suodenniemen keskusta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Suodenniemi
    Vammala
     
    Suodenniemen Putajan kivisillat ja raitti Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Valkeakoski
     
    Sääksmäki
     
    Sääksmäen silta ja ravintola Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Tammelan teollisuuskohteet ja tori Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Tampereen yliopiston päärakennus laajennuksineen Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
    Teisko
     
    Terälahti, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Akaa
     
    Toijala
     
    Toijalan aseman ympäristö ja asuinalue Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Akaa
     
    Toijala
     
    Toijalan tapettitehtaat ja keskustan kylät Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Tullin alue ja Sorsapuisto Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Tampere
     
      Uimahalli, taidemuseot ja Amurin työläismuseokortteli Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Mouhijärvi
     
    Uotsola Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Valkeakoski
     
      Valkeakosken keskusta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Valkeakoski
     
      Valkeakosken taajaman asuinalueet Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Vammalan keskusta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Akaa
     
    Viiala
     
    Varrasniemen kylä ja kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Mänttä-Vilppula
     
      Vehkakosken ympäristö ja Kangaskosken sekä Tammikosken myllyt Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Virrat
     
      Vermas Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Lempäälä
    Vesilahti
     
      Vesilahden ja Lempäälän kartanot ja suurtilat Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Vesilahti
     
      Vesilahden kirkonkylän ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Akaa
     
    Viiala
     
    Viialan tehdasyhdyskunta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
    Viljakkala
     
    Viljakkalan keskusta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
      Villa Urpo Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Mänttä-Vilppula
     
      Vilppulan kirkko ja Vilppulankosken ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Virrat
     
      Virtain keskusta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ruovesi
     
      Visuveden kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ylöjärvi
     
      Ylinen Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Ylöjärvi
     
      Ylöjärven kirkko ja ympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Avaa Sastamala
     
    Äetsä
     
    Äetsän tehtaat ja voimalaitokset Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Järvikatu 2 / Rukoushuone   Kaukajärvi
     
    Järvikatu 2  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ylöjärvi
     
    Ylinen / Ylisen kartano ja kuntoutuslaitos Kaihari
     
      Kuruntie 980 hoito
    maatalous