Rakennetun ympäristön kohde Koivistontien rintamamieskerrostalot, Punaladonkuja 1

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Vanha kunta:
    Messukylä
    Kaupunginosa:
    Taatala
    Nimi:
    Koivistontien rintamamieskerrostalot, Punaladonkuja 1
    Osoite:
    Punaladonkuja 1, Koivistontie 10
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Rakennusten lukumäärä:
    5

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Puolielementeistä rakennettu runko, rapatut ja tiilipintaiset julkisivut sekä pohjakerroksen autotallit, sisäänvedetyt tuuletusparvekkeet ja huoneistokohtaiset ranskalaiset parvekkeet tekevät rakennuksista tyypillisen ja edustavan 1960-luvun alun kerrostalon.

    Selvityksessä arvotettu punaiseen luokkaan: Aikakauden edustava asuinalue tai alueen osa, jossa alkuperäinen korttelirakenne, ympäristö ja rakennuskanta on säilynyt. Arkkitehtonisesti arvokas kokonaisuus.

    Koivistontien rintamamieskerrostalot: Taatalan tori- ja Koivistontien varsi muodostavat 1950-luvulla kaavoitetun Taatalan keskustan, joka toteutui pääosin 1960-luvun alkupuolella. Sotien jälkeiseen asutustoimintaan liittyvät rintamamieskerrostalot muodostavat edustavan ja korkeatasoisen 1960-luvun alun kaupunkikorttelin.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Yhdeksän kerrostalon ryhmä Punaladonkujan ja Taatalantien välissä. Rakennukset on suunnitellut arkkitehti SAFA Pekka Sivula vuonna 1961. Ne on nimetty piirustuksissa Koivistontien rintamamiestaloiksi. Kokonaisuus sijoittuu Koivistontien molemmille puolille. Punaladonkujan puolella on viisi asuinkerrostaloa, joista läntisimpään liittyy yksikerroksinen liikesiipi. Taatalantien puolella on kolme pistetaloa sekä samaan taloyhtiöön kuuluva lamellimainen, 6-kerroksinen asuin- ja liiketalo.

    Asuinkerrostalot ovat 3-4 kerroksen korkuisia, kerrostasoissa on puolen kerroksen vaihtelu rakennuksen eri puolilla. Runko betonia, päädyissä tiiliverhous. Pitkät julkisivut rapattu ja maalattu keltaisiksi. Katto epäsymmetrinen, kauttaaltaan pellitetty, murrettu harjakatto. Sisäänvedetyt tuuletusparvekkeet ja ranskalaiset parvekkeet asunnoissa.

    Kuusikerroksinen lamellitalo on tasakattoinen, päädyissä on tiiliverhous itäpäädyssä lämpökeskuksen piippu. Pitkät julkisivut on verhottu levyllä.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Vehreä väljästi rakennettu taloyhtiön pihapiiri Koivistontien molemmin puolin. Suuria lehtipuita ja Punaladonkujan alkupäässä suuremmat parkkialueet. Viereisellä kiinteistöllä Hatanpään koulun Koivistonkylän toimitalon (ammattikoulun) rakennukset. Koivistontien ja Perähaantien kulmatontilla on vuonna 1959 suunniteltu 3-kerroksinen, harjakattoinen lamellikerrostalo, joka on toteutettu 1950 vahvistetun ensimmäisen asemakaavan mukaan. Viljapellontien ja Punaladontien välissä niin ikään alkuperäisen kaavan mukaisesti toteutettu kerrostalokortteli 1950-luvun lopulta. Ympäröivissä kortteleissa Taatalan pientaloaluetta.
    Kaava:
    Voimassaoleva asemakaava vahvistettu vuonna 1963. Asemakaavamuutos tulossa vireille 2023.
    Aiemmat tutkimukset:
    Asuinalueiden inventointi ja arvottaminen (1940-1960-luvut) - HIPPOSKYLÄ, RANTAPERKIÖ, RAHOLA, JÄRVENSIVU, RAUTAHARKKO, TAATALA

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Koivistonkylä - Taatala (palstoittamalla syntynyt pientaloalue) Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
    Avaa Tampere
     
      Taatala Hallinnollinen alue omakotialue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Asuinalueiden inventointi ja arvottaminen (1940-1960-luvut) - HIPPOSKYLÄ, RANTAPERKIÖ, RAHOLA, JÄRVENSIVU, RAUTAHARKKO, TAATALA (ns. EHYT -hanke) Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.09.2010 31.12.2010

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 300 2023 08.06.2023 Tampere, Taatala, Punaladonkuja 1, rakennusoikeuden lisääminen, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluaineistoa, asemakaava nro 8906. (TRE: 6491/10.02.01/2021) Tampereen kaupunki