Alue Ritoniemi (inventoitu alue)

Takaisin

Perustiedot

  • Kunta:
    Ruovesi
    Kylä:
    Ritoniemi
    Nimi:
    Ritoniemi (inventoitu alue)
    Alueluokka:
    Muu hanke- tai tutkimusalue

Tekstitiedot

  • Historia:
    1. Lääni Länsi-Suomi

    2. Kunta Ruovesi

    3. Alue RITONIEMI

    4. Kylä/Kaupunginosa Ritoniemi

    5. Omistaja(t)

    6. ALUEEN JA ALUEELLA OLEVIEN RAKENNUSTEN KUVAUS JA HISTORIA

    Ruoveden kirkonkylä eli Ritoniemi rajautuu luoteessa Mato-ojaan, kaakossa raja kulkee Ruovedentien ja Kautuntien risteyksen tuntumassa. Idässä ja pohjoisessa on vesistöä, lännessä Rajalahden kylä. Harakkalan alue ja Kotvion saha kuuluvat Ritoniemen kylään, mutta alueen inventointikohteiden suuren määrän vuoksi Harakkala käsitellään omana aluekokonaisuutenaan. Tässä alueinventoinnissa Ritoniemi käsitellään Ma-to-ojasta Ruovedentie 29:ään saakka. Kyseisen rakennuksen jälkeen Ruovedentien varressa on rakentama-ton kohta, josta Harakkalan alueen voi luontevasti katsoa alkavaksi.

    Ritoniemen alueelta ei tunneta esihistoriallisia asuinpaikkoja. Koko Ruoveden alue on saattanut olla ilman kiinteää asutusta läpi esihistoriallisen ajan ja se on säilynyt eräalueena pitkälle historialliseen aikaan asti. Keskiajalla Ylä-Satakunnan emäpitäjistä tehtiin vuosittain eräretkiä Vanhan Ruoveden alueelle. Eteläisten kantakylien taloilla oli pysyvät eräsijansa metsästystä, kalastusta ja myöhemmin myös kaskenpolttoa varten. Ritoniemi mainitaan vuosina 1562 ja 1564 Pirkkalan erämaatalonpoikien luetteloissa, vuonna 1564 siellä oli kaksi uudisasukasta. Vuoden 1589 maantarkastuskirjan mukaan toinen Ritoniemen kahdesta talosta sijaitsi Pirkkalan pitäjän Messukylän erämailla, toinen Lempäälän pitäjän Innilän kylän erämailla.

    1560-luvulla Ritoniemessä oli kaksi taloa, Ritoniemen yksinäistalo sekä Ruoveden ensimmäiselle kappalai-selle kuulunut Lörpys. Ruoveden ensimmäinen kirkko rakennettiin 1590-luvun vaiheilla Ritoniemen maille tilan talouskeskuksen läheisyyteen suunnilleen samoille paikoille, jossa nykyinen vuosina 1777-78 rakennettu kirkko sijaitsee. Vuonna 1600 Ritoniemessä oli kolme taloa. 1620- tai 1630-luvulla Lörpys yhdistettiin Rito-niemi I:een, jolloin kylässä oli jälleen kaksi taloa. Vuosina 1625-1700 kylässä tiedetään olleen ainoastaan Ritoniemen talo. Ruovedellä varhaisimmat torpat perustettiin virkatalojen maille. Ritoniemi oli ensimmäinen talonpoikaistalo, joka sai torpan. Kirstan torppa perustettiin vuonna 1751 lähelle nykyistä Mato-ojaa. Vuosina 1865-1910 Ritoniemen taloluku vaihteli kahden ja kolmen välillä, vuonna 1917 taloja oli 12.

    Vuoden 1793 isojakokartassa Ritoniemen maat rajautuvat pohjoisessa Pappilan, lännessä Rajalahden ja etelässä Kautun maihin. Kartassa näkyvät Ruoveden kirkko, Ritoniemen yksinäistalo mies- ja karjapihoineen sekä Kirstan ja Koukkulammin torpat. Koko nykyinen kirkonkylä samoin kuin Ulonsaari sekä Kotvionniemen pohjoispuoli olivat Ritoniemen mailla. Ranta-alueet olivat niittyä, joiden takana olivat Ritoniemen pellot. Pää-tie kulki lähes samassa linjassa kuin nykyinen Ruovedentie. Siinä oli kaksi haaraa, toinen kulki Ritoniemen peltojen läpi kirkolle ja yhtyi Kirstan torpan eteläpuolella takaisin nykyisen Ruovedentien paikalla kulkenee-seen tiehen. Tien toinen haara kulki suorana lähes nykyisen Ruovedentien paikalla Ritoniemen tilan länsipuo-lelta.

    Ritoniemen kantatilasta käytetään yleisesti kartano-nimitystä. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että tila on ollut Porin rykmentin sotilasvirkatalo. Virkataloja oli jokaiselle sotilasarvolle eversteistä aliupseereihin asti, joten ne muodostivat tärkeän lenkin kartanoiden ja talonpoikaistalojen välillä. Kansanomaisen kuvauksen mukaan kartano on yksinäistalo, jolla on vähintään viisi torppaa, 50 hehtaaria viljelymaata ja vähintään 500 hehtaaria metsää. Lisäksi Ritoniemen yksinäistalo oli käräjätalona ja nimismiehen virkatalona 1600-luvulla, 1720- ja 1730-luvuilla siellä toimi kievari. Tila paloi vuonna 1710, jolloin siihen kuului 14 rakennusta. Nykyinen päärakennus rakennettiin vuonna 1831 ja sitä korotettiin osin kaksikerroksiseksi vuonna 1852. Ritoniemen 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevassa hirsisessä piharakennuksessa asui J. L. Runeberg toimiessaan kotiopettajana Ruovedellä. Nykyisin jäljellä olevien rakennusten lisäksi kyläraitin varressa sijaitsi ns. Rito-niemen vanha rakennus, joka on purettu viimeistään 1970-luvun puolivälissä. Kyläraitin itäpuolella kunnanta-loa vastapäätä ovat sijainneet lisäksi Ritoniemen riihet ja haka eli ns. Hölperin haka, jossa pidettiin Ruove-den markkinoita vuodesta 1879 ensimmäisen maailmansodan aikoihin asti. Yhden Ritoniemen riihen sano-taan sijainneen nykyisen Viljanmaan liikerakennuksen paikalla. Riihen perustukset ovat 1900-luvun alkupuo-lella rakennetun liikerakennuksen alla.

    Ritoniemen tilan ja Ruoveden kirkon ympäristö alkoi kehittyä kirkonkyläksi 1800-luvun puolivälissä. Kirkon-kylän ensimmäiset kaupat avattiin 1860-luvulla. 1900-luvun alkuun mennessä oli kirkon ja Ritoniemen karta-non naapureiksi nykyisen Ruovedentien varteen muodostunut kauppojen, kunnallisten rakennusten ja muu-taman yksityistalon muodostama kuntakeskus. Kirkonkylämaisema on jaettavissa viiteen maisemaelement-tiin: harjumetsä maisemataustana, harjuun tukeutuva rinneasutus, harjua myötäilevä kirkonkyläraitti, rantaan loivasti viettävät viljelypellot sekä ranta-alue. Asutus on sijoittunut kirkonkylän pääkadun länsipuolelle harjun rinteeseen. Ainoastaan Kansakoulu, Ritoniemen talouskeskuksen rakennukset, kirkko sekä puu- ja kivimaka-siini ovat olleet nykyisen Ruovedentien itäpuolella.

    1860-luvulla Ruovedellä oli kolme yleiseksi maantieksi luokiteltua väylää, joista pääväylä oli Hämeenlinnasta Oriveden ja Ruoveden kautta sen keskustan läpi Virroille ja edelleen Pohjanmaalle kulkenut vanha postitie. Sitä parannettiin 1970-luvulla ja vuonna 1987 valmistui uusi ohitustie. Vanha Kuruntie kulki nykyisen Pirkan-tien kohdalta Kirkkokankaan läpi Rajalahden suuntaan. Ruoveden keskustan yhtenäinen ilme muuttui liiken-nejärjestelyjen vuoksi 1960-luvulla, jolloin museoalueen viereen harjun läpi puhkaistiin uusi Kuruntie. 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolella asti Kirkkorannassa eli nykyisen laivalaiturin tienoilla oli kirkkovenesa-tama. Sinne soudettiin mm. Visuvedeltä, Pohjaslahdelta ja Tuuhosesta. Kirkkorannasta johti koivukuja kir-kolle.

    1770-luvulta olevan kirkon lisäksi Ritoniemen vanhinta rakennuskantaa ovat vuonna 1871 valmistunut Kansa- eli puukoulu, Ritoniemen tila sekä kivi- ja pitäjänmakasiinit. Kunnan hallinto erotettiin kirkkohallinnosta vuon-na 1866 ja oma pitäjäntupa kuntakokousten pitopaikaksi saatiin vuonna 1871 valmistuneeseen kansakoulu-rakennukseen. Kivimakasiini on Ritoniemen tilan 1850-luvulla torppareilleen rakennuttama lainamakasiini. Pian sen jälkeen rakennettiin puinen makasiini kunnan lainajyvästöksi.

    Vanhin rakennuskanta on suurelta osin uusiutunut. 1880-luvulla rakennettiin harjun rinteeseen Kaunolin-na-niminen rakennus, jossa sijaitsi Ruoveden apteekki vuosina 1881-1961. Vanha apteekki purettiin nykyisen valmistuttua vuonna 1961 Kaunolinnan tontille lähemmäs Ruovedentietä. Vuonna 1886 valmistui Suomen ensimmäinen kunnansairaala, joka purettiin nykyisen terveyskeskuksen tieltä vuonna 1956. Terveyskeskuk-seen liittyvät lisäksi vuonna 1949 rakennettu entinen synnytysosasto sekä vuonna 1977 valmistunut polikli-nikka-, huolto- ja hallintorakennus. Entisen Kurun-, nykyisen Pirkantien risteyksen eteläpuolella sijaitsi Koivu-linna-niminen osuuskaupan rakennus vuosina 1918-1981. Sen jälkeen tontille rakennettiin toimitalo, joka pu-rettiin vuonna 1999 nykyisen S-marketin tieltä. Koivulinnasta seuraava rakennus risteyksen pohjoispuolella oli Kolmikulma, jossa toimi Säästöpankki vuodesta 1921 nykyisen toimitalon valmistumiseen eli vuoteen 1963 asti. Kolmikulman vieressä oli Toimela, jossa sijaitsi kauppias Manu Lahosen liike. Toimelan tontille raken-nettiin nykyinen kaksikerroksinen liikerakennus vuonna 1962.

    Jugend-henkisiä rakennuksia ovat vuonna 1902 valmistunut vaatturimestari Pourun rakennuttama Männistön asuinrakennus harjun rinteessä nykyisen Kuruntien risteyksen pohjoispuolella. Lähes Männistöä vastapäätä Ruovedentien itäpuolella on vuonna 1906 valmistunut Kaukola, jossa toimi kirkonkylän posti vuoteen 1919 saakka. Nykyisin rakennus on yksityisasuntona. Kunnantalo valmistui vuonna 1915 ja se on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Sen vieressä sijaitsee 1900-luvun alkupuolella rakennettu Nurmelan talo, joka toimi kunnanlääkärin asuntona ja on nykyisin kunnan toimistotiloina.

    Entinen keuhkotautiparantola, nykyinen päiväkoti rakennettiin vuosina 1908-1909 Ritoniemen omistajien lah-joittamalle tontille lähelle kirkonkylää arkkitehti Lars Sonck’in piirustusten mukaan. Vanha rinneasutus nykyi-sen Kuruntien ja Pirkantien väliin jäävällä alueella on peräisin 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä ja se on säily-nyt suhteellisen muuttumattomana. Urhonkadun pohjoispäässä on 1920-luvun asuinrakennuksia ns. Akka-vallantien varressa. Tien leikillinen nimi johtui siitä, että useimmissa tien varren taloissa asui tomeria naisles-kiä. Kirkonkylän luoteisosassa Mato-ojan tuntumassa on Kirstan 1900-luvun alkupuolella syntynyt mäkitupa- ja torppa-alue, joka muodostaa maisemallisesti ja historiallisesti arvokkaan aluekokonaisuuden.

    1920-luvun rakentamista edustavat vuonna 1927 valmistunut työväentalo Sointula sekä vuonna 1928 valmis-tunut meijeri, joka jäi pois alkuperäisestä käytöstään vuonna 1975 ja on nykyisin lähinnä asuinkäytössä. Sointulan kaakkoispuoleisella tontilla harjun laella nykyisen Kuruntien risteyksen pohjoispuolella sijaitsee kotiseutumuseo. Museotoiminta alkoi 1920-luvulla esinekeräyksillä ja vuonna 1932 siirrettiin tontille ensim-mäiset museorakennukset. Nykyisin alueella on n. 20 Ruovedeltä ja lähiympäristöstä siirrettyä rakennusta.

    Kirkonkylän ja sen lähiympäristön liike-elämä vilkastui ja monipuolistui 1930-luvun alkupuolella, jolloin kylä-kuvaan ilmestyivät erikoisliikkeet kuten kellosepänliike, kirjakauppa ja vaatetusliikkeet. Tuolloin rakennettiin mm. Koskisen puinen liiketalo, Eetu Utukan matkustajakoti eli nykyinen hotelli Ruovesi sekä edelleen alku-peräisessä käyttötarkoituksessaan oleva Vinhan kirjakauppa. Koskisen talossa toimi vuoteen 1975 saakka V. H. Koskisen vaatetus- ja räätälinliike, sen jälkeen useita muita yrittäjiä. Vuonna 1939 sen luoteispuoleiselle tontille valmistui hotelli Ruovesi, joka oli kirkonkylän ensimmäinen tiilirakenteinen liiketalo. Kivirakennus on rakennettu kiinni 1900-luvun alkupuolella rakennettuun puiseen asuin- ja liikerakennukseen, jossa edelleen toimii päivittäistavarakauppa.

    Sodan jälkeisen asutustoiminnan seurauksena rakennettiin standardipiirustusten mukaisia 1½-kerroksisia asuinrakennuksia mm. harjun länsipuolelle Kirkkokankaan Ahteentielle. Rintamamiehet ostivat vapaaehtoisin kaupoin tilansa pääosin Ritoniemen kartanon maista. Ensimmäinen asuinkerrostalo kirkonkylään rakennettiin 1950-luvun lopulla, jolloin tonttipula ja rakennuskustannukset suosivat kerrostalotuotantoa. Tämän eteläpuo-lelle Ruovedentien varteen pellon puolelle rakennettiin kaksi kahden kerrostalon muodostamaa ryhmää. 1960-luvulla apteekin eteläpuolelle siitä lohkotulle tontille valmistui kolmiosainen kerrostalokokonaisuus, Ruoveden Yhdystalot. Kolmen kaksikerroksisen talon syntyyn vaikutti Suomen Yhdyspankin toimitilatarve. Ensimmäiseen rakennukseen tehtiin tilat pankille sekä toiselle yrittäjälle.

    Suurimmat muutokset kyläraitin kuvassa tapahtuivat 1960-luvulla. Liikekeskusta rakennettiin lähes kokonaan uudelleen, uusia rakennuksia olivat Osuuskauppa, Säästöpankki, Lahonen-Sähkö sekä Ritoniemen entiseen hakaan rakennettu ravintola- ja liikerakennus. Kirkonkylän riippakoivujen reunustama kylänraitti sai kesto-päällysteen ja sen reunalle pystytettiin laatikkomaisia liikerakennuksia. Keskusta laajentui reunoiltaan etelään ja pohjoiseen ja alkoi nousta harjulle, jonne varattiin myös liike- ja teollisuustontteja. Kerros-, rivi- ja omako-titaloja rakennettiin harjun länsipuolelle Kirkkokankaalle ja Utukan alueelle sekä luoteeseen Sointulan ja edel-leen Kirstan alueille. 1960-luvun lopulla kirkonkylän rakennuskantaan vaikutti helsinkiläinen arkkitehti Into Pyykkö, joka suunnitteli mm. linja-autoaseman (1967), seurakuntakeskuksen (1967) ja virastotalon (1968), jossa toimii myös hotelli-ravintola. Seurakuntakeskukseen sijoitettiin seurakunnan kaikki toimitilat, virastot ja henkilökunnan asunnot.

    Kirkonkylän pääkadun varressa ei ole 1970-luvulla rakennettuja taloja. Tuolloin uudisrakentaminen keskittyi harjun länsipuolelle Kirkkokankaalle, mikä pysäytti kirkonkyläraitin uusiutumisen ja piti peltoaukeat maanvil-jelykäytössä. Kirkkokankaalle muodostui kerrostaloalue ja sinne perustettiin myös elintarvikeliikkeitä. 1980-luvulla asuntorakentamisessa alettiin jälleen suosia omakoti- ja rivitaloja. Vuonna 1987 Ruovedentien varteen Lahosen kiinteistöä vastapäätä valmistui Osuuspankin uusi toimitalo, jossa on mm. elintarvikeliike, erikoisliikkeitä sekä virastoja.

    Kirkonkylän suhteellisen yhtenäisenä säilyneeseen ilmeeseen ovat vaikuttaneet maanomistusolot. Talot ovat olleet Ritoniemen mailla ja ne on lunastettu pääosin vasta sodan jälkeen 1950-1970-lukujen aikana. Maan-omistusolot ovat vaikuttaneet myös siihen, että rannan läheisyydessä olevia peltoaukeita ei ole otettu ra-kentamiskäyttöön.

    Rakennushistoriallisesti huomattavia rakennuksia ovat 1770-luvulla rakennettu kirkko, Ritoniemen pääraken-nus (1831), kunnantalo (1915), 1850-luvulta peräisin olevat kivirakenteinen Ritoniemen entinen lainajyvästö ja puurakenteinen kunnan lainajyvästö, jugend-tyylinen yksityishuvila Kaukola (1902) sekä jugendvaikutteinen Männistö (1902). Kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ovat kirkonkylän vanha koulu eli puukoulu (1871), sekä työväentalo Sointula (1927).

    7. ERIKSEEN LUETTELOIDUT KOHTEET

    1. Ainola

    2. Hietaharju

    3. Kansakoulu

    4. Kaukola

    5. Ketola

    6. Ketolanrinne I

    7. Keuhkotautiparantola

    8. Kirkko

    9. Kivimakasiini

    10. Kotiranta

    11. Kunnantalo

    12. Laivarannan makasiinit

    13. Lepomäki

    14. Meijeri

    15. Mäkirinta

    16. Männistö

    17. Mäntyrinne

    18. Nurmela

    19. Pirttikangas

    20. Pitäjänmakasiini

    21. Pohjoisrinne

    22. Puupää

    23. Riihelä

    24. Rintamäki

    25. Ritoniemi

    26. Siukola

    27. Sointula

    28. Tultava

    29. Uusikylä

    30. Vierimaa

    31. Vinha

    32. Yläkansakoulu

    8. SÄILYMISEDELLYTYKSET (uhkatekijät, kaavallinen tms. tilanne, päätökset)

    Ruoveden kunnan keskustaajamaan kohdistuu vaihtelevassa määrin rakentamispaineita. Rakennetun ympä-ristön, miljöökokonaisuuksien sekä maiseman kulttuurihistoriallisten arvojen turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää.

    9. LUETTELOINTIPERUSTE

    Kirkonkylän kulttuurimaisema on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Inventoituihin rakennuksiin sisältyy valtakunnallisesti, seudullisesti tai paikallisesti arvokkaita kohteita. Arvokkaan raken-nuskannan lisäksi nykypäiviin saakka viljelykäytössä säilynyt rantapelto ja vanhat tiet tulee huomioida maankäytön jatkosuunnittelussa. Kirstan asuinalue kirkonkylän pohjoisosassa muodostaa maisemallisesti merkittävän aluekokonaisuuden.

    10. Rakennushistoriallinen x

    11. Historiallinen x

    12. Maisemallinen x

    13. OTE PERUSKARTASTA TAI ASEMAPIIRROS

    Kts. liite

    14. VALOKUVAT

    15. LÄHTEET (kirjallisuus, piirustukset, asiakirjat)

    Dahl, Kaj – Gardberg C. J. 1989: Suomen kartanoita. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki. Kustannusosa-keyhtiö Otavan painolaitokset, Keuruu 1990.

    Ilveskoski, Pentti: Ruovesi. Kirkonkylän kulttuurimaiseman säilyttäminen ja kehittäminen. Diplomityö, Ttkk 25.2. 1975.

    Isojakokartta 1793: Ritoniemi, Kauttu. Hämeen maanmittauslaitoksen arkisto, Hämeenlinna.

    Kosonen, Johanna 2001: Siirtokarjalaisten evakkotiet, asuttaminen ja asettuminen Ruovedelle vuosina 1939-1960. Suomen historian pro gradu –tutkielma, Tampereen yliopisto.

    Mauranen, Erkki (toim.) 1995: Ruoveden menneisyyttä. Offset YM, Ruovesi.

    Rakennettu kulttuuriympäristö. Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt. Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisuja 16. Museovirasto. Ympäristöministeriö. Karttakeskus, Helsinki 1993.

    Ruoveden historia 1865-1939. Ruoveden kunta. Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 1994.

    Ruoveden historia 1939-1989. Ruoveden kunta. Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 1991.

    Takala, Mauno: Ruoveden kulttuuriympäristöä. Moniste.

    Vanhan-Ruoveden historia I. Vanhan-Ruoveden historiatoimikunta. Vammalan Kirjapaino Oy, Vammala 1959.

    Vanhan Ruoveden historia I:2. Liiteosa. Vanhan Ruoveden historiatoimikunta. Gummerus Kirjapaino Oy, Jy-väskylä 1990.

    16. LIITTEET

    Kartta inventoiduista kohteista

    Arvokartta

    17. SUULLISTA TIETOA ANTANEET

    18. LOMAKKEEN TÄYTTÄJÄ, päiväys

    Nina Rinta-Porkkunen 2001

Media

  • Kohteen kuva

    Ritoniemi_alue.png

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    Ritoniemi isojakokartta 1793.png

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Vuoden 1793 Ritoniemen isojakokartta.
    • Kuvausaika:

Rakennettu ympäristö

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
    Ruoveden kirkko , tapuli , hautausmaa ja siunauskappeli Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 51b
     
    Kirkkotie 1 kirkollinen
     
    Avaa Ruovesi
     
    Ketolanrinne I Ritoniemi
     
      Kirstantie 8 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Mäntyrinne Ritoniemi
     
      Kirstantie 12 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Hietaharju Ritoniemi
     
      Kirstantie 23 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Ritoniemi Ritoniemi
     
      Laivarannantie 2  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
    Ruoveden meijeri Ritoniemi
     
      Laivarannantie 3 teollisuus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
    Laivarannan makasiinit ja venevajat Ritoniemi
     
      Laivarannantie 5  
    Avaa Ruovesi
     
    Työväentalo Sointula Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 31
     
    Museotie 1 kokoontuminen
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kotiseutumuseo Ritoniemi
     
      Museotie 2 kulttuuri
     
    Avaa Ruovesi
     
    Rintamäki Ritoniemi
     
      Mäkitie 4 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Yläkansakoulu Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 51a
     
    Palménintie 1 opetus
     
    Avaa Ruovesi
     
    Pirttikangas Ritoniemi
     
      Pirkantie 3 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Lepomäki Ritoniemi
     
      Pirkantie 6 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Siukola Ritoniemi
     
      Päiväkodintie 3 b asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Keuhkotautiparantola Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 19 , YS I
     
    Päiväkodintie 4 hoito
     
    Avaa Ruovesi
     
    Nurmela (Ruovedentie 30) Ritoniemi
     
      Ruovedentie hallinto
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kotiranta Ritoniemi
     
      Ruovedentie 1 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Tultava Ritoniemi
     
      Ruovedentie 2 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kaukola Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 38
     
    Ruovedentie 3 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Mäkirinta Ritoniemi
     
      Ruovedentie 4 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Pitäjänmakasiini Ritoniemi
     
      Ruovedentie 5  
    Avaa Ruovesi
     
    Ketola Ritoniemi
     
      Ruovedentie 6 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kivimakasiini Ritoniemi
     
      Ruovedentie 9  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
    Vinhan kirjakauppa Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 38
     
    Ruovedentie 15 asuinkiinteistö
    liike-elämä
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kansakoulu (puukoulu) Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 51a
     
    Ruovedentie 19 opetus
     
    Avaa Ruovesi
     
    Männistö Ritoniemi
     
      Ruovedentie 22 asuinkiinteistö
     
    Avaa Ruovesi
     
    Kunnantalo Ritoniemi
     
    Kirkonkylä / 35a
     
    Ruovedentie 30 hallinto
     
    Avaa Ruovesi
     
    Puupää Ritoniemi
     
      Ruovedentie 44 asuinkiinteistö
    liike-elämä
     
    Avaa Ruovesi
     
    Riihelä Ritoniemi
     
      Ruovedentie 44 34600 Ruovesi asuinkiinteistö
    liike-elämä
     
    Avaa Ruovesi
     
    Vierimaa Ritoniemi
     
      Ruovedentie 46 asuinkiinteistö
    liike-elämä
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruovesi
     
    Ainola Ritoniemi
     
      Ruovedentie 70 muu
     
    Avaa Ruovesi
     
    Uusikylä Ritoniemi
     
      Urhontie 4 asuinkiinteistö
    hoito
     
    Avaa Ruovesi
     
    Pohjoisrinne Ritoniemi
     
      Urtinkuja 3 asuinkiinteistö
     

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ruoveden rakennusinventointi 2001 Ruovesi
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2001 31.12.2001