Rakennetun ympäristön kohde Rauhala

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Heinusuo
  Nimi:
  Rauhala
  Osoite:
  Heinäsuonpolku 4
  Kohdetyyppi:
  hallinto
  Rakennusten lukumäärä:
  3

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Rauhalan tontilla ovat 1. asuinrakennus, 2. talousrakennus ja 3. kellarirakennus. Pieni asuinrakennus edustaa hyvin maaseudun palstatilaa, joita voitiin erottaa 1800-luvun lopulta alkaen suuremmista tiloista. Pihapiirissä ovat 1900-luvun alun asuinrakennus ja pieni talousrakennus. Tontti rajoittuu vanhaan maantiehen, Koskenkyläntiehen. Hyvin säilyneet rakennukset ja pihapiiri ovat maisemallisesti keskeisellä paikalla metsäsaarekkeen eteläreunalla. Rauhala on osa Heinälahden itäpuolen agraarimaisema -arvoaluetta.

  Pienen vinkkelinmuotoisen asuinrakennuksen perustuksina ovat nurkkakivet ja betonisokkeli. Hirsirunko on vuorattu punaiseksi maalatulla ja vaihtelevan levyisellä peiterimavuorauksella. Vintinpäädyt ovat vaaleanruskeaksi maalattua helmiponttipaneelia. Vanhat ikkunat ovat 6-ruutuisia, kuistin ja itäpään ikkunat ovat uudempia, puulistalla varustetuja 9-ruutuisia. Ikkunoiden vuorilaudoitusta on koristeltu otsalaudan sahakoristelulla. Vintinikkunat ovat vanhat ruutuikkunat. Satulakatto on katettu.

  Historia:
  Rauhala on tontti on n. 0, 5 hehtaaria ja muodostettu vuonna 1933. Muistitiedon mukaan Rauhalan omisti 1900-luvun alkupuolella puuseppä Lauri Lintula. Nykyisin rakennus on vapaa-ajan käytössä.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Rauhalan tontti sijaitsee Heinäsuon laajan peltoaukean eteläreunalla olevalla peltoharjanteen etelärinteessä. Eteläpuolella on Koskenkyläntie. Ympäristössä on harjanteella Rauhalan lisäksi asutusta. Nurmipintaisella tontilla on rakennusten lisäksi lyhyt pätkä kuusiaitaa kaksi lyhyttä mäntyä. Asuinrakennuksen länsipuolella on marjapensaita. Pohjoispuolella on muutamia mäntyjä ja koivuja.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta