Rakennetun ympäristön kohde As Oy Tammerkontu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    VII - Pyynikinrinne
    Inventointinumero:
    2016/0003
    Nimi:
    As Oy Tammerkontu
    Osoite:
    Pyynikintori 4-6
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    06.09.2016

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    taloushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Kohde edustaa muodoltaan ja yksityiskohdiltaan klassistista arkkitehtuuria ja on piirteiltään hyvin säilynyt. Rakennus on aikakautensa urbaanin rakentamisen tyylipuhdas esimerkki ja kokonaistaideteos. Taloyhtiön rakennuttamistapa kertoo 1920- ja 30-luvun asuntokysymyksen ratkaisuista ja kaupungistumisen haasteista. Rakennuksen liiketilat ovat tärkeä osa Pyynikintorin kaupallista historiaa.

    Massiivisella rakennuksella on merkittävä asema Pyynikintoria kehystävässä maisemassa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Hienostunut klassistinen kaupunkitalo, jossa aikakauden estetiikka näkyy toisaalta monumentaalisessa muodossa, toisaalta hillityn koristeellisissa yksityiskohdissa. Taloyhtiön puistomainen sisäpiha on ainutlaatuinen, ja lisäksi katukerroksessa säilyneet pienet liiketilat viestivät rakennuksen käyttöhistoriaa. Liiketilojen kapeat puupeiliovet ovat pääosin säilyneet. Rakennuksen ulkoväri on muutettu alkuperäistä tummemmaksi 1970-luvulla (RK 1998, s. 117), mutta vastaa nykyiselläänkin klassistista henkeä.

    Historia:
    As Oy Tammerkontu on merkittävä osa tamperelaisen asuntopolitiikan historiaa, sillä se on kaupungissa ensimmäinen nk. puolikunnallinen asuntoyhtiö. 1920-luvun asuntopulaa pyrittiin helpottamaan puolikunnallisella asuntotuotannolla, mikä tarkoitti toimintamallia, jossa kaupunki rakennutti talon ja merkitsi koko osakekannan kunnes vuokralla asuvat asukkaat olivat vähittäismaksuin lunastaneet huoneistonsa osakkeet omiksi. Vuokraksi määriteltiin 16-17 markkaa/neliö ja lisäksi lyhennysmaksua 3 mk/neliö. Vuokra oli suhteellisen korkea verrattuna asukkaiden ansiotasoon. Tällaista kaupungin tukemaa asuntotuotantoa toteutettiin 1920- ja 1930-luvun pulakausina erityisesti Tampereella. Tammerkonnun jälkeen seuraava puolikunnallinen rakennuskohde oli Lähteenkatu 7-9 Tullin alueella.

    Kaupunginvaltuusto päätti Tammerkonnun puolikunnallisen talon rakentamisesta 6.2.1929. Suunnittelijaksi tuli arkkitehti Martti Välikangas, joka oli paneutunut erityisesti sosiaaliseen asuinrakentamiseen. Hänen varhaista tuotantoaan ovat mm. Puu-Käpylän asuinalue ja Vallilan suurkorttelit Helsingissä.

    Asuinkompleksin rakennuksista ensimmäisenä valmistui pohjoisempi, Pyynikintori 6 (rakennus 1). Harjannostajaiset olivat 8.12.1928 ja rakennus valmistui 27.6.1929. Eteläisempi Pyynikintori 4 (rakennus 3) rakennettiin vuonna 1931. Rakennusosia yhdistää on uljas, korkea porttikäytävä, jonka kautta on käynti yhteiselle käynti sisäpihalle. Koko asuinyhtiö nimettiin Tammerkonnuksi vuonna 1932.

    Ensin valmistuneeseen Pyynikintori 6:een rakennettiin puiset välikatot, mutta Pyynikintori 4:een ne tehtiin betonista. Koko yhtiöön valmistui yhteensä 99 huoneistoa. Eniten oli yhden huoneen ja keittiön asuntoja. Suurimmat asunnot käsittivät kolme huonetta ja keittiön, mutta niitä tehtiin vain muutama. Tampereen ensimmäisessä puolikunnallisessa asuintalossa oli mukavuuksina vesi-wc, keskuslämmitys ja lämmin vesi sekä yhteiset radiolaitteet, pesukone ja mankeli. Yhden huoneen asuinnoissa oli sähköhella. Talon sisäpihalle kääntyvään, matalampaan siipiosaan (rakennus 2) tuli pienempiä asuntoja .

    Asuinyhtiön pohjakerrokseen sijoitettiin liikehuoneistoja. Niissä keskimmäisissä toimi osuusliike Tuotannon myymälöitä 1980-luvulle saakka. Ravintolatilassa jatkaa edelleen Tuoppi-baari. Elintarvikeliike Pyynikintorin liha lopetti vuonna 2015. Pyynikintori 4:n pohjakerrokseen remontoitiin tilat päiväkoti Kiekkarille vuonna 2008.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Taloyhtiön puistomainen sisäpiha jatkaa rakennuksen arkkitehtuuria saumattomasti. Seinämaalauksin ja taidetaonnalla koristettu porttikäytävä yhdistää yksityisen pihan julkiseen katutilaan.
    Toimenpidesuositukset:
    Arvojen säilymiseksi on tärkeää säilyttää rakennuksen klassistinen muoto, tyylinmukaiset julkisivuaiheet ja materiaalit sekä kaupunkikuvallisesti näkyvä asema osana Pyynikintoria reunustavaa fasadia.
    Kirjalliset lähteet:
    Keskinen, Jouni - Peltola, Jarmo - Suodenjoki, Sami, Tamperelaiset. Tehdaskaupungin väestö, alue ja asuminen 1918-1940. Tampereen museot 2005. s. 280-286.

    Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998. Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö julkaisuja 2/98, Leskinen, Marjatta & Jaakkola, Juha, Tammer-Paino Oy, Tampere 1998.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001 Pyynikintori 6 Pyynikintori 6 asuinrakennus - kerrostalo
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    002 Pyynikintori 6, pihasiipi Pyynikintori 6 asuinrakennus - kerrostalo
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    003 Pyynikintori 4 Pyynikintori 4 asuinrakennus - kerrostalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Alue 2 Tammerkonnun kortteli Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus kaupunkikortteli
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      VII Pyynikinrinne Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
    puisto
    kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Asunto Oy Tammerkontu, Julkisivujen väridokumentointi 2021 Tampere
     
      Dokumentointi
    Muu
     
      31.05.2021
    Avaa Tampereen arkkitehtuuriopas 1900-2021 Tampere
     
      Rakennusinventointi
    Muu
     
      31.12.2021
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen Pyynikintorin ympäristön rakennetun kulttuuriympäristön inventointi Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    05.09.2016 09.12.2016

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 654 2020 11.11.2020 Tampere, As Oy Tammerkontu, Pyynikintori 4-6, ennakkolausuntopyyntö julkisivujen kunnostuksessa huomioitavista asioista A-Insinöörit Suunnittelu Oy
    Avaa 551 2022 21.07.2022 Tampere, VII, Pyynikintori 4-6, As Oy Tammerkontu, julkisivujen kunnostus, rakennuslupa Tampereen kaupunki
    Avaa 27 2023 15.02.2023 Tampere, Pyynikinrinne (VII), Pyynikintori 4-6, As Oy Tammerkonnun sisäpihan puoleisten ikkunoiden uusiminen, poikkeamislupahakemus Tampereen kaupunki

Kartta