Rakennetun ympäristön kohde Heikkilä

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Sarkkila
  Nimi:
  Heikkilä
  Osoite:
  Sarkkilantie 78
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Rakennusten lukumäärä:
  9

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Heikkilän tilakeskuksessa on 1. asuinrakennus (1904), 2. navetta (n. 1907), 3. vilja-aitta, 4 maakellari, 5. saunarakennus, 6. talousrakennnus (1900-luvun alkupuoli), 7. uudehko autotalli, 8. kuivuri ja 9. puimalarakennus Heikkilän on Sarkkilan kylän kantataloja. Nykyisellä paikallaan tila on ollut jo 1780-luvulla. Perinteistä rakennuskantaa edustavat asuinrakennus, navetta ja viljaaitta, jotka ovat 1900-luvun vaihteesta. Monipuolinen rakennuskanta on rakennettu ennen sotia, lukuun ottamatta autotallia. Ympäröivä peltomaisema on säilynyt avoimena. Tilakeskus on maisemallisesti erityisen näkyvällä ja keskeisellä paikalla Sarkkilanjoen rannalla rakennukset näkyvät hyvin Lempäälääntieltä ja Heinäsuonraitilta. Mattila on osa laajaa Heinälahden itäpuolen agraarimaisema -arvoaluetta. Sarkkilan kylä on noin 200 metrin päässä metsäharjanteen reunassa. Heikkilä on kylätien päässä. Pihapiirin länsipuolella laskee vesistöön Onnianoja. Pihapiiri on rakennusten ja vanhan kasvillisuuden suojaama ja mm. asuinrakennusta suojaa pitkä pensasaita ja puurivistö.

  1. Vinkkelinmuotoinen asuinrakennus on rakennettu lohkotuista kivistä tehdylle saumaamattomalle kivijalalle. Hirsirunko on vuorattu sinapinkeltaisella peiterimavuorauksella. Seinän yläosa ja vintinpäädyt ovat erotettu vaakalistalla ja vuorattu sinapinkeltaisella helmiponttipaneelilla. Nurkka-, vaaka ja ikkunallistat ovat tummanvihreät. Väritys ei ole alkuperäinen Ikkunat ovat uudehkot, puulista, jako jäljittellee vanhoja T-jakoisia ikkunoita. Vuorilaudat myös uusittu, yksinkertaiset. Vintinpäädyissä on alkuperäinen kiilaikkuna ja kaksi pyöreää koristeikkunaa. Sivuilla on haukkaikkunoita. Satulakatto on katettu profiilipellillä. Rakennuksessa on kaksi umpikuistia. Nurkassa oleva on uusittu pulpettikattoiseksi jossain vaiheessa. Länsipuolellella oleva koristeellisempi kuisti on paremmin säilynyt. Kuisti on tehty lohkottujen nurkkakivien päälle ja se on vuorattu alhaalta sinapinkeltaisella helmiponttipaneelilla ja yläosasta keilapontatulla vaakalaudoituksella. Ikkunat ovat koristeelliset, kuvioissa on käytetty värillistä lasia.

  2. Navetta on rakennettu suurista lohkotuista kivistä. Silta vintille on kivirakenteinen ja navetan pohjoispuolella. Itäsivulle on rakennettu pieni pulpettikattoinen kylkiäinen betonitiilistä. Satulakatto on katettu profiilipellillä. Katolla on kaksi korkeaa puista tuuletuspiippua. Länsisivulla ovat puurakenteiset pulpettikattoinen kylkiäinen ja ulkohuone

  3. Vilja-aittassa on lyhytnurkkainen hirsirunko, joka on eteläsivulta vuorattu peiterimavuorauksella. Rakennuksen väri on punainen, nurkkalistat ovat valkoiset. Ovi on vihertävä ja vuorattu pellillä. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

  6. Talousrakennus on pahasti kallistunut. Rakennus on rankorakenteinen, peiterimavuoraus. Mahdollisesti ratashuone tms.

  Historia:
  Heikkilä on kylän kantataloja. Tilan koko oli 1839 125 hehtaaria ja 1930-luvulla 92 hehtaaria. Nykyinen tila muodostettiin vuonna 1997 56 hehtaarin kokoiseksi. Nykyisin pellot ovat vuokralla ja tilakeskus asuinkäytössä.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Heikkilän tilakeskus on Sarkkilanjoen rannalla ja sitä ympäröivät avoimet pellot. Sarkkilan kylä on noin 200 metrin päässä metsäharjanteen reunassa. Heikkilä on kylätien päässä. Pihapiirin länsipuolella laskee vesistöön Onnianoja. Pihapiiri on rakennusten ja vanhan kasvillisuuden suojaama mm. asuinrakennusta suojaa pitkä pensasaita ja puurivistö. Pihassa on koivuja, kuusia ja pensaita. Kasvillisuus on muodostunut pääosin sotien jälkeen.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Akaa
   
  Viiala
   
  Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta