Alue Kallionkielen-Tevaniemen-Riitialan kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Ikaalinen
  Nimi:
  Kallionkielen-Tevaniemen-Riitialan kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas maisema-alue

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  Riitialan kylä ja kulttuurimaisema. Riitialan kylä kuuluu Ikaalisten vanhimpiin ja sillä on yhä selvästi havaittava kuuden talon muodostama tiivis kyläkeskus. Taloista ovat Alavakeri ja Läykki säilyttäneet vanhan asunsa. Alavakerin pitkä päärakennus on rakennettu 1900-luvun alkuvuosina perinteiseen tyyliin. Läykin punamullattu päärakennus on vuodelta 1890. Kyläkeskuksessa on lisäksi säilynyt lukuisa joukko vanhoja aittoja. Kyläkeskuksen pohjoispuolella on perinteistä rakennuskantaa mm. Talosen ja Salomäen tiloilla. Lisäksi on mainittava vanha seuratalo ja kansakoulu 1890-luvulta.

  Poltinjoen kulttuurimaisema. Vanhalta maantieltä avautuu vaihteleva näköala mutkittelevan Poltinjoen rannoille. Poltinjoki on historiallinen myllypaikka. Poltinkoskessa on yhä kaksi myllyä ja Kukkurassa yksi. Poltinkosken sahan perusti 1840-luvulla turkulainen E.P. Thomé ja myöhemmin se siirtyi Rosenlew-yhtiölle. Saha on nyttemmin palanut. Poltinkosken kohdalla on säilynyt useita vanhoja rakennuksia mm. Myllymäen tilalla. Itään päin mentäessä on tien varressa Sippolan, Uusi-Käkelän ja Niskalan talojen rakennusryhmä sekä edelleen Leppäsjärven eteläpuolella koivukujan päässä entinen kansakoulu. Itärannan rakennusryhmistä mainittakoon Järvenpään tila, jossa päärakennus on 1800-luvun alkupuolelta. Myös pakari on rakennettu perinteiseen tyyliin ja pihapiirissä on kaksi vanhaa aittaa.

  Aureenlopen kulttuurimaisema. Kyrösjärven pohjoispäässä sijaitsevan Aureenlopen salmen molemmin puolin levittäytyy edustava viljelys- ja asutusmaisema. Alueen pysyvä asutus periytyy osin rautakaudelta. Salmen itärannalla on kolme kyläkeskusta: Tevaniemi, Miettinen ja Kallionkieli. Länsirannalla sijatisevat Häytölän ja Kiialan kylät. Tevaniemen kylässä on säilynyt runsaasti vanhaa rakennuskantaa kansakoulun ympärillä mm. Mustan, Puontin ja Kauramäen tiloilla. Miettisen kylä on hyvä tiiviisti rakennettu, mutta rakennuskanta on valtaosaltaan uusiutunut. Kalliokielen rakennukset ovat laajan peltoaukean keskellä erittäin tiiviinä ryhmämnä ja ahdas kyläraitti kulkee talousrakennusten lomitse. Hiitelän tilalla on säilynyt perinteistä rakennuskantaa.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Rakennettu ympäristö

 • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Ikaalinen
   
  Poltin vesimylly Poltti
   
    Mansikkamäentie asuinkiinteistö
  teollisuus
   

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013 Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Kangasala
  Nokia
  Orivesi
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Tampere
  Urjala
  Virrat
  Ylöjärvi
  Sastamala
   
      01.01.2012 31.12.2013