Rakennetun ympäristön kohde Ritakatu 6

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  Kissanmaa
  Nimi:
  Ritakatu 6
  Osoite:
  Ritakatu 6 - Sopulinkatu 2
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  tontti
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  2
  Inventointipäivämäärä:
  22.10.2007

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Kohde kuuluu Kissanmaan toisen asemakaavan jälkeiseen rakentamisen vaiheeseen. Kiinteistön alkuperäisyysaste on heikentynyt jonkin verran 2000-luvulla tehdyn remontin myötä, joissa mm. katemateriaali, ikkunat ja ovet on vaihdettu ja rakennettu asuintiloja entiseen kellarin autotalliin ja sen edustalle katettu terassi. Muutoksissa on osittain pyritty huomioimaan rakennuksen alkuperäisen ilmeen säilyminen.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kiinteistön luoteis-kaakkosuuntainen, suorakaiteen muotoinen (994,6 m2) tontti sijaitsee Ritakadun ja Sopulinkadun kulmassa, siten että tontin koillissivu rajautuu Ritakatuun ja kaakkoispääty Sopulinkatuun. Tonttia rajaa kolmelta sivuilta orapihlaja-aita, lounaisraja on metalliverkkoaitaa. Tontilla on yksi katuliittymä, betonitiilin laatoitettu ajotie Ritakadulle ja toinen, maapintainen polku Ritakadun ja Sopulinkadun kulmassa. Lisäksi tontilta on polku luoteispuolella sijaitsevaan luonnontilaiseen metsään. Poluissa on kapeat puurakenteiset, valkoiseksi maalatut portit.

  Tontin pinta on jyrkkää rinnettä, joka laskee kaakkoon. Pääosa pinnasta on nurmea. Puutarhassa on lisäksi kalliota ja luonnonkivi- sekä beteonitiilipengerryksiä sekä liuskekivilaatoitusta ja liuskekivillä päällystettyjä polkuja. Etupiha ja rakennuksen lounaispääty on laatoitettu laajasti betonitiilillä. Perustusta kiertää luonnonkivi latoomus. Kasvillisuutena puutarhatontilla on isoja koivuja, mäntyjä, kuusi, pihlaja, vaahtera, terijoensalavia, vuorimäntyjä, kirsikkapuu, omenapuita, ruusuja, villiviiniä, syyshortensia, perennoja, sireeni-, jasmike-, norjanangervo- ja marjapensaita. Tontin pinnat ja kasvillisuus ovat pääosin uudempaa 2000-luvulta peräisin olevaa.

  Tontilla on yksi asuinrakennus sijaiten koillis-lounaissuuntaisesti lähellä Ritakadun reunaa. Lisäksi tontin pohjoiskulmassa on 2000-luvun alussa rakennettu, osin kallioon louhittu, satulakattoinen, tiilikatteinen ja puurakenteinen autokatos- ja varastorakennus.

  Historia:
  Kiinteistön osoite on 2000-luvun alussa muuttunut, autotallin ja uuden katuliittymän rakentamisen vuoksi. Aiemmin pääkatuliittymä oli Ritakadun ja Sopulinkadun kulmassa, jolloin kiinteistön osoite oli Sopulinkatu 2, nykysin pääkatuliittymä on Ritakadulla ja kiinteistön osoite Ritakatu 6. Kiinteistöllä on oma tontti.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kohteen lähiympäristössä on mittasuhteiltaan kohdetta muistuttavia omakotitaloja. Luoteispuolella on Ansakadun ja Sopulinkadun välinen luonnontilainen metsäalue. Koillispuolella, Ritakadun toisella puolella on samoin luonnotilaista metsää.
  Kirjalliset lähteet:
  Alkuperäiset rakennuslupapiirrokset sekä myöhemmät mahdolliset muutos- tai laajennuslupapiirrokset. Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonnan arkisto.

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
    Ritakatu 6 Ritakatu 6 asuinrakennus - omakotitalo
   

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Kissanmaa Hallinnollinen alue omakotialue
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Tampere
   
  Kissanmaa inventointi Muu hanke- tai tutkimusalue kaupunkikortteli
   
  Avaa Tampere
   
    Kissanmaa, Hipposkylä ja Hakametsän jäähalli Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Kissanmaan rakennetun ympäristön inventointi 2007 Tampere
   
    Rakennusinventointi
   
  31.12.2006 30.12.2007

Kartta