Rakennetun ympäristön kohde Koivikko, Lapin koulu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Alkkula
  Nimi:
  Koivikko, Lapin koulu
  Osoite:
  Leppätie 4
  Kohdetyyppi:
  opetus
  Rakennusten lukumäärä:
  2

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Koivikon tontilla ovat 1. koulurakennus (1903/1911) ja siihen kuuluu 2. talousrakennus (1900-l). Rakennus on valmistunut kouluksi vuonna 1903 ja sitä jatkettiin vuonna 1911. Rakennuksen ulkoasu on säilynyt, joskin vanha verhous on korvattu vanhaa jäljittelevällä peltikuorella. Kokonaisuuteen kuulunut talousrakennus on myös säilynyt, joskin se on huonokuntoinen. Vieressä on tiilirunkoinen alakoulu vuodelta 1948. Koululle vievän lyhyen tien varrella kasvaa koivuja. Pihapiiri on metsäisen mäen loivassa rinteessä. Etelä- ja länsipuolella pihaa rajaa kapea pelto / niittyalue, luoteispuolella kohoaa havupuita ja koivuja kasvava mäki. Pohjoispuolella on pieni koulun kenttä ja sen takana teollisuushalli.

  Koulurakennuksessa on alun perin ollut toimintoja kolmessa kerroksessa. Rakennuksessa on eteläpäässä kellaritiloja mm. veistosali ja sauna/keittiö. Pääkerroksessa oli miesopettajan asunto ja kaksi luokkahuonetta. Vintillä oli naisopettajan asunto.

  Koulurakennus, n. 11 x 30 metriä, on rakennettu lohkotuista kivistä ja muuratusta tiilestä tehdylle kivijalalle. Rakennuksen eteläpäässä on kivijalassa kellaritiloja, joihin valoa tuovat 10 T-karmillista ikkunaa. Ikkuna-aukkojen yläosa holvattu ja korostettu tiliprofiililla. Rakennusta jatkettiin pohjoispäästä luokkahuoneella vuonna 1911. Jatko-osassa ei ole ikkunoita kivijalassa. Kivijalassa on ulko-ovina vanhat puuovet, panelointimalli sotien jälkeinen. Alunperin rakennuksen hirsirunko on vuorattiin renesanssihenkisellä paneloinnilla, joka jakoi seinäpinnan kolmeen kenttään. Tämä vuoraus purettiin vuonna 1986 ja lisäeristyksen jälkeen rakennus vuorattiin vanhaa vuorausta jäljittelevällä peltivuorauksella. Ikkunat ovat vanhat, joskin niissä esiintyy erityyppisä heloja ja sarananoita. Lasia on kaikkia kolmea, puhallettua, vedettyä ja nykyaikaista. Ikkunajako on T-karminen, kolme ruutua. Ikkunoiden vuorilaudat ovat tehty ulkovuoriremontin yhteydessä ja ne jäljittelvät alkuperäisten piirustusten koristeita. Alkuperäiset kaksi umpikuistia on yhdistetty yhtenäisen leveän satulakaton alle lastauslaituri/kuistikokonaisuudeksi. Rakennuksen itäpuolella on eteläpäässä satulakattoinen frontoni. Päädyissä on pieni tympanonkoriste. Kattotuolien päät ovat profiloidut. Satulakatto on katettu saumatulla pellillä, jalkarännit.

  2. talousrakennuksessa oli alun perin koulun ulkohuoneet, yhden lehmän navetta ja liiteri. Rankorakenteinen rakennus on tehty matalalle kivijalalle. Runko on vuorattu punamullalla maalatulla peiterimalla. Satulakatto on katettu huovalla, alla on vanha pärekatto. Rakennuksen ulkoasu on muuttunut myöhemmin tehtyjen ovien suurentamisen seurauksena. Nykyisin varastona ja autotallina. Rakennus on omistajan mukaan huonokuntoinen ja tullaan mahdollisesti purkamaan.

  Historia:
  Lempäälän Alkkulaan perustettiin Lapin(kulman) koulu vuonna 1896. Koulupiiri käsitti Alkkulan, Hyrkkälän, Perälän, Pyhällön, Rikalan, Taipaleen ja Tolvilan kylät. Koulurakennus valmistui vuonna 1903 ja laajennus 1911. Tilanpuutteen vuoksi kunta joutui vuokraamaan lisätilaa Tepon (Ylhäinen) talosta. Uudisrakennus, johon sijoitettiin keittola ja alakoulu, valmistui vuonna 1948. Samoihin aikoihin vanhan koulun pohjoispuolelle tasattiin kenttä. Lapin koulu lakkautettiin vuonna 1976. Nykyinen omistaja tuli vuokralaiseksi vuonna 1978 ja omistajaksi vuonna 1986. Koulukäytön jälkeen rakennuksessa oli mm. kunnan vuokralaisia. Pääasiallisesti rakennus on ollut liiketoimintakäytössä, joskin sitä on ajoittan käytetty myös asumiseen. Nykyinen tontti on puolen hehtaarin kokoinen ja muodostettu 1988.

  Rakennuksen uunit ovat purettu 1940-luvulla. Sisätiloissa on säilynyt peiliovia ja rintapantelointia. Katoissa on pääosin ruudunmuotoinen puukuitulevy. Sisätiloissa huonejako on pääasiallisesti säilynyt. Muutokset ovat pääsäänötöisesti purettavissa. Eteisessä on avattu yksi uusi oviaukko ja tiloja on jaettu pienempiin levyseinillä. Alkuperäisiä piirustuksia ei löytynyt kunnanarkistosta.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Koululle vievän lyhyen tien varrella kasvaa koivuja. Pihapiiri on metsäisen mäen loivassa rinteessä. Etelä- ja länsipuolella pihaa rajaa kapea pelto/niittyalue, luoteispuolella kohoaa havupuita ja koivuja kasvava mäki. Pohjoispuolella on pieni koulun kenttä ja sen takana teollisuushalli. Koilliskulmalla on vuonna 1948 rakennettu alakoulu. Itäpuolella on omakotitalo 1900-luvun loppupuolelta. Pihan laidoilla on muutamia koristepensaita mm. ruusu- ja syreenipensaita. Ympäristö on säilynyt pääosin rakentamattomana aina 1900-luvun lopulle saakka. Mäen pohjoispuolelle rakennetaan tällä hetkellä omakotitaloja. Koulujen pohjoispuolella pihapiirin laidoilla on koivuja ja nuoria kuusia.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Alkkulalahden-Riitiälänjärven agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta