Rakennetun ympäristön kohde Karhunkatu 7

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  Kissanmaa
  Nimi:
  Karhunkatu 7
  Osoite:
  Karhunkatu 7
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  tontti
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  1
  Inventointipäivämäärä:
  15.08.2007

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  arkkitehtoninen
  Arvojen perustelu:
  Kohde kuuluu Kissanmaan ensimmäisen asemakaavan jälkeiseen varhaisimpaan rakentamisen vaiheeseen. Kiinteistö on kokonaisuudessaan erittäin hyvin hoidettu, persoonallinen asuinrakennus pihapiireineen on säilyttänyt kiitettävästi alkuperäisen ilmeensä. Erityisesti on syytä mainita rakennuksen upea sisäänkäynti monine yksityiskohtineen ja materiaaleineen sekä kaunismuotoiset luonnonkivillä vuoratut savupiiput ja perustus. Rakennus edustaa esimerkillisesti aikakautensa rakennusperinnettä.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kiinteistön luoteis-kaakkosuuntainen tontti (1357m2) on suorakaiteen muotoinen ja sen lyhyt kaakkoispääty rajoittuu Karhunkatuun. Tontilla on yksi katuliittymä Karhunkadulle. Liittymäkohdassa on aukko orapihlaja-aidassa ja tontille johtaa hiekkapintainen ajotie.

  Tontin pinta on tasainen ja pääosin nurmea. Pääsisäänkäynin edusta ja polut on päällystetty liuskekivin ja betonilaatoin. Tonttia rajaa kadun puolelta kaakosta orapihlaja-aita ja luoteesta kuusiaita. Koillis- ja lounaisrajalla ei ole aitaa, vain joitakin harvoja pensaita ja puita, kuten kaikilla tonttien välirajoilla koko korttelissa 849 Karhunkatu 17:a lukuunottamatta.

  Tontilla kasvaa runsaasti vanhoja omenapuita, mäntyjä, kuusia, iso tuija ja pylväskataja. Lisäksi etupihalla on kasvimaa, vadelma-, ruusu- ja marjapensaita sekä perennapenkkejä. Puutarha on kauniisti hoidettu ja säilyttänyt 1950-luvulle ominaiset piirteet.

  Tontilla on yksi asuinrakennus sijaiten luode-kaakkosuuntaisesti etäällä Karhunkadun reunasta. Asuinrakennuksen lounaispuolella on puutarhassa pieni lasikasvihuone ja koillispuolella on lisäksi kevytrakenteinen vanha puutarhavaja. Vaja on pulpettikattoinen, maalaamaton, rakennettu sekalaisesta puutavarasta ja siinä on punainen huopakate.

  Historia:
  Kissanmaan kortteli 849 on ns. virkamiesten rivi. Korttelin tontit oli varattu ensisijaisesti kaupungin virkamiehille. Moni kiinteistöjen alkuperäisistä omistajista oli myös henkilökohtaisesti osallistunut Kissanmaan kaavoitukseen tai rakennusten suunnitteluun. Muusta Kissanmaasta poiketen kortelia eivät koskeneet samat rakennusten sijoittelua, kattokaltevuutta ja räystäskorkeutta sääntelevät säännöt. Talot sai rakentaa vapaammin omien suunnitelmien mukaisesti.

  Kiinteistön ensimmäinen asukas oli rakennuslupapiirrustuksetkin signeerannut Olavi J. Hallanvaara perheineen. Hallanvaara oli aravahallituksen tarkastaja ja on suunnitellut yhteensä 16 kissanmaalaistaloa.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kohteen lähiympäristössä on erilaista rakennuskantaa seuraavasti: koillisessa, kaakossa, etelässä ja lounassa on mittasuhteiltaan kohdetta muistuttavia omakotitaloja, etelä-kaakossa on kaksikerroksisia rivitaloja, luoteispuolella on Kissanmaan koulu ja pohjoisessa Teiskontietä reunustava puistoalue.
  Kirjalliset lähteet:
  Alkuperäiset rakennuslupapiirrokset sekä myöhemmät mahdolliset muutos- tai laajennuslupapiirrokset. Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonnan arkisto.

  Alasentie Jukka; Kissanmaa. Tampereen yliopisto/Aluetiede. Sarja A, 4. 1983.

  Suulliset lähteet:
  Pauli Lehtinen.

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
    Karhunkatu 7 Karhunkatu 7 asuinrakennus - omakotitalo
   

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Kissanmaa Hallinnollinen alue omakotialue
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Tampere
   
  Kissanmaa inventointi Muu hanke- tai tutkimusalue kaupunkikortteli
   
  Avaa Tampere
   
    Kissanmaa, Hipposkylä ja Hakametsän jäähalli Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Kissanmaan rakennetun ympäristön inventointi 2007 Tampere
   
    Rakennusinventointi
   
  31.12.2006 30.12.2007

Kartta