Rakennetun ympäristön kohde Ali-Eskola

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Heinusuo
  Nimi:
  Ali-Eskola
  Osoite:
  Heinäsuonraitti 113
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  osatalo
  Rakennusten lukumäärä:
  3

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Ali-Eskolan tilakeskuksessa on 1. asuinrakennus (1900), 2. talousrakennus ja 3. rantasauna. Ali-Eskola on kylän vanhoista kantataloista syntyneitä osataloja. Rakennukset sijaitsevat maisemallisesti keskeisellä paikalla kylätien varrella. Pihapiiri on osa nauhamaista kylämaisemaa. Asuinrakennus on rakennettu vuonna 1900 ja se on säilynyt ulkopuolisilta osiltaan vanhassa asussaan. Tilakeskus sijaitsee Heinälahden itärannalla olevan pienen lahdenpoukaman pohjukassa. Asuinrakennuksen pohjoispuolella laskee vesistöön Heinäsuolta tuleva laskuoja. Ojan pohjoispuolella on Koskelan palstatilan pihapiiri. Kylätie kulkee pihapiirin itäreunalla. Asuinrakennuksen ympäristö on puutarhamainen, johon kuuluu pensaita ja puita mm. tuijaa, orapihlajaa, koivuja ym. Joen varrella on kookkaita metsälehmuksia. Ali-Eskola on osa Heinälahden itäpuolen agraarimaisema -arvoaluetta.

  1. Asuinrakennus on rakennettu nurkkakiville, joiden väliin on myöhemmin valettu betonisokkeli. Mitat ovat n. 8x17 metriä. Hirsirunko on vuorattu keilapontatulla vaakalaudoituksella. Vuorauksen väri on tummanpunainen,punamulta?, nurkkalistat ovat valkoiset. Vintinpäädyt ovat helmiponttipaneelia, väri valkoinen. Ikkunat ovat 6-ruutuiset postipuulla. Rakennuksessa on satulakatto. Eteläpuolella on pitkä pulpettikattoinen lasikuisti. Alaosa vuorattu peiterimavuorauksella ja yläosa keilapontatulla vaakalaudoituksella. Kuistin väri on vaaleansininen. Ikkunapuitteet ovat tummanruskeat.

  Historia:
  Eskolan kantatalo oli vuonna 1839 kooltaan 145 hehtaaria Tila jaettiin Ali- ja Yli-Eskolaan vuonna 1910. Nykyinen Ali-Eskola on vapaa-ajan käytössä. Kiinteistörekisterin mukaan nykyinen tontti muodostettiin 1951 0,15 hehtaarin kokoiseksi.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Ali-Eskolan tilakeskus sijaitsee Heinlahden itärannalla olevan pienen lahdenpoukaman pohjukassa. Asuinrakennuksen pohjoispuolella laskee vesistöön Heinäsuolta tuleva laskuoja. Ojan pohjoispuolella on Koskelan palstatilan pihapiiri. Kylätie kulkee pihapiirin itäreunalla. Asuinrakennuksen ympäristö on puutarhamainen, johon kuuluu pensaita ja puita mm. tuijaa, orapihlajaa, koivuja ym. Joen varrella on kookkaita metsälehmuksia.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta