Rakennetun ympäristön kohde Nyppy

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Akaa
  Vanha kunta:
  Viiala
  Kylä:
  Varrasniemi
  Nimi:
  Nyppy
  Osoite:
  Kalatie
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Rakennusten lukumäärä:
  3

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Nypyn pihapiirissä ovat 1. asuinrakennus (n. 1900), vanha saunamökki ja 3. uudempi talousrakennus. Nypyn asuinrakennuksen ulkoasu on säilynyt hyvin, ikkunoiden vaihtamista lukuunottamatta. Rakennuksella on erityinen merkitys paikkakunnan historiassa, sillä siinä on toiminut vuoden 1918 jälkeen punaorpojen lastenkoti ja myöhemmin sitä on käytetty kulkutautisairaalana. Pihassa on lisäksi vanha sauna / asuinrakennus. Nypyn pihapiiri on Jumusen etelärannalla, Varrasniemen kylän rantapeltojen reunalla. Rannassa on kapea, metsäinen kaistale, jonka pienellä kumpareella rakennukset ovat. Ranta-alue on rehevää, pääasiassa nuorta lehtipuuta kasvavaa. Rakennukset muodostavat etelään aukeavan pihapiirin.

  1. Asuinrakennus (n. 7 x 9 metriä) on rakennettu suurista lohkotuista kivistä tehdylle kivijalalle. Kivet ovat irrallaan toisista ja saumaamattomia. Hirsirunko on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Vintinpäädyt ja seinän yläosa on vuorattu samalla värillä maalatulla helmiponttipaneelilla, joka on erotettu valkoisella vaakalistalla alemmasta paneloinnista. Rakennuksen nurkissa on valkoiseksi maalatut laudat. Ikkunat ovat leveähköt 2-ruutuiset. lasin tiivistyksenä on puulista. Mallista ja saranoista päätellen ne ovat sodan jälkeen laitettu, mahdollisesti 1950-luvulla. Satulakatto on katettu huovalla, molemmilla lappeilla on satulakattoinen frontoni. Kattotuolien päät ovat profiloidut ja valkoiseksi maalatut. Rakennuksen länsipuolella on matalalla kivijalalla oleva umpikuisti, jossa on vastaharjalla varustettu pulpettikatto. Alaosa on vuorattu valkoiseksi maalatulla peiterimavuorauksella, yläosa on punaiseksi maalattua keilapontattua vaakalautaa. Kuistin ikkunat ovat ruutuikkunoita, yläosassa on käytetty lisäksi pienempiä ruutuja. Ulko-ovi on helmiponttipaneelilla vinopaneloitu pariovi. Väri on siniharmaa. Kuisti on todennäköisesti alkuperäinen. Rakennus on tehty 1900-luvun vaihteessa.

  2. saunamökissä on luonnonkivistä tehty sokkeli. Hirisrunko on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Satulakatto on katettu huovalla.

  3. Talousrakennuksessa on ulkohuoneita liiteri ym. varastotilaa. Rakennuksessa on pulpettikatto ja se on vuorattu punaiseksi maalatulla laudoituksella.

  Historia:
  Entinen Sohlmannin talo muutettiin punaorpojen lastenkodiksi vuonna 1918. Ennen sotia rakennus toimi ilmeisesti kulkutautisairaalana. Rakennuksia käytettiin myös asuinkäyttöön ja päärakennuksessa asui mm. Kolehmaisen suurperhe. Myös saunamökkiä käytettiin asumiseen. Viimeiset vuodet rakennus on ollut venekerho Viialan hopea-ankkuri ry:n käytössä. Tänä aikana on korjattu mm. rakennusten kattoja. Nykykäyttöä ovat myös pieni katos ja savustusuuni. Vuonna 1954 Mustilan tilasta erotetun tontin koko on 0,65 hehtaaria.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Nypyn pihapiiri on Jumusen etelärannalla, Varrasniemen kylän rantapeltojen reunalla. Rannassa on kapea, metsäinen kaistale, jonka pienellä kumpareella rakennukset ovat. Ranta-alue on rehevää, pääasiassa nuorta lehtipuuta kasvavaa. Rakennukset muodostavat etelään aukeavan pihapiirin. Piha on nurmikko ja sen keskellä kasvaa kookas kuusi. Muuten tontti on avoin, muutamia puita ja jokunen vanha koristepensas mm. ruusu. Rannassa on kaksi 1900-luvun lopulla rakennettua laituria. Nykyisen käytön seurauksena tontin ympäri on tehty tie. Luoteispuolella on rannassa veneiden säilytyspaikka.
  Kirjalliset lähteet:
  Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
   
  Viiala
   
  Rakennusinventointi
  Kulttuuriympäristöinventointi
  Muu
   
  01.01.2005 31.12.2006

Kartta