Tutkimushanke Hiedanrannan rakennetun ympäristön selvitys 2016

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Hiedanrannan rakennetun ympäristön selvitys 2016
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Lielahden entisen selluloosatehtaan teollisuusalueen ja kartanon inventoin-tihanke käynnistyi lokakuussa 2015 Tampereen kaupungin tilauksesta. Työn alueella suorittivat Heiskanen & Luoto Oy:n tutkijat Jari Heiskanen ja Kirsi Niukko. Työn valmistumisaikatauluksi asetettiin alustavasti marraskuu, mutta työn osoittauduttua oletettua laajemmaksi, aikataulua venytettiin joulukuun puolelle. Selvitysalue sijaitsee Tampereen kaupungin länsiosassa, kaupungin pääväyliin kuuluvan Vaasantien (Vt. 3.) varressa. Sellutehtaan, kartanoalueen, liikekeskuksen ja tehtaan vesistöalueita käsittävän selvitys-alueen uudeksi nimeksi on annettu vuonna 2015 alueen historiaan nojaava Hiedanranta.

    Työn tavoitteena oli selvitysalueen maisemahistorian kuvaus, teollisuusalu-een ja kartanon ympäristön rakennuskannan inventointi ja kulttuurihistori-allinen arvottaminen sekä suositusten laatiminen alueen rakennuskannalle. Selvitys toimii myös tausta-aineistona vuonna 2016 järjestettävää arkkiteh-tuurikilpailua varten. Pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää vanhan sellu-tehtaan ympäristöön ja mahdollisesti sen vesialueille yli 10 000 asukkaan asuin- ja työpaikka-alue. Nykyisellään Hiedanrannan alueella ei ole merkittä-vää asutusta, vaan alue on autioituneen selluloosatehtaan lisäksi 1970-luvun jälkeen rakentuneen liikenteen, teollisuuden ja kaupan suuryksiköiden käy-tössä. Suunnitelmat asuinalueesta muodostavat selkeän muutoksen, uuden kerrostuman alueen käyttöhistoriassa. Historiallista, alueen pienimuotoista asutusta ovat edustaneet keskiajalta vuoteen 1872 toiminut maakirja-kylä/ratsutila, sitä vuoteen 1910 saakka seurannut kartano sekä sen myö-hempi hyödyntäminen tehtaan johtajien ja virkailijoiden asuntoina.

    Rakennusinventointi kohdistettiin Hiedanrannan kulttuurihistorian kiinto-pisteiden, Lielahden kartanon ja sellutehtaan, rakennuksiin. Selvitysaluee-seen kuuluvat nuorempi teollisuusalue ja Lielahden liikekeskus, joiden ra-kentaminen alkoi 1970-luvulla, on käsitelty osana alueen historiaa, niiden osalta ei ole tehty varsinaista rakennusinventointia. Myös alueen itäosaan sijoittuva Pölkkylänniemi, jossa on autioitunut huvilatontti, teollisuustoimin-nan jäänteitä ja 1990-luvulla rakennettu huvivenesatama, on jätetty raken-nusinventoinnin ulkopuolelle. Alueen näkymissä liikekeskus ja Pölkkylän-niemi on huomioitu.

    Työn laajuuden, tavoitteiden ja rakennuskannan kerroksellisuuden ja yhteen sulautumisen vuoksi raportteja laadittiin johdannon lisäksi viisi erillistä ko-konaisuutta. Osa B käsittää kartanon ja sellutehtaan rakennuskortit. Niistä tehtiin kokonaiskuvan selventämiseksi osat C ja D, jotka sisältävät keskeiset inventointitiedot, arvoalueet, suositukset sekä näkymät taulukko- ja kartta-muotoisena aineistona. Tarkastelualueen yleistä taustahistoriaa varten laa-dittiin osat E ja F, joissa on käsitelty Lielahden kartanon ja tehtaan sekä Hiedanrannan maiseman kehitys ja muutos.

    HIEDANRANNAN RAKENNETUN YMPÄRISTÖN SELVITYS 2016

    A: Hiedanranta 2016, Johdanto

    B: Hiedanranta 2016, Selluloosatehtaan rakennuskortit

    C: Hiedanranta 2016, Selluloosatehtaan rakennukset taulukkomuodossa

    D: Hiedanranta 2016, Liitekartat

    E: Hiedanranta 2016, Tehdasalueen kehitys 1913–2008

    F: Hiedanranta 2016, Hiedanrannan maisemahistoria

    (Inventoinnin osista C ja D on valmistunut päivitetty versio 2.10.2021. Ks. hanke: Hiedanrannan rakennetun ympäristön selvitys, päivitys 2021)

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen&Luoto
    Hankkeen loppupvm:
    28.01.2016

Media

  • Kohteen kuva

    inv-alue.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    Hiedanranta, A -osa, Johdanto.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

    Hiedanranta, B -osa, rakennuskortit.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

    Hiedanranta, E -osa, Lielahden tehdasalueen kehitys.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

    Hiedanranta, F -osa, Hiedanrannan maisemahistoria.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

    Hiedanranta, kokoomakartat.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

    Kehitysvaiheiden_arvoalueet_20160414_tait.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Lielahden kartano , entinen sellutehdas ja muovitehdas   Hiedanranta
     
    Tehdaskartannonkatu 6 - 38 liike-elämä
    teollisuus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Entinen ligniinitehdas   Hiedanranta
     
    Tehdaskartanonkatu 20 teollisuus
     

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 474 2019 22.08.2019 Tampere, Tehdaskartanonkatu 24. Lauhdeturbiinin, muovitehtaan, pumppaamon ja selkeytysaltaan purkamislupahakemukset Tampereen kaupunki, rakennusvalvonta