Rakennetun ympäristön kohde Eliittiharkki

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Haihunkoski
  Nimi:
  Eliittiharkki
  Osoite:
  Suorakatu 5
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Rakennusten lukumäärä:
  2

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Eliittiharkin tontilla (1-99) on kaksi asuinrakennusta 1. ja 2. (1920/-30-l), sekä maakellari (1920-l). Viime vuosina pihalle on rakennettu pieniä ulkorakennuksia. Rakennusryhmään kuulunut navetta (1940-luvun loppupuoli) on erotettu omaksi tontikseen (1-97). Rakennukset, kaksi asuinrakennusta ja navetta, on rakennettu Akaan Höyrysaha Oy:n maatilan rakennuksiksi. Rakennukset liittyvät paikkakunnan suurteollisuuteen ja edustavat hyvin aikakautensa rakentamista ja tyyliä. Rakennukset ovat näkyvällä paikalla Suorakadun varrella. Eliittiharkki ja navettatontti ovat osa Urheilu- ja Mäntymäenkadun ympäristö -arvoaluetta. Rakennukset ovat Tarpianjoen rannasta nousevan rinteen päällä. Pihapiiri on metsäinen ja kivinen. Lisäksi pihassa on jonkun verran nurmikkoa ja nykyaikaisia koristepensaita. Kaakkoispuolella on pieni peltokappale, eteläpuolella ovat Suorakatu ja Oopakan asuinalue. Luoteispuolella on rinteessä suurikokoinen navetta, joka on kuulunut aikaisemmin kokonaisuuteen. Navetan ja joen välissä on metsitettyä rantapeltoa.

  Asuinrakennuksien ulkoasu on identtinen. Ainoa poikkeus on runkomateriaali, joka on nuoremmassa vaihtunut hirrestä lautaan.

  1. Asuinrakennus on rakennettu betonisokkellille. Rakennus on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Nurkkia on korostettu leveillä valkoiseksi maalatuilla pilastereilla, samoin seinän ala- ja yläosassa on käytetty leveää klassista palkkia imitoivaa laudoitusta. Räystäät ovat laudoitetut, päädyissä on kissanpenkit. Ikkunat ovat uusittu 1990-luvulla ja ne ovat alumiinrakenteiset, jako jäljittelee vanhaa T-jakoa. Lisäksi on pienempiä 1-ruutuisia ikkunoita. Satulakatto on katettu profiilipellillä, katolle on rakennettu pulpettiakattoisia valokaappeja. Rakennuksen pohjoissivulla on neljä pylväiden kannattamaa avokuistia. Keskimmäiset kuistit ovat kytketty yhteen. Kuistissa on satulakatto ja alhaalla säleaita. Tyyli on rakennuksen mukainen, vahvasti klassistinen mm. päätykolmio. Ulko-ovet ovat nykyaikaiset. Rakennuksen ulkoasu on klassistinen, erityisen vahva ilme on rakennuksen päädyissä.

  3. Pihassa on lisäksi betonirakenteinen maakellari, jonka oven molemmin puolin on lisäksi kivipenger.

  4. Navetta on rakennettu betonisokkelille. Runko on betonitiiltä, päällä hiekanvärinen rappaus. Seinässä on nähtävissä muutamia halkeamia. Rakenteeseen on avattu uusia oviaukkoja. Ruskeaksi maalatut ikkunat ovat 9-ruutuiset, puulista. Rakennuksen eteläpäädyssä on pyöreä rehusiilo, jonka yläosassa on muuntaja. Rakennuksessa on satulakatto, joka on katettu tiilellä/ profiilipellillä. Rehusiilossa on säilynty vanha tiilikate. Rakennus on pääpiirteissään, rappaus ja ikkunat, säilynyt alkuperäisessä asussa. Muodostaa kahden asuinrakennuksen kanssa hyvin näkyvän kokonaisuuden.

  Historia:
  Akaan höyrysaha oy osti Harkin tilan Haihunkosken kylästä vuonna 1874. Harkin maita käytettiin pääasiassa sahan työntekijöiden asuinalueina. Oston jälkeen Harkin peltoja viljeltiin normaalisti, lisäksi saha perusti tilan rakennuksiin kaupan. Uusjaon jälkeen uusi tilakeskus perustettiin kylän eteläpuolella olevalle Mäntymäelle. Tilakeskus perustettiin Tarpianjoen varrella olevan harjanteen päälle. Tilan viljeltävät pellot sijaitsivat eteläpuolella, Tarpianjoen suuntaisesti. Peltojen keskellä oli joen rannassa metsäinen mäki (Oopakka)

  Eliittiharkin pihapiirii ja lähipellot ovat lohkottu omiksi tonteiksi, nykyinen talon tontti on noin puoli hehtaaria ja muodostettu vuonna 1990. Rantametsikkö AL, II. Navettatontti AR, II, 2600. Asuinrakennukset AR, II, 650 ja 600, Pelto AO. Asuinrakennukset säilyvät, maisema muuttuu.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Rakennukset ovat Tarpianjoen rannasta nousevan rinteen päällä. Pihapiiri on metsäinen ja kivinen. Lisäksi on pihassa on jonkun verran nurmikkoa ja nykyaikaisia koristepensaita. Kaakkoispuolella on pieni peltokappale, eteläpuolella on Suorakatu ja Oopakan asuinalue. Luoteispuolella on rinteessä suurikokoinen navetta, joka on kuulunut aikaisemin kokonaisuuteen. Navetan ja joen välissä on metsitettyä rantapeltoa.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Urheilu- ja Mäntymäenkadun ympäristö Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta