Rakennetun ympäristön kohde Kenkä-Partola (Partolan kenkätehdas)

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Pirkkala
  Kylä:
  Partola
  Nimi:
  Kenkä-Partola (Partolan kenkätehdas)
  Osoite:
  Partolantie 5
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  teollisuus
  Rakennusten lukumäärä:
  2
  Inventointipäivämäärä:
  15.07.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Historiallinen arvo:
  teollisuushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Rakennus liittyy Partola kartanon ja Pirkkalan teollistumisen historiaan. Maisemallisesti keskeinen sijainti.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Rakennus on entinen Partolan kenkätehdas. Se on rakennettu tiilestä 1930- ja laajennettu 1950-luvulla. Pohjakaava on T-mallinen, jossa kolmikerroksinen yläviiva on nelikerroksista jalkaa pidempi. Pääsisäänkäynti on näiden rakennusten liittymäkohdassa, luoteiskulmalla. Rakennuksessa on mansardikatto. Asuinkäyttöön muuttaminen on tuonut rakennukseen parvekkeet, lisäksi kattokerrosta on muutettu mm. avaamalla ikkuna-aukkoja. Rakennuksen eteläpuolen pihaa on jaettu rivitalomaiseen tyyliin tonteiksi, joilla on pihakasveja.

  Tehtaan eteläpuolella on matala yksi kerroksinen tiilinen rakennus, joka on toiminut mm. tehtaan ruokalana. Sen eteläpuolella on ollut kaksi mineriittilevyillä päällystettyä varastorakennusta. Näistä eteläisin on vielä jäljellä.

  Partolan kenkätehtaan kokonaisuuteen on luettava tehdasrakennusten lisäksi mäellä olevat suvun asuinrakennukset 1960/70-luvulta ja Pyhäjärven rannassa oleva Erik Brygmanin suunnittelema Villa Palmroth 1950-luvulta.

  Historia:
  Partolan kartano siirtyi vuonna 1891 Palmrothin suvun hallintaan. Isäntänä toimivat Hannes ja Hilma Palmoroth. Heidän poikansa Pentti aloitti kenkien teon kartanon puisessa huvilarakennuksessa v. 1928. Oppia kenkäalalle hän oli hakenut Saksasta ja Yhdysvalloista. Tampereella hän toimi kolme vuotta Aaltosen kenkätehtaan teknillisesnä apulaisjohtajana ja vuoden Hyppösen kenkätehtaan teknillisenä johtajana. Aluksi huvilaa laajennettiin, mutta 1930-luvun lopulla rakennettiin kaksikerroksinen tiilirakennus tehtaaksi. Poikittainen nelikerroksinen poikkipäätyi ja kolmas kerros vanhaan osaan rakennettiin 1950-luvulla. Kenkien lisäksi tehtaassa valmistettiin sotien aikana sotilasjalkineita ja patruunalaukkuja. Toiminta jatkui tehtaassa aina vuoteen 1986, jonka jälkeen kenkiä ja laukkuja on tehty Pertti Palmrothin omistamassa Hamken Oy:ssä Tampereen Sarankulmassa.

  Eteläpuolella olevassa tiilirakennuksessa on toiminut tehtaan ruokala. Aikaisemmin paikalla Tisle Oy niminen kemiallinen tehdas, joka perustettiin v. 1944.

  Kenkätehdas on muutettu asuinkäyttöön v. 1990. Tällöin rakennettiin mm. parvekkeet, jotka ovat muuttaneet talon ulkonäköä.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Entinen kenkätehdas sijaitsee metsäsisen Isonmäen koillisrinteellä, lähellä Pyhäjärveä. Vanha raitti, nykyinen Pereentie kiertää rakennusta ja Isomäkeä. Tien varteen, rakennuksen pohjois ja luoteispuolelle on rakennettu 1- ja 2-kerroksisia rivitaloja. Eteläpuolella aukeavat Isonmäen rinteeseen, Pereentiehen ja Naistenmatkantiehen rajoittuva pelto ja niitty alue. Tehtaan länsipuolella on metsässä ylärinteessä on kaksi 1960/70-luvulla rakennettua omakotitaloa. Lisäksi tehtaan vieressä on rakenteilla omakotitalo.
  Toimenpidesuositukset:
  Kohteen maisemallinen merkitys tulee säilytttää.
  Kirjalliset lähteet:
  Pitkin poikin Pirkkalaa, Jyväskylä 1997.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkala
   
  Pirkkala
   
  Partola Hallinnollinen alue haja-asutusalue
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
   
    Rakennusinventointi
   
  01.06.2002 31.12.2002