Alue Partola

Takaisin

Perustiedot

  • Kunta:
    Pirkkala
    Vanha kunta:
    Pirkkala
    Kylä:
    Partola
    Nimi:
    Partola
    Alueluokka:
    Hallinnollinen alue
    Aluetyyppi:
    haja-asutusalue

Tekstitiedot

  • Historia:
    Kylä mainitaan vuoden 1583 maakirjassa kokonaan palaneeksi. Talot olivat Kauppi, Rotjala, Patala ja Eerola. Vuonna 1683 Kauppi, Rotjala ja Patala liitettiin Rättälän Rustholliin, jonka omisti Nils Pflaler. Rusthollin nimi muuttui myöhemmin Karlbergiksi ja sittemmin Partolaksi. Partolan kartanopiha sijaitsi 1700-luvun lopussa Pyhäjärven rannalla, nykyisen saha-alueen kaakkoispuolella, tien varressa. Asuinpihaa ympäröivät rannan suuntaisena jatkuvat ja toisaalla Isomäkeä ympäröivät laajat peltoaukeat.

    Partola siirtyi 1810-luvulla Spåre -suvulle. Vuosisadan lopulla kartanon omisti Elieser Johansson, joka perusti saha- ja myllylaitoksen rantaan. Konkurssin jälkeen kartanon ja sahan omistaksi tuli Palmrothin suku. Heidän aikanaan Isonmäen pohjoispuolella sijainnut kartanon päärakennus uudistettiin Wivi Lönnin suunnitelmien pohjalta. Sahaustoiminta myytiin pois kartanosta ja 1920-luvulta alkaen kartanon alueella harjoitettiin kenkäteollisuutta. Tällöin kartano, saha ja niihin liittyvä rakennuskanta muodostivat keskeisen osan Partolan kulttuurimaisemaa.

    Kartanoon, sahaan ja maatiloihin liittynyttä 1900-luvun alkupuolella syntynyttä työväen asutusta on säilynyt mm. Vähämäessä, Pakkalankulmalla ja Pirjolantien eteläpäässä.

    Sotien jälkeen siirtolaisten ja rintamamiesten asutustoiminta pienensi kartanon aluetta. Tällöin syntyi mm. Toivion omakotialue. Tämän jälkeen suoritettiin perinnönjako perillisten kesken. Pellot, metsät ja rakennukset jaettiin. Rakennukset jäivät vähitellen tyhjilleen ränsistymään. 1970-luvun jälkeen niitä on purettu, mm. päärakennus paloi 1980-luvun alussa. Nykyään rakennuksista ja suuresta puutarhasta ei ole juuri mitään jäljellä ja alueella on rivi- ja omakotitaloja. Samoihin aikoihin, 1980-luvulla, hävisivät kartanon länsipuolella olleet sahan suuret vuokrakasarmit. Sahan jäljelle jäänyt rakennuskanta on peittynyt metsän ja Harwallin varaston taakse. Tiloista on jäljellä Eerola, jonka rakennuskanta ja ympäristö on hyvin säilynyt 1800-luvun lopun ja 1900-luvun asussa.

    Pakkalankulmana tunnetun alueen rakentaminen alkoi 1920-luvulla. Asutus keskittyi pelloilta nousevien Kalliomäen ja Mustikkamäen rinteisiin. Myös Pirjolantien eteläpään asutus on siltä ajalta. Asuinalueen asutus on 1990-luvulla levinnyt myös Naistenmatkantien eteläpuolisille pelloille ja Mustikkämäen päälle. Vuonna 1968 paljastettiin Tampereelle suunniteltu, mutta Tampereen kaupungin taholta torjuttu jääkärimuistomerkki tien varressa, peltojen keskellä.

    Toivion asuinalue littyy sotien jälkeiseen asutustoimintaan. Rakentaminen aloitettiin 1950-luvun alkupuolella ja ja sitä on laajennettu 1960 ja 1980-luvulla. Toivion talo sijaitsi aikoinaan nykyisen asuntoalueen pohjoispuolella, nykyisen Pyhäjärventien kohdalla. Pirkkalan ohitustienä tunnettu Pyhäjärventie valmistui v. 1983 Pyhäjärven rantakylien metsäisille takamaille.

    Kuvaus:
    Partola sijaitsee Pirkkalan itäreunassa, Tampereen rajalla. Maiseman runkona ovat järvelle viettävät peltovainiot sekä Vähämäen ja Isomäen asuinalueet. Vanha Partolan kylätontti on sijainnut Isonmäen ja Vähämäen lähellä. Vanha raitti, entinen Etelä-Pirkkalan maantie kulkee rantaa myöten Partolan ja sen lähinaapurin, Nuolialan kylän peltomaisemassa. Kylän maa-alue jatkuu pitkänä, kapeana ja harvaan asuttuna metsäselänteenä etelään, aina Sääksjärven rantaan saakka. Partolan eteläreunalle, metsäselänteen reunalla on Toivion sotien jälkeen rakennettu asuinalue.

    Kylän alueelle on rakennettu runsaasti viime vuosina. Vanhempaa maisemassa näkyvää rakennuskantaa ovat kenkätehdas, Eerolan tila, sahan savupiippu ja muutamat asuinrakennukset Vähämäellä ja Pakkalankulmalla. Nykyinen Pirkkalan valtatie uusine liittymineen hallitsee Vähämäen eteläpuolista maisemaa. Pakkalankulma on laajentunut viime vuosina tien eteläpuolelle. Asuinrakennuksia ja liiketiloja on rakennettu mm. vanhan Pakkalankulman pohjoispuolen pelloille ja valtatien varteen. Myös vanhan raitin, Pereen tien varteen on nousut viime vuosina omakoti- ja rivitaloja. Naistenmatkantien varressa on v. 1968 pystytetty Jääkärimuistomerkki. Kylämaisemaa halkoo eteläosan metsäaluielle v. 1983 rakennettu ohitustie ja sen vieressä oleva massiivinen ja yhä laajeneva liikekeskus.

    Kirjalliset lähteet:
    Kiinteistörekisteri,Pirkanmaan-Satakunnan maanmittauslaitos, Tampere. Isojakokartat, Hämeen maanmittaustoimiston arkisto, Hämeenlinna.

    Pitkin poikin Pirkkalaa, Jyväskylä 1997. Kuninkaan kartasto 1776-1805, julk. SKS, Tampere 1989. Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet, julk. B 174, Tampereen seutukaavaliitto, 3 painos, Tampere 1990.

    Lisätiedot:
    Kartat: Kuninkaan kartasto 1776-1805. Partola-Nuolialan isojakokartta, Daniel Hall 1767. Pitäjän kartta 1932, Pirkkalan pitäjä v. 1915

Media

  • Kohteen kuva

    Isojakokartta, Partola,Nuoliala 2 , D Hall 1767..jpg

    • Kuvaaja: Jari Heiskanen
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus: Isojakokartta, Partola, Nuoliala, Daniel Hall 1767, PMM/2002.
    • Kuvausaika: 9.7.2002

Rakennettu ympäristö

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Kaitala Partola
     
      Kaitalantie 135 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Talo Palmroth Partola
     
      Partolantie 4 asuinkiinteistö
    vapaa-aika
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Kenkä-Partola (Partolan kenkätehdas) Partola
     
      Partolantie 5 asuinkiinteistö
    teollisuus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    As Oy Kotkanpesä - Partolantie 8 Partola
     
      Partolantie 8 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Pereensaarentie 64 Partola
     
      Pereensaarentie 64 vapaa-aika
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Villa Palmroth Partola
     
      Pereentie 4 asuinkiinteistö
    vapaa-aika
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Partoniemi Partola
     
      Pereentie 8 vapaa-aika
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Eerola - Sahatie 20 Partola
     
    Pere
     
    Sahatie 20 asuinkiinteistö
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Pyhäjärven saha Partola
     
      Selininranta 16 teollisuus
     

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Rakennushistoriallinen selvitys: Pereentie 27 ympäristöineen Pirkkala
     
      Rakennushistoriaselvitys
     
    01.01.2022 19.10.2022
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014
    Avaa Pirkkala, Partolan historiallisen kylätontin kaivaus ja valvonta 2010 Pirkkala
     
      Kaivaus
    Valvonta
     
    27.05.2010 31.08.2010
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
     
      Rakennusinventointi
     
    01.06.2002 31.12.2002

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 187 2023 21.04.2023 Pirkkala, Partolan osayleiskaava nro 1004, kaavaehdotus (PIR/1268/1102/2019) Pirkkalan kunta
    Avaa 609 2023 13.10.2023 Pirkkala, Pereentie 8, Partoniemi, asuinrakennuksen kunnostaminen Sisustus + Arkkitehtitoimisto Kari Lappalainen Oy