Rakennetun ympäristön kohde Jussila

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Heinusuo
  Nimi:
  Jussila
  Osoite:
  Heinäsuonraitti 89
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Rakennusten lukumäärä:
  7

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Tilakeskuksessa on 1. asuinrakennus (1890), 2. navetta, 3. kuivuri ja 4. talousrakennuksia. Jussila on kylän kantatalo ja nykyinen tontti on asutettu 1850-luvulla. Asuinrakennus on rakennettu vuonna 1890. Tilakeskus on näkyvällä paikalla peltoaukean laidalla kumpareella ja kylätien varrella. Jussila on osa Heinälahden itäpuolen agraarimaisema -arvoaluetta. Rakennuskanta on pääosin sotien jälkeen rakennettua, mutta päärakennus on vuodelta 1890. Rakennus on säilyttänyt rakennusperinteisiä piirteitään 1970-luvun perusteellisesta remontista huolimatta. Ympärillä aukeavat loivasti itään viettävät rinnepellot. Länsipuolella tilakeskus rajoittuu metsäiseen ja mäkiseen ranta-alueeseen.

  1. Asuinrakennuksessa on matala kivijalka. Hirsirunko on vuorattu peiterimavuorauksella. Seinän yläosassa on listalla erotettu kapea kenttä, ts. ylempi seinäpaneeli, joka on vaakalaudoitettu sileäksi ja koristeltu peileiksi listoilla. Rakennuksessa on aumakatto. Pohjoispuolella on kaksi aumakattoista umpikuistia. Rakennus on rakennettu vuonna 1890. Asuinrakennus korjattiin perusteellisesti 1970-luvulla.

  2. Navetta on betontitiilestä, yläosa/parvi lautarakenteinen, punainen peiterimavuoraus. Satulakatto katettu vihreällä profiilipellillä. Rakennettu mahdolliseti 1900-luvun puolivälissä.

  Historia:
  Jussilan on Heinusuon kylän kantataloja. Tilakeskus on siirretty nykyiselle paikalle vanhalta kylätontilta 1850-luvulla.

  Jussila jaettiin vuonna 1564, mutta toinen puolisko katosi pian. Ratsumiestilana Jussila oli vuodesta 1614.

  Jussilan pellot ovat viljelyssä. Harrastuksena hevosia. Nykyinen tila on muodostettu vuonna 2000 ja käsittää noin 57 hehtaaria.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Tilakeskus on on Heinasuon laajan peltoaukeaman länsilaidalla olevalla kumpareella. Ympärillä aukeavat loivasti itään viettävät rinnepellot. Länsipuolella tilakeskus rajoittuu metsäiseen ja mäkiseen ranta-alueeseen. Pihapiirissä, etupäässä asuinrakennuksen ympärillä on suuria kuusia ja koivuja sekä pienempää pensaskasvillisuutta.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta