Rakennetun ympäristön kohde Villa Palmroth

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pirkkala
    Kylä:
    Partola
    Nimi:
    Villa Palmroth
    Osoite:
    Pereentie 4
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    vapaa-aika
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    24.01.2008

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    rakennusperinteinen
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Pääosin alkuperäisessä asussaan säilynyt huvila edustaa erinomaisella tavalla aikakautensa rakennusperinteitä ja seudulla melko harvinaista funktionalistista arkkitehtuuria. Rakennus on rakennustaiteellisesti merkittävä. Kohde sijaitsee näkyvällä paikalla Pereentien varressa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Villa Palmroth on kaunis rapattupintainen rakennus, joka muodostuu kolmesta rakennuksen osasta. Pääosa on suorakaiteen muotoinen, yksikerroksinen ja aumakattoinen. Luoteiskulmaan on liitetty pulpettikattoinen autotalli ja koilliskulmaan tasakattoinen laajennusosa ja avokatos. Ikkunoissa on upeat ikkunaluukut.

    Rakennuksen alkuperäinen suunnittelija on todennäköisesti arkkitehti Erik Bryggman. Rakennuslupapiirustuksia ei löytynyt Pirkkalan kunnasta. Vuonna 1966 tehdystä laajennusosasta vastasi arkkitehti Antti Tähtinen.

    Historia:
    Villa Palmroth sijaitsee Partolan kartanon mailla. Kartano muodostettiin vuonna 1690 kolmesta tilasta: Kaupista, Rotjalasta ja Patalasta. Perustajana oli majuri Nils Pfaler. Partolaa ovat omistaneet Pfaler-suvun lisäksi mm. Spåre-, Johanson- ja Palmroth -suvut.

    Palmrothin suvulle Partolan kartano siirtyi vuonna 1891. Taloa isännöivät Hannes ja Hilma Palmroth. Heidän vanhin poikansa Pentti aloitti kenkien teon kartanon puisessa huvilassa vuonna 1928. Toiminnan laajentuessa 1930-luvun lopulla rakennettiin isonmäen pohjoisrinteeseen kaksikerroksinen tiilinen tehdasrakennus, jota vielä 1950-luvulla laajennettiin ja korotettiin. Pentti Palmroth johti ulkomaillekin laajentunutta kenkäteollisuusyritystä aina kuolemaansa, vuoteen 1968 asti.

    Pentti Palmrothin pojat Pertti ja Juhani johtivat perimäänsä yritystä ensin yhdessä, mutta sitten yritys jaettiin siten, että Partolan kenkätehdas tuli Juhani Palmrothin ja Hämeen kenkätehdas, nykyinen Hamken Oy, Pertti Palmrothin johtoon. Partolan kenkätehtaan toiminta jatkui vuoteen 1986 asti, jonka jälkeen kenkiä ja laukkuja on tehty Pentti Palmrothin omistamassa Hamken Oy:ssa Tampereen Sarankulmassa.

    Villa Palmroth on rakennettu Palmroth suvun huvila ja asuinrakennukseksi todennäköisesti 1940-luvulla. Partolan kartanosta lohkaistu tila on nimeltään Pertinranta. Villa Palmrothin pohjoispuolisesta Partoniemessä sijaitsevasta huvilasta (Pereentie 8) käytetään usein myös nimeä Villa Palmroth, vaikka oikea nimitys on Partoniemi.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Villa Palmroth sijaitsee Pyhäjärven rannassa Partoniemen itäpuolella, lähellä Tampereen kaupungin rajaa. Partolan ranta-alueella on harvahkoa omakoti- ja huvila-asutusta. Rakennuksen luoteispuolelle on viimevuosina valmistunut isokokoinen omakotitalo.
    Toimenpidesuositukset:
    Kohde on suojeltu asemakaavassa SR-1 -merkinnällä. Rakennuksen arkkitehtoniset piirteet tulisi säilyttää mahdollisimman muuttumattomina, eikä julkisivuihin tulisi tehdä merkittäviä rakennuksen muotoa ja ilmettä muuttavia muutoksia. Rakennusta korjattaessa tulisi käyttää ajalle tyypillisiä ratkaisuja ja materiaaleja. Huvilan lähiympäristöön ei tulisi enää rakentaa, jotta huvilan ja rannan yhteys ja huviloille tyypillinen väljä rakentamisen tapa säilyvät.
    Kirjalliset lähteet:
    Asemakaavat, Pirkkalan kunta; rakennuslupapiirustukset, Pirkkalan kunta; Pitkin poikin Pirkkalaa, 1997; Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys, 2002.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Pirkkala
     
    Partola Hallinnollinen alue haja-asutusalue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014
    Avaa Pirkkala moderni rakennusperintö Rakennetun ympäristön selvitys 2008 Pirkkala
     
      Rakennusinventointi
     
    16.01.2008 29.01.2008

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 252 2017 06.07.2017 Pirkkala, Pereentie 4:n tontin jakaminen Pirkkalan kunta
    Avaa 291 2020 15.05.2020 Tiedustelu tontin jakamisesta, Pirkkala, Pereentie 4 Kiinteistön omistaja

Kartta