Rakennetun ympäristön kohde Kauppala 147

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Viiala
  Nimi:
  Kauppala 147
  Osoite:
  Vaihteentie 5
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Rakennusten lukumäärä:
  3

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Tontilla nimeltä Kauppala 147 on 1. asuinrakennus (1920/30-l), 2. talousrakennus (n. 1940-l) ja 3. autotalli (2000-l). Näyttävä ja rakenteellisesti mielenkiintoinen asuinrakennus (1920/30-luku) on osa Akaan höyrysahan 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvaa asuinrakennustoimintaa. Sitä on käytetty johtajien asuntona ja sen ovat rakentaneet paikalliset kirvesmiehet. Rakennus on maisemallisesti näkyvällä paikalla harjanteella, lähellä Rautatienkatua. Aikaisemmin harjanteella on ollut kolme asuinrakennusta, joista ovat säilyneet Kauppala 147 ja läheinen Siiri (Korpisaari). Kirvesmiesryhmä teki vastaavia rakennuksia neljä kappaletta, joista kolme on säilynyt. Asuinrakennus on osittain jäänyt teollisuusalueen keskelle, eteläpuolella on koivikkometsää. Muina naapureina ovat itä- ja länsipuolella teollisuushallit, pohjoispuolella on autioitunut asuintontti.

  1. Asuinrakennus, n. 10x12 metriä, on rakennettu korkealle kivi-/tiilirakenteiselle kivijalalle. Perustuksissa on käytetty nurkissa yhtenäisiä pystykivä ja alhaalla suuria lohkokiviä. Sokkelin yläosa on tehty pienemmistä lohkokivistä, jotka ovat vain pintarakennetta ja suojaavat paksua tiilimuuria. Rakennuksessa on kellaritila, johon on sokkelissa kaksi sisäänkäyntiä. Hirsirunko on vuorattu keilapontatulla vaakalaudoituksella. Ylhäällä on käytetty omana kenttänä helmiponttipaneelia. Vuoraus, nurkka- ja vaakalistat ovat maalattu valkoisella. Ikkunoita on erityyppisiä.Pääsääntöisesti peruskerroksessa on ristikarmilliset, joita on kahta tyyppiä, yhdellä tai kahdella ristillä. Yläkerrassa on 6- tai 9-ruutuiset ikkunat. Saranat ja helat 1900-luvun alkupuolelta. Osaan ikkunoista tehty tuuletusikkuna. Rakennuksessa on joka sivulla leveät ikkunalliset kaavelit, jotka tekevät vintistä lähes toisen kerroksen. Kaaveleiden seurauksena rakennuksessa on monimuotoinen katto, joka on katettu konesaumatulla, maalaamattomalla pellillä. Kattomuoto on lähinnä aumattu mansardikatto. Rakennuksessa on 1,5/ 2- kerrosta, kerroksia eroittaa ikkunasivuilla pellitetty kerroslista. Rakennuksen itäpuolella on kolmen pylvään kannattama pulpettikattoinen avokuisti.

  Rakennus on ulkoisesti hyvin säilynyt kokonaisuus., Ikkunat, katto, vuoraus ovat vanhassa asussa. Paikoin rakennuksessa on tehty karkeita korjauksia ja muutoksia, mm. ulko-ovi katon valokaappi ja kellarin katos. Kokonaisuus on kuitenkin ehjä ja hyvin säilynyt.

  Talousrakennuksella ja autotalli ei ole kulttuurihistoriallista merkitystä. Talousrakennus on vanha, ehkä 1930/40-luvulta.

  Historia:
  Kauppala 147 -niminen tontti on lohkottu kiinteistörekisterin mukaan Vainion tilasta vuonna 1927. Tontin koko oli 0,19 hehtaaria ja omistajksi merkittiin Hugo Sandbacka, joka omisti tällöin kartanon. Rakennus on mahdollisesti rakennettu vasta tontin lohkomisen jälkeen. Muistitiedon mukaan rakentajina toimivat Kalle Siimeslehto vanhempi, Otto Sohlman ja Verneri Tuominen. Heidän toimesta Viialaan rakennettiin tällöin neljä samanlaista, neljä kaavelia sisältävää asuinrakennusta ja lisäksi muutama samantyyppinen asuinrakennus. Inventoitu rakennus on toiminut Akaan höyrysahan ja sen seuraajien johtajien asuntona. Rakennus on ollut 1990-luvulta alkaen yksityisomistuksessa.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Asuinrakennus on maisemallisesti erittäin näkyvällä paikalla harjanteella rautatienkadun varrella. Asuinrakennus on osittain jäänyt teollisuusalueen keskelle, eteläpuolella on koivikkometsää. Muina naapureina ovat itä- ja länsipuolella teollisuushallit, pohjoispuolella on autioitunut asuintontti ja luoteispuolella on toinen hyvinsäilynyt Korpisaari -niminen asuinkiinteistö 1900-luvun vaihteesta.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta