Rakennetun ympäristön kohde Pärnämäki, Lapin koulu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Alkkula
  Nimi:
  Pärnämäki, Lapin koulu
  Osoite:
  Lapinkulmantie 69
  Kohdetyyppi:
  opetus
  Rakennusten lukumäärä:
  1

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Alakouluksi rakennettu rakennus on valmistunut vuonna 1948. Rakennus on säilynyt pääpiirteissään rakennusajan asussa, mm. rappaus, ikkunat ja kuistien materiaalit ovat alkuperäisiä. Vieressä on toinen kansakoulurakennus ns. yläkoulu. Sotien jälkeinen aika oli Viialassa vilkkaan rakentamisen aikaa, ja koulurakennus on yksi edustava esimerkki ajan rakentamistyylistä. Koulu on metsäisessä rinteessä. Itäpuolella on Lapinkulmantie ja Alkkulan kylän peltoja. Eteläpuolella on matala omakotitalo, länsipuolella kansakoulu ja sen kenttä. Luoteispuolella on pieni teollisuushalli, pohjoispuolelle rakennetaan (2006) omakotitaloa.

  Rakennus on tehty betonisokkelille. Tiilirunko on vuorattu vaalealla rappauksella. Ikkunoita on kahta tyyppiä. Luokkahuoneissa on käytetty suurempaa 6-ruutuista. Muut ikkunat ovat 2- ja 3-ruutuisia. Ikkunan lasit ovat tiivistetty puulistalla. Ikkunoiden väri on ruskea. Ikkunat ovat todennäköisesti alkuperäiset. Satulakatto on katettu tiilellä. Rakennuksen itä- ja eteläpäässä on pylväiden kannattamat avokuistit. Pylväät ovat ajalle tyypillisiä paneloituja pylväitä. Pylväiden väri on ruskea, samaa panelointia on käytetty kuistin sisäkatossa, valkoiseksi maalattuna. Itäpuolen kuistin kattomuoto on pulpetti, joka jatkuu rakennuksen kattona.

  Historia:
  Rakennus on valmistunut alakouluksi vuonna 1948. Lounaispuolella on vuonna 1903 valmistunut puinen kansakoulurakennus. Alakouluun sijoittui myös yhteinen lämpökeskus ja keittiö. Lapin koulu lakkautettiin vuonna 1976. Vuonna 1990 haettiin lupaa muuttaa koulu asuntolaksi, jossa olisi seitsemän asuntoa. Nykyisn rakennus on yksityisessä asuinkäytössä. Nykyinen, 0,7 hehtaarin tontti on muodostettu 1998.

  Muistitiedon mukaan osa rakennuksen seinistä on tehty paikkakunnan erikoisuudesta, lankunpätkistä. Syy materiaalin käyttöön oli tiilien puute.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Koulurakennus on metsäisessä rinteessä. Itäpuolella on Lapinkulmantie ja Alkkulan kylän peltoja. Eteläpuolella on matala omakotitalo, länsipuolella kansakoulu ja sen kenttä. Luoteispuolella on pieni teollisuushalli, pohjoispuolelle rakennetaan omakotitaloa.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Alkkulalahden-Riitiälänjärven agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta