Tampereen Vera Oy pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa Tampe-reen Palonkylän kaapelointisuunnitelmasta. Maakuntamuseo on tutustunut alustavaan suunnitelmaan ja toteaa seuraavaa.
Suunnitelma-alueella on tehty arkeologinen muinaisjäännösinventointi 2010 (Pirkanmaan maakuntamuseo/Kirsi Luoto), jonka johdosta alueelta tunnetaan kaksi historiallisen ajan kylänpaikkaa: Palo (Palho) (muinaisjäännösrekisterin tunnus 1000018823) ja Palo (Pahlo) Rentto (tunnus 1000018824). Nykyisin ra-kennettuina olevia osia historiallisista kylänpaikoista ei lähtökohtaisesti suojella kiinteinä muinaisjäännöksinä, mutta niiden alueella saattaa sijaita muinaismuis-tolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen ja muu siihen kajoa-minen ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kielletty. Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluu lisäksi suoja-alue, joka on tarpeen kohteen säily-miseksi sekä sen laadun ja merkityksen kannalta välttämättömän tilan varaa-miseksi sen ympärille (Muinaismuistolaki 1 ja 4 §).
Kylänpaikat on rajattu alustavasti, eikä niiden maanalaista laajuutta tai säilynei-syyttä tunneta. Kaapelireitit on sijoitettavalla riittävälle, vähintään 10 metrin, etäi-syydelle kylänpaikkojen alustavista rajauksista. Kaapelin kaivaminen on mah-dollista myös liitekartassa tuhoutuneeksi merkitylle kylätontin osalle. Mikäli maa-ta kaivettaessa kuitenkin tavataan nokimaata, kiveystä, palanutta tai lahonnutta puuta, muita merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä tai arviolta yli sata vuotta vanhoja esineitä, on työ kyseiseltä kohdalta heti keskeytettävä ja ilmoitettava asiasta välittömästi maakuntamuseolle muinaismuistolain 14 ja 16 § mukaisesti.
Kaapelointihanke sijoittuu Sorilan ja Palon maakunnallisesti arvokkaaseen kult-tuurimaisemaan, jonka erityisistä arvokohteista hanke sivuaa Kulkkaan, Korven ja Utukan pihapiirejä sekä arvokkaita avoimia peltomaisemia (lähteet: Maakunta-kaava 2040 - Kulttuurimaisemat 2014 - Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuuri-historiallisesti arvokkaat maatalousalueet sekä Tampereen Aitolahden ja Teis-kon kulttuuriympäristöselvitys). Tampereen Teiskon ja Aitolahden kulttuuriympä-ristöselvityksen toimenpidesuositusten mukaan uudisrakentamisen sijoittami-nen ja rakentamistapa vaativat alueella erityistä harkintaa kulttuuriympäristön arvot huomioiden. Uusien rakennuspaikkojen tulee liittyä luontevasti jo oleviin pihapiireihin tai sijoittua maisemarakenteen reunoille, ja rakentamistapa tulee sovittaa olemassa olevaan perinteiseen / arvokkaaseen rakennuskantaan. Edel-lä mainittuihin reunaehtoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota suunniteltaessa alueelle maanpäällisiä rakenteita, esim. muuntajia. Maanpäälliset rakenteet tu-lee sovittaa ympäristöön ja pyrkiä sijoittamaan peitteiseen maastoon. Tarvittaes-sa voidaan käyttää ympäristölle ominaista suojakasvillisuutta.
Jatkosuunnitelmat pyydetään lähettämään kommentoitaviksi Pirkanmaan maa-kuntamuseoon.