Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydetään lausuntoa Pispalan asemakaavan uudistamisen II vaiheeseen kuuluvasta asemakaavamuutoksen valmisteluaineistosta 8310. Kaava-alue käsittää valtakunnallisesti arvokkaan Pispalanharjun osia Ala-Pispalasta, Ylä-Pispalasta ja harjun etelärinteestä. Asemakaavassa esitetään kulttuuriympäristön suojelulle saman kaltaisia merkintöjä ja määräyksiä kuin aiemmissa, lainvoiman saaneissa I vaiheen asemakaavoissa. Maakuntamuseo on pitänyt aiempia ratkaisuja riittävinä turvaamaan valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun ympäristön arvot ja niiltä osin lähtökohtaisesti maakuntamuseolla ei ole huomautettavaa suunnitelmasta. Maankäyttöratkaisujen osalta maakuntamuseo esittää kuitenkin seuraavaa.
Kaavan vaikutusten arviointi osoittaa, että asemakaavaluonnoksessa osoitettu uudisrakentaminen saattaa olla uhka kulttuuriympäristön arvoille kaavaa varten laaditussa inventoinneissa arvokkaiksi todetuilla alueilla Kannaksenkadun ja Päivölänkadun risteyksessä, Mäkikadun varressa sekä Rimminkadun varressa. Erityisesti Kannaksenkadun ja Päivölänkadun ympäristössä pihapiirien kulttuurihistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot ovat niin suuret, että uudisrakentamisen määrää on syytä arvioida vielä kriittisesti ja tarpeen mukaan vähentää rakennusoikeutta. Jo toteutuneet tai rakennusluvan saaneet suunnitelmat on syytä ottaa huomioon kaavaa laadittaessa. Esimerkiksi Portaanpään ja Päivölänkadun kulmaan suunnitellun piharakennuksen koko ja sijoitus on osoitettu sellaiseksi, että arvokas näkymä Pyhäjärvelle säilyy. Samalla tavoin tulisi tarkistaa Mäkikatu 43:n osalta, onko paikalla olleen rakennuksen purkamisen jälkeen avautuvalla maisemalla merkitystä ja miten se pitäisi huomioida tontin käytössä.
Asemakaava esittää uudisrakentamisen mahdollisuuksia useisiin arvokkaiksi määriteltyihin pihapiireihin (sk-piha). Uudisrakentamisen määrä tulee tarkistaa mm. Rimminkatu 7:n kohdalla sellaiseksi, että pihan arvokkaat ominaispiirteet on mahdollista ottaa huomioon. Lisäksi maakuntamuseo muistuttaa, että Kannaksenkatu 3:ssa olevat asuinrakennukset tulee merkitä suojeltaviksi asemakaavassa. Myös tässä pihassa on osoitettu olevan arvoja (sk-piha) ja uudisrakentaminen aiheuttaa ristiriidan niiden kanssa. Kulttuurihistoriallisesti erityisen merkittävän ja koko Pispalan alueen rakennusperinnön vaalimista ja perinteistä rakentamisen tapaa edustavan ns. Uittajankadun varressa olevan Uittoyhdistyksen talon pihapiiriin on osoitettu merkittävä uudisrakentamisen mahdollisuus. Maakuntamuseo esittää harkittavaksi koko uudisrakennusoikeuden poistamista tai vähintäänkin merkittävää alentamista.
Arkeologisen kulttuuriperinnön osalta maakuntamuseo kommentoi asemakaavan ja kaavaselostuksen luonnoksia seuraavasti.
Osoitteessa Mäkikatu 43 sijainneen ja tutkimusten jälkeen muinaisjäännösrekisteristä poistetun 1. maailmansodan aikaisen linnoituksen koillispuolella, pienen pysäköintialueen kohdalla kiinteistön Mäkikatu 37 länsipuolella on v. 2008 inventoinnissa saatujen tietojen mukaan (kohde 7) todennäköisesti sijainnut toinen samaan linnoituskokonaisuuteen kuulunut betoninen rakenne. Kiinteän muinaisjäännöksen olemassaolon varmistaminen kyseisellä paikalla edellyttää inventointia laajempia koekaivaus- tai muita tutkimuksia (esimerkiksi maatutkausta). Kaavaluonnoksessa ko. alue on merkitty katualueen osaksi. Koska mahdollisen muinaisjäännöksen paikalle ei osoiteta rakentamista, maakuntamuseo pitää riittävänä, että se merkitään kaavaan S-osa-alueena ja merkintään liitetään määräys, joka velvoittaa neuvottelemaan aluetta koskevista toimenpiteistä ja suunnitelmista sekä arkeologisen valvonnan tai muiden tutkimusten tarpeesta museoviranomaisen kanssa. S-osa-alueen rajat on merkittävä katualueelle inventointiraportissa (s. 66) esitetyn suoja-alueen rajojen mukaisesti.
Kaavaluonnokseen merkitty kiinteän muinaisjäännöksen Mäkikatu 35 (mj-tunnus 1000030680) aluerajaus poikkeaa tiedossa olevasta, muinaisjäännösrekisteriin ja maakuntamuseon Siiri-tietokantaan tallennetusta rajauksesta. Maakuntamuseo on aiemmassa lausunnossaan (DIAR: 48/2016 24.03.2016) edellyttänyt kaavan selvitysaineiston täydentämistä ko. kohteen osalta, koska muinaisjäännös on löytynyt vasta v. 2008 inventoinnin jälkeen ja tarkat, muita kohteita vastaavat tiedot siitä puuttuvat. Tutkimusraporttia ei ole toimitettu maakuntamuseolle. Sm-merkintä on korjattava muinaisjäännöksen todellista sijaintia vastaavaksi ja rajaukseen on syytä sisällyttää muinaismuistolain edellyttämä 2 m:n suoja-alue.
Pispan koulun (mj-tunnus 1000006359) kiinteän muinaisjäännöksen osalta kaavaa laadittaessa on otettava huomioon tontin 1031-8 täydennysrakentamisen vaikutus. 1. maailmansotaan liittyvien puolustusvarustusten ymmärrettävyyden kannalta näkymät rintamasuuntaan eli kohteelta luoteeseen ja länteen ovat tärkeitä. Tontille tulevien kaavamerkintöjen vaikutusta on tältä osin tarkkaan arvioitava.
Kaavaselostuksen luonnoksesta puuttuu alueen arkeologisen perinnön kuvaus tai luettelo kohteista perustietoineen. Myös kaavan vaikutusten arviointi (kohta 4.4.1.) puuttuu muinaisjäännösten osalta. Kaavaselostusta on näiltä osin täydennettävä.