Hei
Asunto-osakeyhtiö Haukkakartanon alueella sijaitsee tosiaan Linna -niminen kiinteä muinaisjäännös (mj.rek.nro 837010018). Siihen kuuluu rautakautisia kiveyksiä ja röykkiöitä, joihin oletetaan liittyvän myös rautakautisen ja historiallisen ajan asuinpaikan jäännöksiä. Alueella ei sijaitse muita kulttuuriperintöön liittyviä suojelukohteita.
Maakuntamuseo on vuosien 2011 - 2018 välisenä aikana ohjeistanut taloyhtiön alueen maankäyttöön liittyvissä asioissa useissa lausunnoissaan. Lausunnoista osa on liittynyt alueen puuston kaatoon ja uusien puiden istuttamiseen. Maankäyttäjää on ohjeistettu puuston poistamisen ja uusien puiden istuttamisen osalta siten, että edellä mainittujen toimenpiteiden yhteydessä tapahtuva maan kaivutyö tulee tehdä arkeologin valvonnassa. Täten esimerkiksi uudet istutuskuopat- tai ojat sekä poistettavien kantojen jyrsintä tulee tapahtua arkeologin valvonnassa. Valvonnan on taloyhtiön pienessä hankkeessa tehnyt maakuntamuseon arkeologi virkatyönään.
Maakuntamuseo on myös todennut, että muinaisjäännösalueella on syytä toimia siten, että sen alueelle istutetaan mahdollisimman vähän uusia puita sellaisiin kohtiin, joissa ei ole ollut aiempaa puustoa. Tämä johtuu siitä, että kasvava juuristo voi vaikuttaa muinaisjäännöksen tilaan. Maakuntamuseo ei tietojeni mukaan ole ohjeistanut maankäyttäjää puu- tai pensastyyppien osalta muutoin kuin että pitää hyvänä suunnitelmaa, jonka mukaan poistetun kuusiaidan tilalle on aitatyypiksi suunniteltu perinteistä kuusiaitaa.
Lisäksi maakuntamuseo on todennut, että mikäli asunto-osakeyhtiö suunnittelee esimerkiksi putkiston remonttia, sähkö- tai muita kaapelointeja tai puuston uusimista, tulee niitä koskevat suunnitelmat lähettää hyvissä ajoin Pirkanmaan maakuntamuseoon lausuntoa varten. Tämän hetkisen tiedon mukaan näin on tapahtunutkin.
Kysymykseenne koskien Linnan muinaisjäännösalueen rajoja on todettava, ettei kohteen tarkkoja maanalaisia rajoja ole selvitetty kattavissa arkeologisissa tutkimuksissa. Näin ollen tutkimuksia voidaan tarvita myös alueilla, jotka eivät varsinaisesti sijaitse muinaisjäännösalueella vaan niiden läheisyydessä. Ajantasaisimman tiedon koskien Linnan muinaisjäännösalueen rajausta löydätte esimerkiksi sähköisessä muodossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta (www.paikkatietoikkuna.fi), josta voitte valita näkyväksi Pirkanmaan muinaisjäännökset -karttatason. Halutessanne voitte olla asiasta yhteydessä myös suoraan maakuntamuseoon (kirsi.luoto1@tampere.fi, p. 040 520 1281).
HeiAsunto-osakeyhtiö Haukkakartanon alueella sijaitsee tosiaan Linna -niminen kiinteä muinaisjäännös (mj.rek.nro 837010018). Siihen kuuluu rautakautisia kiveyksiä ja röykkiöitä, joihin oletetaan liittyvän myös rautakautisen ja historiallisen ajan asuinpaikan jäännöksiä. Alueella ei sijaitse muita kulttuuriperintöön liittyviä suojelukohteita. Maakuntamuseo on vuosien 2011 - 2018 välisenä aikana ohjeistanut taloyhtiön alueen maankäyttöön liittyvissä asioissa useissa lausunnoissaan. Lausunnoista osa on liittynyt alueen puuston kaatoon ja uusien puiden istuttamiseen. Maankäyttäjää on ohjeistettu puuston poistamisen ja uusien puiden istuttamisen osalta siten, että edellä mainittujen toimenpiteiden yhteydessä tapahtuva maan kaivutyö tulee tehdä arkeologin valvonnassa. Täten esimerkiksi uudet istutuskuopat- tai ojat sekä poistettavien kantojen jyrsintä tulee tapahtua arkeologin valvonnassa. Valvonnan on taloyhtiön pienessä hankkeessa tehnyt maakuntamuseon arkeologi virkatyönään. Maakuntamuseo on myös todennut, että muinaisjäännösalueella on syytä toimia siten, että sen alueelle istutetaan mahdollisimman vähän uusia puita sellaisiin kohtiin, joissa ei ole ollut aiempaa puustoa. Tämä johtuu siitä, että kasvava juuristo voi vaikuttaa muinaisjäännöksen tilaan. Maakuntamuseo ei tietojeni mukaan ole ohjeistanut maankäyttäjää puu- tai pensastyyppien osalta muutoin kuin että pitää hyvänä suunnitelmaa, jonka mukaan poistetun kuusiaidan tilalle on aitatyypiksi suunniteltu perinteistä kuusiaitaa. Lisäksi maakuntamuseo on todennut, että mikäli asunto-osakeyhtiö suunnittelee esimerkiksi putkiston remonttia, sähkö- tai muita kaapelointeja tai puuston uusimista, tulee niitä koskevat suunnitelmat lähettää hyvissä ajoin Pirkanmaan maakuntamuseoon lausuntoa varten. Tämän hetkisen tiedon mukaan näin on tapahtunutkin. Kysymykseenne koskien Linnan muinaisjäännösalueen rajoja on todettava, ettei kohteen tarkkoja maanalaisia rajoja ole selvitetty kattavissa arkeologisissa tutkimuksissa. Näin ollen tutkimuksia voidaan tarvita myös alueilla, jotka eivät varsinaisesti sijaitse muinaisjäännösalueella vaan niiden läheisyydessä. Ajantasaisimman tiedon koskien Linnan muinaisjäännösalueen rajausta löydätte esimerkiksi sähköisessä muodossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta (www.paikkatietoikkuna.fi), josta voitte valita näkyväksi Pirkanmaan muinaisjäännökset -karttatason. Halutessanne voitte olla asiasta yhteydessä myös suoraan maakuntamuseoon (kirsi.luoto1@tampere.fi, p. 040 520 1281).