Rakennetun ympäristön kohde Metsäpirtti - Turrintie 15

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pirkkala
    Nimi:
    Metsäpirtti - Turrintie 15
    Osoite:
    Turrintie 15
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    5
    Inventointipäivämäärä:
    11.09.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Pienemmässä huvilarakennuksessa (1) näkyy hyvin kahden eri aikakauden tyyli ja rakenteet. Lisäksi rakennukset ja puutarha muodostavat edustavan kokonaisuuden 1900-luvun alkupuolelta. Kohde on osa Pirkkalan historiallista huvila-asutusta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Metsäpirtti sijaitsee Pyhäjärven rannalla, Turrin asuntoalueen koilliskulmalla. Tontilla on 1900-luvun vaihteesta olevat huvila ja uudistettu asuinrakennus. Lisäksi on 1920-l rakennettu tallirakennus ja huvikatos. Rannassa on uudistettu saunarakennus ja vanhan kivilaiturin jäännökset.

    Asuinrakennus on rakennettu mahdollisesti 1900-luvun alkupuolella. Ennen sotia sitä jatkettiin Karjalasta tuoduilla hirsillä länsipäästä. Rakennus on peruskorjattu ja uudistettu 1990-luvulla. Remontissa uusittiin katto, ikkunat, ulkoverhoilu, sisätilat ja rannapuolelle rakennettiin mansardikattoinen frontoni.

    Nykyisen huvilarakennuksen varhaisin vaihe on pieni, 1,5 kerroksinen, nikkarityylinen vinkkelirakennus (1). Rakennusaika on mahdollisesti 1800-l loppupuoli. Koristelua on mm. ikkunoiden vuorilaudoissa ja vuoliaisten päissä. Rakennus on tehty lohkotuille nurkkakiville. Verhoilu on vaakaponttilautaa, joka on maalattu vaaleankeltaiseksi, listat ovat valkoiset. Rannanpuolella on lasikuisti, jonka perusta on päällystetty liuskekivellä, alla on ilmeisesti tiiltä. Rakennusta on laajennettu 1930-luvulla itäpuolelta funkkistyylisellä kaarevalla osalla, jossa on rivissä suuria 1-ruutuisia ikkunoita. Runko on rankorakenteinen. Perusta on betonisokkeli, jonka pinta on täytetty vaakatasossa olevalla viivakoristelulla. Rannanpuolella rakennukseen on rakennettu betonista avoterassi, jota on koristeltu muutamalla liuskekivellä.

    Rakennus on aika onnistunut kokonaisuus eri aikakausien rakennusvaiheista. Se on myös hyvin säilynyt aikansa kunnossa. Sisustuksessa on 1950-luvun piirteitä.

    Tallirakennuksen perusta on tehty betonista ja siinä on kellaritila. Hirsirunko on verhoiltu vaaleankeltaisella pysty/vaakalaudoituksella. Listat ovat valkoiset. Pohjoispäässä on katolla vellikello.

    Tontin korkeimmalle kohdalle, pienelle kumpareelle talon eteläpuolelle on rakennettu aumakattoinen 6-kulmainen katos, jota kannattavat valkoiseksi maalatut betonipylväät. Tyyli sopisi 1920-luvun klassismiin.

    Historia:
    Metsäpirtti on lohkottu Kyöstistä v. 1932. Myyjänä oli Volmar ja Laina (os. Kyösti) Volanen ja ostajana oli johtaja Kalle R. Kivipohja, joka ilmeisesti toimi tukkukauppa-alalla.

    Rakennukset ovat ehkä vanhempia. Kivipohjan aikana nykyistä huvilaa laajennettiin 1930-luvulla funkkistyylisellä osalla. Kivipohjalla oli kaksi tytärtä ja laajennettu rakennus tehtiin toiselle tyttärelle, Brita Hagelbergille, huvilaksi. Myöhemmin sotien jälkeen toinen tytär, Hertta, sai huvilan, joka nykyään on jäänyt itäpuolella olevan Rantapirtin tontin puolella. Sitä ei tässä yhteydessä tutkittu.

    Myös päärakennuksen laajennus Karjalasta tuoduilla hirsillä on ilmeisesti 1930-luvulta.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Metsäpirtti sijaitsee Pyhäjärven metsäisellä rantavyöhykkeellä, joka lähellä rantaa viettää jyrkästi. Itäpuolella on Metsäpirtistä lohkottu Rantapirtti, jossa on 1980-l rakennettu omakotitalo. Länsipuolella on vähän matkan päässä uimaranta. Pihapiiri on etupäässä luonnontilainen, kukkaistutuksia on asuinrakennuksen eteläpuolella olevalla kumpareella, jota on vähän pengerretty kivivalleilla. Myös huvimajalle on rakennettu kiviportaat, joita on vahvistettu betonilla. Vanha puutarha, jossa kasvoi mm. luumupuita oli Tallin eteläpuolella. Nykyään siitä osa on jäänyt naapurin, Rantapirtin, puolelle.

    Kiinteistöä kiertää korkea kuusiaita, jonka juurella on matala kivivalli.

    Toimenpidesuositukset:
    Alueen ominaispiirteet; rakenteet, rakennukset, kasvillisuus ja maisemallinen yhteys järvelle tulisi pyrkiä säilyttämään. Vanhemman huvilarakennuksen muutostöissä tulee huomioida rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot ja ominaispiirteet.
    Kirjalliset lähteet:
    Kiinteistörekisteri, Pirkanmaan-Satakunnan maanmittauslaitos, Tampere.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
    Pirkkala
     
    Naistenmatka Hallinnollinen alue omakotialue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
     
      Rakennusinventointi
     
    01.06.2002 31.12.2002

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 692 2019 22.10.2019 Pirkkala, Turri, Turrintie 15, As Oy Metsäpirtti, Suojelumerkinnät, kulttuurihistorialliset arvot, korjausavustukset ja perinnerakennusmestarin neuvontapalvelu As Oy Metsäpirtti
    Avaa 55 2020   Pirkkala, Turrintie 15, As. Oy Pirkkalan Metsäpirtti, tien ja parkkipaikan rakentaminen tontille - Lausuntopyyntö peruttiin

Kartta