Rakennetun ympäristön kohde Ratapihan rakennuksia

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Nuupala
    Nimi:
    Ratapihan rakennuksia
    Osoite:
    Asemakatu 25
    Kohdetyyppi:
    liikenne
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    12.10.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    taloushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    E-liikkeen myllyrakennus (1954) on hyvin säilynyt ja edustava esimerkki aikansa teollisuusrakentamisesta. Rakennus liittyy ratapihan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennuskantaan. Vesitorni (1930) on hyvin säilynyt ja kiinteä osa vanhan ratapihan rakennuskantaa. Rakennukset ovat maisemallisesti keskeisellä paikalla rautatien ja Asemakadun varrella.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vammalan ratapihalla sijaitsevalla tontilla ovat (1) vesitorni (1930) ja (2) E-liikkeen mylly (1954) (3) lasikuituparakki (1970-l)

    (1) Vesitorni on rakennettu lohkotuista kivistä tehdylle matalalle sokkelille. Rakennuksessa on vuoraamaton vahva tiilirunko. Rakennus on pohjaltaan noin 7 x 7 metriä, korkeutta on noin 20 metriä. Sisällä betoni/ratakiskorakenteisia kerroksia on neljä. Rakennuksessa on satulakatto, jossa on betonitiilikate. Ikkuna-aukot ovat kapeat ja yläosasta kaarevat. Ikkunat puuttuvat, tilalla verkko. Ylhäällä oli pallomainen, niittaamalla rakennetu vesisäiliö, joka purettiin 1990-luvun lopulla. Rakennus on tyyliltään lähinnä uusgotiikkaa, joskin VR:n ilmoituksen mukaan vesitorni on rakennettu vasta vuonna 1930, museoviraston kartoituksen mukaan 1931. Tyylin ja rakenteiden puolesta rakennus voisi kyllä olla vanhempi.

    (2) E-liikkeen myllynä toiminut rakennus on rakennettu vuonna 1954. Rakennuksessa tapahtui viljan lajittelu, kuivaus ja jauhaminen. Rakennuksessa on betonirakenteinen kellari, kerros ja vinttikerros. Lisäksi rakennukseen itäpäässä on kookas torniosa, jossa on kaksi lisäkerrosta. Välipohjat ovat betonirakenteiset, välissä on koksikuonaa eristeenä. Runko on puhtaaksi muurattua tiiltä. Rakennuksen katto muodostuu kahdesta pulpettikatosta, joden välissä on ikkunarivi, kate on betonitiiltä, torniosassa on samantyyppinen katto, kate on huopaa, joka on uusittu hiljakkoin. Ikkunat ovat pieniä ja pääosin 1-ruutuisia. Ikkunat sijoitettu pääosin vinttikerrokseen, jossa niiden muoto noudattaa katon muotoa. Itäpuolella on betonirakenteinen lippa, jossa on kaato rakennuksen suuntaan. Rakenne on osittain ruostunut ja rapautunut. Tulevaisuudessa se tullaan korvaamaan kevyemmällä.

    (3) Lasikuiturakenteinen parakki on 'VR:n Porin yksikön perusparannusyksikön rakennus 1970-luvulta.

    Historia:
    Rakennukset ovat kuuluneet aikaisemmin ratapihan rakennusiin. E-liikkeen mylly on rakennettu 1954 vuokratontille. Toiminta päättyi ilmeisesti1990-luvun alkupuolella, jonka jälkeen rakennus myytiin vuonna 1993 Tornipaja Oy:lle, joka käyttää rakennusta puusepänliikkeen toimitilana. Vuonna 1997 Tornipaja oy osti maapohjan Ratahallintokeskukselta, jolloin myös läheinen vesitorni ja parakki siirtyivät yrityksen omistukseen.

    Vesitorni on myytävänä.

    Myllyn vieressä oli pistoraide, joka on purettu 1900-luvun loppupuolella.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Rakennukset sijaitsevat pienellä tontilla asemapihan itälaidalla, lähellä Asemakatua. Länsipuolella on asema-alueeseen liittyvä hiekkakenttä ja pohjoispuolella rata. Itäpuolella on vanha rautateiden asuinrakennus, puutarha ja talousrakennus. Eteläpuolella on Asemakatu, tontin etelälaidalla kasvaa koivikko.
    Toimenpidesuositukset:
    Ratapihan rakennuskantaan ja toimintaan liittyvät vesitorni ja myllyrakennus tulisi säilyttää. Rakennusten mahdollisissa muutos- ja korjaustoimenpiteissä tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Mahdollisessa uudisrakentamisessa tulee korostetun tarkkaan huomioida nykyisen rakennuskannan ominaispiirteet, kuten esim. materiaalit, mittakaava ja rakennusten sijainti.
    Kirjalliset lähteet:
    Mäkelä Juha, Vammalan keskustataajaman maisemaselvitys 2000, Vammalan kaupungin tekninen palvelukeskus. Rakennusluettelo v. 1994 ja kartta 1960-luvulta, VR:n Tampereen yksikkö.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Vammala
     
    Aseman seutu Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Nuupala Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Vammalan keskusta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004 Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta