Rakennetun ympäristön kohde Sarkkilan kansakoulu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Heinusuo
  Nimi:
  Sarkkilan kansakoulu
  Osoite:
  Heinäsuonraitti 65 A
  Kohdetyyppi:
  opetus
  Rakennusten lukumäärä:
  1

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Sarkkilan kansakoulu -nimisellä tontilla on vuonna 1957 valmistunut koulurakennus. Sarkkilan koulu on säilynyt ulkoisesti 1950-luvun asussaan. Rakennus on maisemallisesti keskeisellä paikalla kylätien varrella ja laajan peltoaukean laidalla. Rakennus muodostaa vanhemman koulurakennuksen kanssa rakennus- sivistys- ja maisemahistoriallisesti edustavan kokonaisuuden. Tontti rajoittuu pohjois-, etelä- ja itäpuolelta peltoihin. Tieltä tulevan pihatien varrella on lyhyt koivukuja. Portinpylväät ovat kiveä.

  Rakennuksessa on kaksi kerrosta ja osittainen kellarikerros. Sokkeli on betonirakenteinen, vaaleanruskeaksi maalattu, koristeena on pystyuria. Runko on poltetusta tiilestä ja se on roiskerapattu, värinä on kulunut kellertävä kalkkimaali. Ikkunat ovat vanhat/alkuperäiset, puitteet maalattu valkoiseksi. Rakennuksessa on satulakatto. Alkuperäinen materiaali oli betonitiiltä. Kate uusittiin vuonna 2004, nykyinen materiaali on ruskeata betonitiiltä. Länsipuolella oleva pääoven edessä on harmaan ja punaisen väriseksi maalattu puurakenteinen, neljän pylvään kannattama katos. Katoksen katto on aumattu pulpettikatto, katemateriaalina on punaiseksi maalattua saumapeltiä. Rakennus on ajalle tyypillinen kaksiosainen, jossa runko tekee pienen mutkan keskellä. Mutka erotti koulun eri toimintoja. Eteläpään osassa oli henkilökunnan asunnot ja keittiö. Pohjoispäässä sijaitsivat luokkahuoneet ja kellarissa autotalli. Eteläpäässä on pieni parveke ja pienen lipan suojaama ulko-ovi. Ajalle tyypillisiä metallirakenteita on käytetty parvekkeessa, katolle vievissä portaissa ja autotallin luiskan kaiteissa. Ulkoseinien rappauksen väri on paikoin pahoin kulunut. Samoin on nähtävissä pieniä vaurioita rappauksen kunnossa. Eteläpään parvekkeen betoniosat ovat osin rapautuneet.

  Historia:
  Koulun tontti, n. hehtaari, on erotettu Jussilan tilasta vuonna 1903. Ensimmäinen kansakoulurakennus valmistui vuonna 1904. Tontin toinen rakennus rakennettiin alakouluksi vuonna 1939. Nykyisin koulurakennukset ovat asuinkäytössä ja ne ovat erotettu omille tonteille.

  Nykyinen koulurakennus valmistui vuonna 1957, jolloin vanhempi koulu purettiin. Vanha koulu siirrettiin Varrasniemeen, jossa sitä hyödynnettiin suksitehtaan tiloiksi. Läheisen Sarkkilan kylän Parran talon omistanut liikemies K.T. Järvelä lahjoitti koululle 30 hehtaaria metsää polttopuiksi ym. Mahdollisesti tämä selittää tontin nimen Sarkkilan kansakoulu. Koulu lopetettiin vuonna 1978. Tämän jälkeen rakennus vuokrattiin kuntaliiton suojatyöpaikaksi. Vuonna 1996 kunta myi rakennuksen nykyiselle omistajalle. Rakennus muutettiin asunto-osakeyhtiöksi 2000 -luvun alussa. Nykyisin rakennuksessa on 6 asuntoa. Rakennuksen sisätilat ovat muuttuneet merkittävissä määrin alkuperäisestä koulukäytöstä, mutta ulkoasu on säilynyt hyvin.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Rakennus sijaitsee metsän laidassa, Heinäsuontien varrella. Tontti rajoittuu pohjois-, etelä- ja itäpuolelta peltoihin. Koulun ympärillä on hiekkapintainen kenttä, laidoilla nurmikkoa, pensaskasvillisuutta ja vanhoja omena- ja luumupuita. Tontin itä- ja pohjoisreunalla on muutamia kuusia ja koivuja. Tieltä tulevan pihatien varrella on lyhyt koivukuja. Portinpylväät ovat kiveä.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta