Tutkimushanke Ruoveden rakennusinventointi 2001

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ruovesi
    Nimi:
    Ruoveden rakennusinventointi 2001
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Käsillä olevan rakennusinventoinnin tarkoituksena oli kartoittaa Ruoveden vanhaa rakennuskantaa ja määritellä sen arvot paikallsiesta kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta katsoen. Inventointi on suunniteltu myös täyttämään MRL 9 pykälän vaatimukset liittyen maankäytön suunnittelun perusselvityksiin. Myös rakennussuojelun ja uudisrakentamisen alueella tätä inventointia voi hyödyntää.

    Rakennusinventointi suoritettiin valtakunnallisesti arvokkaiksi määritetyillä Kirkonkylän, Pappilanlahden, Mustajärven ja Kautun alueilla, myös Ruhalan kulttuurimaisemaa ja rakennuskantaa sekä Rajalahden, Storminiemen, Syvingin ja Tapion rakennuskantaa tutkittiin. Inventoituja kohteita kertyi yhteensä 86. Rakennusinventointi tehtiin valikoiden ja se keskittyi kantatie 66 itäpuolisiin alueisiin. Inventointiin sisällytettiin lähinnä ennen vuotta 1940 rakennettuja kulttuurihistoriallsiesti ja maisemallisesti arvokkaiksi katsottuja kohteita. Joakisessa kylässä käytiin läpi kantatilat ja mahdollisuuksien mukaan niiden torpat. Inventoinnin teki Pirkanmaan maakuntamuseossa Nina Rinta-Porkkunen. Kaksiosainen raportti on liitteenä sekä Pirkanmaan maakuntamuseon arkistossa.

    Inventointia täydennetty 2008 Virastotalon / Hotelli Lieran inventoinnilla (FCG).

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    PMM / Nina Rinta-Porkkunen
    Hankkeen alkupvm:
    01.01.2001
    Hankkeen loppupvm:
    31.12.2001

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Ruovesi on säilyttänyt hyvin omaleimaisen ilmeensä niin rakennetussa ympäristössä kuin kulttuurimaise-massa yleensäkin. Kunnan alueelta on luetteloitu seitsemän valtakunnallisesti merkittävää kulttuurihistoriallista ympäristöä. Lisäksi Pirkanmaan seutukaavaliiton inventoinneissa on 42 kohdetta määritelty seudullisesti arvokkaiksi. Paikallistason rakennusinventointia on tehty vuonna 1995 lähinnä keskusta-alueella ja sen lähituntumassa. Käsillä olevan rakennusinventoinnin tarkoituksena oli kartoittaa Ruoveden vanhaa rakennuskantaa ja määritellä sen arvot paikallisesta kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta katsoen. Inventointi on suunniteltu myös täyttämään MRL 9 §:n vaatimukset liittyen maankäytön suunnittelun perusselvityksiin. Myös rakennussuojelun ja uudisrakentamisen alueella tätä inventointia voi hyödyntää. Rakennusinventointimateriaalia voidaan kopioida koulujen käyttöön tai hyödyntää matkailullisesti, esimerkiksi kulttuuriympäristöreitistöjen luomisessa tai maatilamatkailuhankkeissa.

    Rakennusinventointi suoritettiin valtakunnallisesti arvokkaiksi määritellyillä Kirkonkylän, Pappilanlahden, Mustajärven ja Kautun alueilla, myös Ruhalan kulttuurimaisemaa ja rakennuskantaa sekä Rajalahden, Storminiemen, Syvingin ja Tapion rakennuskantaa tutkittiin. Inventoituja kohteita kertyi yhteensä 86. Rakennusin-ventointi tehtiin valikoiden ja se keskittyi kantatie 66:n itäpuolisiin alueisiin. Inventointiin sisällytettiin lähinnä ennen vuotta 1940 rakennettuja kulttuurihistoriallisesti tai maisemallisesti arvokkaiksi katsottuja kohteita. Jokaisessa kylässä käytiin läpi kantatilat ja mahdollisuuksien mukaan niiden torpat. Inventoiduista kohteista täytettiin kohdeinventointilomakkeet, joihin pyrittiin teknisten tietojen lisäksi selvittämään rakennusten historiaa. Lisäksi kohteet valokuvattiin ja niistä laadittiin pohja- ja asemapiirrokset. Kentältä kerättyjä tietoja täydennettiin arkistolähteillä ja kirjallisuudella. Maiseman historiaa kartoitettiin Hämeen maanmittauslaitoksen arkistossa Hämeenlinnassa säilytettävien isojakokarttojen avulla. Kiinteistöjä koskevia tietoja täydennettiin Tampereella sijaitsevan Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimiston kartta- ja asiakirjamateriaalin avulla.

    Suurin osa inventoiduista kohteista sijaitsee Ritoniemessä kirkonkylän ja Harakkalan alueilla. Vaikka Harakkala kuuluu Ritoniemen kylään, oli alueet selkeintä käsitellä omina kokonaisuuksinaan. Harakkalassa inventoitiin 14 ulkoasultaan mahdollisimman vähän muuttunutta kohdetta, Ritoniemessä kohdeinventointeja tehtiin 32. Harvemmin asutuissa kylissä kohdeinventointeja tehtiin vähemmän. Tapiossa ja Syvingissä kohdeinven-tointeja tehtiin kaksi, Storminiemessä yksi. Ruhalassa kohteita inventoitiin kuusi. Inventoimatta jäivät mm. 1800-luvulla rakennettu Lahomäen torppa Vilppulaan menevän tien varressa sekä Pöytäniemen tien varressa olevat todennäköisesti 1920-luvulta peräisin olevat rakennukset. Kantatie 66:n länsipuolinen alue jäi myös inventoimatta. Jatkossa Ruhalan aluetta tulisikin inventoida tarkemmin mm. juuri entisten torppien osalta. Kautussa inventoitiin yhdeksän kohdetta, Rajalahdessa kuusi. Pappilankylässä kohdeinventointeja tehtiin seitsemän. Inventoimatta jäivät kantatie 66:n länsipuolinen Parosperän alue sekä kantatien ja Poukanharjun välissä sijaitsevat rakennukset. Inventointi ei ulottunut myöskään Pappilankulman itäosassa sijaitsevaan Kivistön kantatilaan. Mustajärvellä inventoitiin kantatilat sekä joitakin niiden torpista, yhteensä seitsemän kohdetta.

    Rakennusinventoinnin alkuperäismateriaalia säilytetään Tampereen museoiden maakunnallisessa yksikössä. Materiaalista on tehty käsillä oleva raportti, josta kopio on toimitettu Ruoveden kunnan rakennustarkastajan toimistoon. Sieltä kiinteistön omistaja voi käydä kopioimassa kiinteistöään koskevan tiedon itselleen.

    Ruoveden rakennusinventoinnissa rakennuksia ja rakennettuja ympäristöjä arvotettiin tarkastelemalla niiden historiallista, rakennushistoriallista ja maisemallista merkittävyyttä. Historiallisia arvoja ovat esimerkiksi ta-loushistoriaan, sosiaali- tai sivistyshistoriaan liittyvät seikat. Myös asutushistoriaa painotettiin arvottamisessa, näin esimerkiksi erityistä arvoa katsottiin olevan kantatalojen, torppien ja mäkitupien asuinrakennuksilla. Rakennushistoriaan liitetään rakennusperinteen ja arkkitehtuurin näkökulmat. Maisemalliset arvotekijät koostuvat rakennuksen sijainnista tai rakennusryhmän muodostamasta itsenäisestä maisemallisesta kokonaisuudesta. Arvoelementteihin liittyy lisäksi tarkempia näkökohtia perustuen rakennuksen edustavuuteen, tyypillisyyteen, alkuperäisyyteen tai säilyneisyyteen. Myös intensiteetti tai kerroksisuus saattavat olla arvon perus-teena. Tällaisia kohteita olivat esimerkiksi ne, jotka vielä nykyisinkin vahvasti viestivät alkuperäisestä käytöstään tai alueet, joilla maiseman historian eri kerrokset, esimerkiksi asutuksen vaiheet ovat näkyvissä. Ongelmallista arvottamisessa on yleensä suhtautuminen uudemman, sotien jälkeisen ajan mukanaan tuomiin muutoksiin. Yksinkertaistaen voi ajatella, että kohteen alkuperäisen ulkoasun tai käyttötarkoituksen kanssa sopusoinnussa olevat muutokset eivät vähennä kohteen arvoa. Toisin sanoen muutos sinänsä ei vähennä kohteen osakseen saamaa arvoa, sillä rakennukset ja ympäristöt ovat aina olleet mukana jonkinlaisessa muutoksessa. Ristiriitaiset ja kohteen antiikkiarvoa suuresti hävittäneet muutokset sen sijaan ovat vaikuttaneet arvotukseen. Työssä arvotettiin paitsi yksittäisiä rakennuksia, myös kiinteistöjä ja ympäristökokonai-suuksia. Kohteet jaettiin neljään arvoluokkaan: valtakunnallisiin (V), maakunnallisiin (M), paikallisiin (P) ja maisemallisesti/historiallisesti (m/h) arvokkaisiin. Aluekokonaisuudet arvotettiin samalla tavoin.

    Inventoinnin perusteella on nähtävissä, että Ruovedellä on säilynyt paljon sekä maakunnallisesti että paikallisesti arvokkaita rakennuskohteita tai aluekokonaisuuksia. Myös valtakunnallisesti arvokkaiksi alueiksi Museoviraston vuonna 1993 laatiman listauksen mukaan määriteltyjä kohteita on alueellisesti ajatellen huomattavan paljon. Museovirasto päivittää kyseistä listausta parhaillaan ja osa aluekokonaisuuksista ei pääse enää listalle mukaan. Se ei kuitenkaan millään tavoin vähennä niiden arvoa ja merkitystä.

    Aiemmin kuvattujen arvomääritelmien pohjalta on mahdollista laatia suojelumääräyksiä asema- tai yleiskaavoihin. Valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden kohteiden ja alueiden säilyminen tulisi kaikin tavoin turvata. Uudisrakentaminen tällaisille alueille tulisi tapahtua alueen kulttuurihistoriallisia arvoja korostetusti huomioiden ja rakennuskohteiden ja pihapiirien muutoksien tulisi olla sellaisia, ettei kohteiden kulttuurihistoriallinen arvo vaarannu. Paikallisesti arvokkaiden kohteiden säilyminen tulisi myös turvata, ellei ilmene pakottavaa syytä rakennusten purkamiseen. Kuten edellä uudisrakentamisen ja rakennusten korjaamisen tulisi olla alueen kulttuurihistoriallista arvoa kunnioittavaa. Maisemallisesti tai historiallisesti arvokkaat kohteet tulisi pyrkiä mahdollisuuksien mukaan säilyttämään. Jos purkaminen on välttämätöntä tulisi uudisrakennukset tehdä vanhaa kulttuurihistoriallista ympäristöä kunnioittaen.

    Kulttuuriympäristön arvojen vaalimisen kannalta olisi tärkeää tehdä inventoinnista jatkuva prosessi. Työtä tulisi jatkaa muille valtakunnallisesti arvokkaille alueille ja edelleen jatkaa työtä keräämällä tietoa muistakin Ruoveden kulttuurihistoriallisista ympäristöistä. Erityisesti Ruoveden keskusta-alueen nyt inventoitua nuoremman rakennuskannan joukossa on ympäristön kannalta merkittäviä kohteita, joiden inventointi tulisi tehdä mahdollisimman pian.

Media

  • Kohteen kuva

    kansi1-2.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    liitteet rakennusinventoinnit ja VON muistio.pdf

    • Kuvaus: Ruoveden rakennusinventointi 2001, täydennys virastotalon kohdeinventointi ja viranomaisneuvottelun muistio 23.8.2007.
    Lataa

    RUOVESI Rakennusinventointi Osa II Ritoniemi, Ruhala, Storminiemi, Syvinki, Tapio 2001.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

    RUOVESI Rakennusinventointi Osa I Harakkala, Kauttu, Mustajärvi, Pappila, Rajalahti 2001.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Harakkala (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Kauttu (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Mustajärvi (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Pappila (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Rajalahti (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Ritoniemi (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Ruhala (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Storminiemi (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Syvinki (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
      Tapio (inventoitu alue) Muu hanke- tai tutkimusalue  

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
    Ihaniemen huvila Kauttu
     
      Ala-Kautuntie 2 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Ala-Kauttu Kauttu
     
      Ala-Kautuntie 43 asuinkiinteistö
    maatalous
     
    Avaa Ruovesi
     
    Hattula Rajalahti
     
      Autiontie 12 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Parkumäki Rajalahti
     
      Autiontie 19 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Turola Rajalahti
     
      Autiontie 27 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Autio Rajalahti
     
      Autiontie 108 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kaunisto     Harakkalantie 6 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Ristimäki     Harakkalantie 7 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kangas     Harakkalantie 13 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Harakkalan työväentalo     Harakkalantie 22 kokoontuminen
     

Kartta