Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydetään lausuntoa Asunto Oy Haukkakartanon linjasaneeraushankkeeseen liittyen osoitteessa Takahuhdinkatu 75, Tampere. Kiinteistöllä sijaitsee ennestään tunnettu kiinteä muinaisjäännös Linna (muinaisjäännösrekisterin tunnus 837010018, liitekartta 1). Kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen ja muu siihen kajoaminen ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kielletty. Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluu lisäksi suoja-alue, joka on tarpeen kohteen säilymiseksi sekä sen laadun ja merkityksen kannalta välttämättömän tilan varaamiseksi sen ympärille (Muinaismuistolaki 1 ja 4 §).
Linnan muinaisjäännöstä on tutkittu alueella nykyisin sijaitsevien kerrostalojen rakennushankkeen johdosta 1970-luvulla. Paikalta on tutkittu rautakautisia röykkiöitä, jotka ovat sisältäneet lähinnä asuinpaikkaan viittaavia löytöjä. Vuonna 1994 tehdyssä arkeologisessa inventoinnissa talojen pihamaalla havaittiin vielä kolme hyväkuntoista kivirakennetta.
Linjasaneeraussuunnitelma sijoittuu suurimmaksi osaksi muinaisjäännösalueen rajauksen sisäpuolelle. Osa suunnitelluista linjauksista sijoittuu alueelle, jolla vuoden 1994 inventoinnin mukaan on säilyneenä kaksi muinaisjäännökseen liittyvää kivirakennetta: Talon C kaakkoispäädyn läheisyydessä on kaksi kivilatomusta, joista on löytöinä saatu mm. rautakaudelle ajoittuvia saviastianpaloja. Talon päädystä kohti itään ja koillista kulkevat sähkökaapelien linjaukset on suunniteltava niin, etteivät ne sijoitu alueella sijaitsevien ja maan päälle näkyvien kivirakenteiden kohdalle. Lisäksi lausunnon liitekarttaan 2 merkityllä kaapelireitillä tulee suorittaa arkeologiset koekaivaukset, joiden tuloksen perusteella museoviranomainen ottaa kantaa linjausten toteutettavuuteen sekä mahdolliseen jatkotutkimustarpeeseen.
Taloyhtiön pihapiirissä on aikanaan sijainnut Linnan kartanon päärakennus. Lisäksi alueelle on jo aikaisemmin asennettu lämpö-, vesi- ja sähkökanaaleja. Nyt asennettavista putkista osa sijoitetaan olemassa olevien putkien rinnalle tai paikalle. Tästä syystä osa linjasaneeraushankkeen kaivutöistä on mahdollista toteuttaa arkeologin valvonnassa. Valvontaa vaativat linjaukset on merkitty lausunnon liitekarttoihin 2 ja 3. Jos valvonnan yhteydessä löytyy merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä, kaivutyö keskeytetään, paikalla tehdään tarvittavat arkeologiset dokumentointitoimenpiteet ja arvioidaan jatkotutkimusten tai suunnitelmamuutosten tarve (MML 14 §).
Arkeologisia tutkimuksia voidaan tehdä pääsääntöisesti vain lumettomissa olosuhteissa, sulan maan aikana. Tutkimuksissa tulee noudattaa Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuohjeita ja muita Museoviraston ohjeita. Työhankkeeseen liittyvistä tutkimuskustannuksista vastaa suurehkon yksityisen hankkeen kyseessä ollessa hankkeen toteuttaja MML 15 §:n perusteella. Lisätietoja tutkimusten tilaamisesta ja suorittamisesta saa maakuntamuseolta.
Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydetään lausuntoa Asunto Oy Haukkakartanon linjasaneeraushankkeeseen liittyen osoitteessa Takahuhdinkatu 75, Tampere. Kiinteistöllä sijaitsee ennestään tunnettu kiinteä muinaisjäännös Linna (muinaisjäännösrekisterin tunnus 837010018, liitekartta 1). Kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen ja muu siihen kajoaminen ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kielletty. Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluu lisäksi suoja-alue, joka on tarpeen kohteen säilymiseksi sekä sen laadun ja merkityksen kannalta välttämättömän tilan varaamiseksi sen ympärille (Muinaismuistolaki 1 ja 4 §). Linnan muinaisjäännöstä on tutkittu alueella nykyisin sijaitsevien kerrostalojen rakennushankkeen johdosta 1970-luvulla. Paikalta on tutkittu rautakautisia röykkiöitä, jotka ovat sisältäneet lähinnä asuinpaikkaan viittaavia löytöjä. Vuonna 1994 tehdyssä arkeologisessa inventoinnissa talojen pihamaalla havaittiin vielä kolme hyväkuntoista kivirakennetta.Linjasaneeraussuunnitelma sijoittuu suurimmaksi osaksi muinaisjäännösalueen rajauksen sisäpuolelle. Osa suunnitelluista linjauksista sijoittuu alueelle, jolla vuoden 1994 inventoinnin mukaan on säilyneenä kaksi muinaisjäännökseen liittyvää kivirakennetta: Talon C kaakkoispäädyn läheisyydessä on kaksi kivilatomusta, joista on löytöinä saatu mm. rautakaudelle ajoittuvia saviastianpaloja. Talon päädystä kohti itään ja koillista kulkevat sähkökaapelien linjaukset on suunniteltava niin, etteivät ne sijoitu alueella sijaitsevien ja maan päälle näkyvien kivirakenteiden kohdalle. Lisäksi lausunnon liitekarttaan 2 merkityllä kaapelireitillä tulee suorittaa arkeologiset koekaivaukset, joiden tuloksen perusteella museoviranomainen ottaa kantaa linjausten toteutettavuuteen sekä mahdolliseen jatkotutkimustarpeeseen. Taloyhtiön pihapiirissä on aikanaan sijainnut Linnan kartanon päärakennus. Lisäksi alueelle on jo aikaisemmin asennettu lämpö-, vesi- ja sähkökanaaleja. Nyt asennettavista putkista osa sijoitetaan olemassa olevien putkien rinnalle tai paikalle. Tästä syystä osa linjasaneeraushankkeen kaivutöistä on mahdollista toteuttaa arkeologin valvonnassa. Valvontaa vaativat linjaukset on merkitty lausunnon liitekarttoihin 2 ja 3. Jos valvonnan yhteydessä löytyy merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä, kaivutyö keskeytetään, paikalla tehdään tarvittavat arkeologiset dokumentointitoimenpiteet ja arvioidaan jatkotutkimusten tai suunnitelmamuutosten tarve (MML 14 §).Arkeologisia tutkimuksia voidaan tehdä pääsääntöisesti vain lumettomissa olosuhteissa, sulan maan aikana. Tutkimuksissa tulee noudattaa Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuohjeita ja muita Museoviraston ohjeita. Työhankkeeseen liittyvistä tutkimuskustannuksista vastaa suurehkon yksityisen hankkeen kyseessä ollessa hankkeen toteuttaja MML 15 §:n perusteella. Lisätietoja tutkimusten tilaamisesta ja suorittamisesta saa maakuntamuseolta.