Tutkimushanke Tammerkosken ylittävien siltojen selvitys 2023

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Tammerkosken ylittävien siltojen selvitys 2023
    Hankkeen tyyppi:
    Muu
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Työ on Kantakaupungin vaiheyleiskaavan (valtuustokausi 2021–2025) keskustan osa-alueeseen liittyvä selvitys. Työn tavoitteena on ollut tutkia Tammerkosken ylittävien uusien kävelyn ja pyöräliikenteen siltojen kokonaisuutta osana keskustan liikenne- ja liikkumisverkkoa ja Tammerkosken molemmin puolin sijaitsevan ydinkeskustan toiminnallista kaupunkirakennetta. Työssä tutkittiin nykyisten siltojen leventämistä ja uusien siltojen mahdollisia sijainteja ja mitoitusta sekä siltojen rakentamiseen liittyviä reunaehtoja. Työssä myös arvioitiin, voidaanko nykyisten siltojen kehittämisellä korvata uusien siltojen tarve. Selvityksessä huomioitavia keskeisiä näkökulmia ovat kaupunki- ja maisemakuvaan, kulttuuriperintöön, keskustan elävyyteen ja elinvoimaisuuteen, liikenteeseen (kävely- ja pyöräliikenne), tapahtumapaikkoihin ja julkisten ulkotilojen käyttöön, turvallisuuteen, esteettömyyteen ja rakennettavuuteen liittyvät näkökulmat. Työn tavoitteena on ollut saada tietoa, jota voidaan hyödyntää jatkosuunnittelussa ja vaiheyleiskaavan keskustan osa-alueen suunnittelussa sekä vaikutusarvioinnissa.

    Selvityksessä käydään läpi laajasti eri siltavaihtoehtoja ja tuodaan esiin siltapaikkojen hyviä ja huonoja puolia eri näkökulmista. Työn tarkoitus ei ole antaa valmista ehdotusta siltaratkaisusta vaan toimia päätöksenteon tukena. Tammerkosken ympäristössä on monia reunaehtoja, joita tässä selvityksessä on tuotu esiin. Tarkempi vaikutustenarviointi pystytään tekemään, kun mahdollisista siltaratkaisuista tehdään tarkempia suunnitelmia.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    FCG Finnish Consulting Group Oy
    Hankkeen loppupvm:
    17.02.2023

Media

  • Kohteen kuva

    inv-alue2.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus: Kartta Tammerkosken ylittävistä silloista sekä visioista ja suunnitelmista. Lisäksi Tammerkosken siltojen selvityksen vaikutusalueella on esitetty uusia vesistösiltoja Särkänniemen asemakaavassa ja Viinikanlahden asemakaavan luonnoksessa.
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    yk051_tammerkosken_ylittavien_siltojen_selvitys_7.3.2023.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Hämeensilta   XI - Kyttälä
     
    Hämeenkatu 14a ja 14b välissä kulkeva Tammerkosken ylittävä silta. liikenne
     
    Avaa Tampere
     
    Näsinsilta   I
     
    Paasikivenkatu liikenne
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Satakunnansilta   XI - Kyttälä
     
    Satakunnankatu / Tammerkosken ylittävän Satakunnankadun silta liikenne
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Ratinan silta   XIII - Ratina
     
    Tampereen valtatien Ratinan suvannon ylittävä silta. liikenne
     

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 286 2024   Tampere, Kantakaupungin vaiheyleiskaava - valtuustokausi 2021-2025 ja keskustan strategisen osayleiskaavan vaiheittainen muutos yk051, ehdotus (TRE:8581/10.02.03/2021) Tampereen kaupunki