Rakennetun ympäristön kohde Ala-Soukko

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kylä:
    Takahuhti
    Nimi:
    Ala-Soukko
    Osoite:
    Takahuhti
    Kohdetyyppi:
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    mäkitupa
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    28.04.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Ala-Soukon vanha pihapiiri, asuinrakennus, savusauna ja maakellari, on 1910-luvulta. Rakennukset ovat säilyneet hyvin rakennusaikansa asussa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Näsijärven rannassa, tiettömän taipaleen takana olevassa Ala-Soukko -nimisessä kiinteistössä ovat asuinrakennus, savusauna ja maakellari 1910-luvulta. Pieni varastorakennus on 1980-luvulta.

    Ala-Soukon asuinrakennus on punaiseksi maalattu vuoraamaton ja lyhytnurkkainen hirsiakennus, joka on rakennettu nurkkakiville/luonnonkivisokkelille. Rakennus on ns. päätyeteisrakennus. Nurkat ovat suojattu tuuman paksuisin laudoin ja maalattu valkoiseksi. Ikkunat ovat vanhat 6-ruutuiset, helat 1800-luvun lopulta. Päätykolmiot ovat valkoiseksi maalattua pystylautaa. Pohjoispäädyssä on vintin ikkunana pieniruutuinen koristeikkuna. Vihreäksi maalattu ovi on pienoilla tuettu lautaovi. Satulakatto on katettu vihreällä profiilipellillä 1960-luvulla. Sitä aikaisemmin katteena oli huopa ja päre.

    Sauna on rakennettu luonnonkivisokkelille. Lyhytnurkkainen hirsirakennus on maalattu punaiseksi. Itäpää on rankorakenteinen ja vuorattu tuuman paksuisilla laudoilla. Ovi on vanha peiliovi. Satulakatto on katettu aaltopellillä. Eteläseinällä on länkien taivuttamiseen tarkoitettu puu.

    Historia:
    Ala-Soukko, 0,130 hehtaaria, on lohkottu Loutun tilasta vuonna 1924. Tontin ostajana oli Kustaa Virtanen ja myyjänä K.E. Linna.

    Asuinrakennuksen rakensi Kustaa Virtanen, joka oli naapurissa olevan Soukon omistajan Hermanni ja Kaisa Virtansen poika.

    Hirsimateriaalin Kustaa Virtanen veisti Näsijärvestä löytyneistä tukeista. Asuinrakennuksen ja saunan ovet hän hankki Kyttälän saneerauksen yhteydessä pidetyistä huutokaupoista. Elinkeinokseen Kustaa kalasti ja oli Aitolahden taloissa renkinä. Kotitöinä syntyi mm. länkiä.

    Ala-Soukko oli sotien jälkeen perikunnan hallussa. Nykyisin Ala-Soukko on saksalaisen pariskunnan vapaa-ajan asuntona.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Ala-Soukon pihapiiri on Näsijärven rannassa. Vanhalla nurmipihalla on marjapensaita ja muutamia koristekasveja mm. vuorenkilpiä. Ympäristö on metsäistä, etupäässä kuusi- ja koivuvaltaista metsikköä. Eteläpuolella on Soukon pihapiiri.
    Toimenpidesuositukset:
    Soukko- ja Ala-Soukon pienet kiinteistöt ovat 1890- ja 1910-luvulta. Tiettömän taipaleen takana olevien kiinteistöjen hyvin säilynyt rakennuskanta on 1910- ja 1920-luvulta. Rakennetun ympäristön säilymiseen kokonaisuutena tulee kiinnittää huomioita ja erityisesti asuinrakennukset ja saunat tulisi säilyttää. Alkuperäiset rakennusosat tulisi säilyttää ja korjaustoimenpiteissä tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja ja rakennustapoja. Uudisrakentaminen tulee korostetun tarkkaan sopeuttaa nykyiseen rakennuskantaan mittakaavan, materiaalien ja värien suhteen. Ympäristö, rakentamaton ja tietön metsäalue, tulisi myös säilyttää nykyisellään.
    Kaava:
    Yleiskaava
    Kirjalliset lähteet:
    Kiinteistörekisteri, Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto, Tampere
    Suulliset lähteet:
    Virtanen Keijo, haastattelu huhtikuussa 2004

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kauppi-Niihaman osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöselvitys Tampere
     
      Arkeologinen inventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.04.2004 31.05.2004

Kartta