Alue Juhannuskylä

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  • Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Juhannuskylä
    Alueluokka:
    Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

  • Kuvaus:
    1. Tuomiokirkko 1901 ja –puisto 1910-luku

    2. Metodistikirkko ja Voiman liikerakennus 1966, 1924

    3. Tammerkosken koulu 1924, 1960

    4. Johanneksen koulun kivirakennus ja puurakennus 1898

    5. Klassillinen lyseo 1907, 1967

    6. Ulkotyöväenyhdistyksentalo (elokuvateatteri Olympia) 1906

    7. Pirkanhovi, juhlasali 1920

    ASUIN- JA LIIKERAKENNUKSET:

    ASUINKERROSTALOJA:

    8. Huhtimäenkatu 1 (Schreckintalo 1901) ja Huhtimäenkatu 3

    9. Tuomisen kivimuuri 1908, 1913

    10. Karhu-Apteekin talo 1928

    11. Keskuskeittiön talo 1922

    12. As. Oy Soukannotko 1916, 1925

    13. Ojakatu 3 1946

    1-2 -KERROKSISIA (KIVI-PUU) RIVITALOJA JA PIENKERROSTALOJA:

    14. Pajakadun ja Siltakadun eteläkärjen puutalokorttelit

    15. Ojakadun varsi

    16. Aleksanterinkadun varsi

    17. Sukkavartaankadun varsi

    18. Polvikadun varsi

    19. Rongantornit 1961, 11-kerroksiset asuinkerrostalot

    20. Lapintie puistokatu

    21. VR:n konduktöörien talo

    [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

    Jussinkylä, X ja XI kaupunginosat. Tammerkosken itäpuolisella alueella Kyttälässä kasvoi väikuluku 1850-luvulla teollistumisen myötä voimakkaasti ja slummimainen asutus levisi nopeasti kaavoittamattomalle alueelle. Vuonna 1877 kaupunki lunasti alueen ja vuonna 1886 kaupunginarkkitehti F.L. Calonius laati alueen ensimmäisen asemakaavan. Saneerauksen seurauksena asunnottomiksi jäänet sijoitettiin vuokratonteille alueen pohjoispuolelle, Armonkalliolle. Vuonna 1906 valtuusto hyväksyi arkkitehti Lars Sonckin laatiman asemakaavan, jossa oli luovuttu ruutukaavan jäykkyydestä. Keskeisimmälle paikalle kohosi samaan aikaan Johanneksen kirkko, niin ikään Sonckin käsialaa. Vaikkakin aluetta on myöhemmin uudisrakennettu suhteettoman massiivisilla kaupunkirakenteesta poikkeavalla elementtikerrostaloilla, Jusinkylän vanhaa, kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennuskantaa säilynyt varsin paljon . Eheitä katunäkymiä on mm. Sukkavartaankadulla, Huhtimäenkadulla ja Polvikadulla. Erillisinä kohteina käsiteltävien tuomiokirkon, pääpaloaseman, Hotelli Tammerin, Klassillisen lyseon, Olympian, Johanneksen koulun sekä Tuomisen ja Schreckin talojen lisäksi ovat huomattavia seuraavat alueen rakennukset:

    - Satakunnankatu 12. Tiilipintainen asuin- ja liikerakennus, ns. Karhu apteekin talo, jonka kulmassa kohoaa kahdeksankerroksinen torniosa, valmistui vuonna 1929, suunnittelijana rakennusinsinööri Veikko Kallio.

    - Erkkilänkadun, Sukkavartaankadun, Lapintien ja Juhannuskylän kadun varrella on 1910- ja 1920-lukujen puutaloja, joiden muotokieli vaihtelee jugendista 20-luvun klassismiin. Monet alueen pihat ovat viihtyisiä. Sukkavartaankatu 9:ssä sijaitseva Pirkanhovi on entinen saarnahuone.

    - Huhtimäenkadun varrella on säilynyt edustava joukko puisia uusrenessanssitaloja viime vuosisadan lopulta. Huhtimäenkatu 1:ssä sijaitseva poikkeuksellinen pitkä uusrenessanssirakennus on vuodelta 1899, arkkitehtina Berndt Blom. Huhtimäenkatu 3:n kivinen asuinkerrostalo on vuodelta 1901, sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Andersin-Jung-Bomansson. Muut alueen puurakennukset ovat rakennusmestarien H. Tiitolan ja V. Heikkilän piirtämiä. Tammerkosken lukio, ent. Huhtimäen tyttökoulu, valmistui vuonna 1924 Yleisten rakennusten ylihallituksessa laadittujen piirustusten mukaan, arkkitehtinä Magnus Schjerfbeck.

    [--]

    - Kortteli 166 ja 167/1, Ojakatu. 1920-luvulla rakennetut rapatut asuin- ja liikerakennukset muodostavat yhtenäisen katutilan, jolla on tärkeä merkitys näkymälle Koskipuistosta tuomiokirkon suuntaan. Ojakatu 1 rakennus on arkkitehti A.E. Eräsen suunnittelema. Klassiset rakennukset ovat rakennusmestari E. Liuhan 1926 suunnitelmat.

    Olympian talo, Satakunnankatu 10, X/150/11. vuonna 1893 perustettu Tampereen Ulkotyöväenyhdistys rakennutti vuosina 1907-1908 kaupungilta saamalleen tontille kolmikerroksisen kivisen työväentalon, johon kuului edustava juhlasali. Jugend-tyylisen rakennuksen suunnittelivat arkkitehti Toivo Paatola ja rakennusmestari K.O. Lindroos. Vuonna 1914 talo oli kuitenkin luovutettava velkojille ja vanha juhlasali muutettiin elokuvateatteri Olympiaksi. Ikkunoiden puitejakoa ja väristystä lukuunottamatta rakennuksen ulkoasu on säilynyt hyvin. Sisätiloista ovat mainittavia teatterisali ja siihen liittyvät eteistilat. Vanha rakennus on peruskorjattu, mm. juhlasali ja julkisivu palautetaan alkuperäisiksi. Samalla tontille on rakennettu lisärakennus.

    Tuomisen kivimuuri, Tuomiokirkonkatu 3, X/153/24. Arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema kookas asuinkerrostalo valmistui tuomiokirkon välittömään läheisyyteen kokonaisuudessaan vuonna 1914. Yhdessä tuomiokirkon kanssa rakennus hallitsi pitkään Jussinkylän matalaa asutusta.

    Tampereen Tuomiokirkko, X/157. Tampereen tuomiokirkko, entinen Johanneksen kirkko, rakennettiin vuosina 1902-1907 arkkitehti Lars Sonckin piirustusten mukaan. Sonck oli ehdotuksellaan voittanut 1899 pidetyn arkkitehtuurikilpailun, lopulliset piirustukset hän laati vuosina 1900-1902. Tampereen tuomiokirkko on maamme huomattavimpia kansallisromantiikan aikaansaannoksia ja se lukeutuu myös kansainvälisesti jugend-ajan merkittävimpiin monumentteihin. Kirkon julkisivut ovat karkeaharkkoista graniittia. Ulkoarkkitehtuurin liittyy kiinteästi kirkkoa kiertävä kivimuuri porttirakennuksineen. Sisätilaa kattaa valtaisa holvivaippa ja maalauskoristelulla on keskeinen asema arkkitehtuurin korostajana. Lehterikaiteissa on freskoina Hugo Simbergin käynnöstä kantavat pojat ja holvin korkeimmalla kohdalla synnin vertauskuvana käärme. Erillisinä freskoina ovat Simbergin mallaukset Kuoleman puutarha ja Haavoittunut enkeli. Ylösnousemusta kuvaava alttarifresko on taiteilija Magnus Enckellin työtä. Useimmat lasimaalaukset ovat Hugo Simbergin suunnittelemat. Alttarifreskon yläpuolinen pyöreä värilasi-ikkuna on Enckellin. Kirkko on ajalleen ominainen kokonaistaideteos. 1981-83 kirkossa suoritettiin perusteellinen korjaus- ja restaurointityö.

    Johanneksen koulu, Erkkilänkatu 10, X/159/1. Arkkitehti Georg Schreckin suunnittelema kivinen koulurakennus oli valmistuessaan vuonna 1898 kaupungin suurin kansakoulu. Alustavat suunnitelmat oli laatinut Lambert Pettersson. Tyyliltään julkisivut ovat uusrenessanssia. Huhtimäenkadun varrella sijaitseva uusrenessanssityylinen puurakennus on samanikäinen kuin päärakennus.

    Schreckin talo, Erkkilänkatu 9, X/160/46. Arkkitehti Georg Schreck piirsi tämän kolmikerroksisen asuintalon vuonna 1902. Jugend-tyylisen rakennuksen ulkoasu, porrashuoneet ja sisätilat ovat säilyneet alkuperäisessä asussaan.

    Klassillinen Lyseo, Satakunnakatu 5, XI/171/1. Yhtäaikaisesti tuomiokirkon rakennustyön kanssa nousi naapurikortteliin Suomalaisen klassillisen lyseon koulurakennus, joka valmistui 1907. Arkkitehti Jac. Ahrenbergin suunnitteleman rakennuksen rapatut julkisivut ovat klassistiset. Mainittakoon, että rakennuksen välipohjarakenteissa samoin kuin hallien pylväissä käytettiin teräsbetonirakennetta, joka oli tuolloin uusi menetelmä.

    [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Rakennettu ympäristö

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-Osakeyhtiö Satakunnankatu 12 / Karhu-apteekin talo   X - Juhannuskylä
     
    Aleksanterinkatu 8 / Satakunnankatu 12 asuinkiinteistö
    liike-elämä
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Olympiantalo   X - Juhannuskylä
     
    Aleksanterinkatu 13 / Satakunnankatu 10 asuinkiinteistö
    kulttuuri
    majoitus ja ravitsemus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-Osakeyhtiö Oma-Tupa   X - Juhannuskylä
     
    Erkkilänkatu 7 / Huhtimäenkatu 4 / Rautatienkatu 7 / Siukolankatu 2 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-osakeyhtiö Juhannuskylä / Schreckin talo   X - Juhannuskylä
     
    Erkkilänkatu 9 / Huhtimäenkatu 5 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Johanneksen koulu ; Juhannuskylän koulu   X - Juhannuskylä
     
    Erkkilänkatu 10 / Postikatu 2 opetus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tammerkosken tyttölyseo / Tammerkosken koulu /Tammerkosken koulutalo/ Juhannuskylän koulu   X - Juhannuskylä
     
    Huhtimäenkatu 2 / Rautatienkatu 3-5 / Siukolankatu 5 / Vuorikatu 6 opetus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-osakeyhtiö Suoja   X - Juhannuskylä
     
    Huhtimäenkatu 3 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Metodistikirkon talo - Lapintien Voima   X - Juhannuskylä
     
    Lapintie 4 / Palokunnankatu 5 liike-elämä
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    As.oy Soukannotko   X - Juhannuskylä
     
    Lapintie 18 / Sukkavartaankatu 15 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-osakeyhtiö Tampereen Puistotalo / Ojakatu 1:n talo   XI - Kyttälä
     
    Ojakatu 1 / Pellavatehtaankatu 13 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Ojakadun kolmio / Ojakatu 2 / Ojakatu 4 / Rongankatu 1 / Rongankatu 3 / Aleksanterinkatu 12 / Aleksanterinkatu 14   XI - Kyttälä
     
    Ojakatu 2 / Ojakatu 4 / Rongankatu 1 / Rongankatu 3 / Aleksanterinkatu 12 / Aleksanterinkatu 14 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-Osakeyhtiö Torppa   IX - Armonkallio
     
    Pajakatu 11 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto Osakeyhtiö Toimi   IX - Armonkallio
     
    Pajakatu 13 / Siltakatu 14 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tuomiokirkko / Johanneksen kirkko   X - Juhannuskylä
     
    Rautatienkatu 4b / Tuomiokirkonkatu 3b kirkollinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tampereen klassillinen lyseo / Tampereen klassillinen koulu   XI - Kyttälä
     
    Rautatienkatu 6 / Rongankatu 9 / Satakunnankatu 5a / Tuomiokirkonkatu 5 opetus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-Osakeyhtiö Keskuskeittiö   X - Juhannuskylä
     
    Satakunnankatu 14 / Pellavatehtaankatu 9 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto Oy Siltakatu 12   IX - Armonkallio
     
    Siltakatu 12 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-Osakeyhtiö Vapaus   IX - Armonkallio
     
    Siltakatu 17 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tuomisen kivimuuri   X - Juhannuskylä
     
    Siukolankatu 1 / Sukkavartaankatu 8 / Tuomiokirkonkatu 3 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Pirkanhovi (entinen Pirkonhovi , nykyään Hovi )   X - Juhannuskylä
     
    Sukkavartaankatu 9  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tuomiokirkonpuisto   X - Juhannuskylä
     
    Tuomiokirkonpuisto  

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Kangasala
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
    Maisemahistorian selvitys
     
    01.01.2014 01.03.2016

Kartta