Info

Siiri on Tampereen museoiden ja pirkanmaalaisten paikallismuseoiden yhteinen tietopalvelu. Siiristä voi etsiä Vapriikin kuva-arkiston valokuvia, Tampereen museoiden esineitä ja Pirkanmaan kulttuuriympäristöön liittyvää tietoa. Siirissä on myös 15 pirkanmaalaisen paikallismuseon esineitä ja valokuvia.

Siiri-tietopalvelussa on vuoden 2014 alussa noin 200 000 valokuvaa, esinettä ja kulttuuriympäristökohdetta. Siirin aineisto kuvaa monipuolisesti Tampereen ja Pirkanmaan historiaa ja nykypäivää. Aineiston määrä lisääntyy dokumentoinnin ja digitoinnin edetessä. Siiri-tietokanta sisältää vain osan museoiden valokuvista ja esineistä sekä niihin liittyvästä tiedosta.

Vapriikin kuvakokoelmat

Vapriikin kuva-arkiston kokoelmissa on valokuvia Tampereelta ja lähikunnista. Vanhimmat henkilökuvat ovat 1850-luvulta ja kaupunkikuvat Tampereesta 1860-luvun alusta. Valokuvien tallentaminen sekä arkiston oma kuvaustoiminta jatkuvat edelleen. Kuvia on karttunut eri vuosikymmeniltä jo yli miljoona. Tampereen teollinen perinne ja muuttunut ympäristö ovat tärkeimpiä aihepiirejä. Valokuvissa on tunnistamattomia rakennuksia, paikkoja ja henkilöitä. Kuva-arkisto haluaa mielellään lisätietoja kuviin ja ilmoituksia virheistä.

Kaikki Siiri-tietopalvelussa olevat valokuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta kuvaajan nimi ja museon nimi on mainittava. Kuvat on lisensoitu Creative Commons 4.0 Nimeä Ei muutoksia (CC BY ND 4.0) -lisenssillä.

Siiri-tietopalvelussa ei tiedotuskuvien ja ajankohtaisten hankkeiden lisäksi ole kuitenkaan painolaatuisia kuvia. Kuvista voi ostoskorin avulla tilata maksullisia painokelpoisia tiedostoja tai vedoksia. Tutustu hinnastoon. Kuva-arkiston henkilökunta auttaa mielellään etsimään kuva-aiheita tai kuvia. Koko kuvatietokantaan ja arkiston muihin kuviin voi tutustua Vapriikin kuva-arkistossa tiistaista perjantaihin kello 9.00 - 15.30.

Tampereen museoiden esinekokoelmat

Tampereen museoiden kokoelmat kertovat alueen menneisyydestä esihistoriallisesta ajasta nykypäivään. Kokoelman rungon muodostavat 1904 perustetun Hämeen museon kulttuurihistorialliset kokoelmat, Teknillisen museon tekniset ja teollisuushistorialliset kokoelmat, Kaupunginmuseon kokoelmat sekä Suomen koulumuseon kokoelmat.

Noin 370 000 esineen kokoelmissa on hyvin edustettuna teollisuus, mm. tekstiili-, kumi-, muovi- ja jalkinealat sekä ihmisen arki liikennevälineistä kodin sisustukseen, tekstiileistä kodin tekniikkaan. Merkittäviä edelleen kartutettavia esinekokonaisuuksia ovat mm. ryijyt, tamperelainen hopea, lasi ja keramiikka sekä optiikka. Kokoelmayksikkö ottaa mielellään vastaan lisätietoa Siiri-tietokannan esineistä.

Kartutamme kokoelmiamme tamperelaisilla ja pirkanmaalaisilla esineillä, joilla on hyvä tarina ja jotka liittyvät museon ajankohtaisiin teemoihin tai merkittäviin kartutuskohteisiin.

Esinekokoelmista on tietokannassa vajaa neljäsosa, mutta määrä kasvaa koko ajan.

Kulttuuriympäristö

Kulttuuriympäristö kertoo kulttuurin vaiheista sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta. Se muodostuu kulttuurimaisemasta ja arkeologisesta sekä rakennetusta perinnöstä. Siiri-tietokannassa on tietoja Pirkanmaan erityyppisistä kulttuuriympäristökohteista ja -alueista, niihin liittyvistä tutkimushankkeista sekä Pirkanmaan maakuntamuseon antamista viranomaislausunnoista. Kohteen tiedoissa voi olla linkkejä tietokannan muuhun aineistoon (lausuntoihin, tutkimuksiin, kuviin, esineisiin). Kaikki kohteet, alueet tai tutkimushankkeet eivät ole tietokannassa; se ei siis ole täysin ajantasainen, mutta täydentyy jatkuvasti. Viranomais- ja suunnittelukäyttöön saa tarkempia tietoja pyytämällä Pirkanmaan maakuntamuseolta.

Paikallismuseoiden kokoelmat

Suomen jääkiekkomuseo liittyi Siiriin vuonna 2005 ja vuonna 2011 avattiin uudistettu tietokanta paikallismuseoilla täydennettynä. Siirissä julkaisevat kokoelmiaan seuraavat tahot:

Hiekan taidemuseo
Hämeenkyrön kunta: Hämeenkyrön kotiseutumuseo ja Ahlforsin aseverstas
Nokian kaupungin kokoelmat
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Kangasalan kotiseutumuseo
Vesilahden kotiseutumuseo
Pirkkalan kunta: Reipin museo
Suomen jääkiekkomuseo
Vilppulan museo

Paikallismuseoiden kokoelmissa on kuvia sekä museoiden esinekokoelmista että kuntien ja museoiden kuvakokoelmista. Aineiston määrä lisääntyy digitoinnin edetessä. Siiri-tietokanta sisältää vain osan museoiden valokuvista ja esineistä sekä niihin liittyvästä tiedosta. Kaikki Siiri-museot eivät julkaise kokoelmiaan internetissä.

Yhteystiedot

Kuvakokoelma
puh. 03 5656 5232
kuva-arkisto@tampere.fi
Vapriikin kuva-arkisto, Alaverstaanraitti 5, PL 487, 33101 Tampere

Tampereen museoiden esinekokoelmat
puh. 040 7615905
esinekokoelmat@tampere.fi
Tampereen museot / Kokoelmakeskus Kauhakorvenkatu 56, 33720 Tampere PL 487, 33101 Tampere

Pirkanmaan maakuntamuseo, Kulttuuriympäristöyksikkö
puh. 03 5656 5140
pirkanmaan.maakuntamuseo@tampere.fi
Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, PL 487, 33101 Tampere

Nokian kaupungin kokoelmat
puh. 050 395 8817 tai 03 565 20100
vapaa-aikakeskus@nokiankaupunki.fi
Nokian kaupunki, Vapaa-aikakeskus, Kuvakokoelma PL 2, 37101 Nokia

Muiden paikallismuseoiden yhteystiedot löytyvät Pirkanmaan museokompassista.

Siiri-tietokannan teknisen toteutuksen on tehnyt Profium Oy.

Siirin rekisteriseloste

Anna palautetta Siiristä!