Rakennetun ympäristön kohde Huhtala

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Vihattula
  Nimi:
  Huhtala
  Osoite:
  Huhtatie
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  5
  Inventointipäivämäärä:
  10.09.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Arvojen perustelu:
  Uotila (Huhtala) on kylän kantataloja. Rakennuksista ovat säilyneet itsenäisyyden alkupuolen asuinrakennus ja navetta. Ne ovat myös hyvin säilyneet aikakautensa asussa. Pihapiiri ja maisema ovat muuttuneet romukaupan ja ympäristön peltojen metsittymisen myötä.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Nykyisen Huhtalan pihapiiri jakautuu kahteen osaan. Vanhassa pihapiirissä on asuinrakennus (1918), navetta (1928) ja liiteri (1900-l puoliväli). Se on aikaisemmin ollut Uotilan kantatalon tilakeskus. Pihapiirissä on toiminut 1990-luvulla romuliike, nykyisin vain varastona. Nykyinen omistaja on rakentanut 1990-luvulla asuinrakennuksen ja autotallin noin 100 metriä vanhan pihan eteläpuolelle. Omistaja mainitsee myös vanhasta maakellarista, jonka sijaintia ei paikannettu. Vihattulaan vievän umpeutuvan polun varrella on rakennuksen paikka, josta on jäljellä vain muutamia irtotiiliä.

  Päärakennus (n. 9x17 m.) on rakennettu matalalle lohkotuista kivistä tehdylle kivijalalle. Lyhytnurkkainen vuoraamaton hirsirungossa on punamullan jäänteitä. Päätykolmiot ja seinä yläosa on vuorattu keltamullalla maalatulla peiterimavuorauksella. Ikkunat ovat alkuperäiset T-karmilliset, joiden ikkunat ovat jaettu pienempiin ruutuihin pysty- ja vaakapuitteilla. Lasi on puhallettua.. Satulakatto on katettu betonitiilellä. Pulpettikattoinen kuisti on alaosasta keilapontattua ja yläosasta helmiponttivaakalautaa, ei vaakalistaa. Väri on kulunut vaaleanpunainen. Kuistilla on samantyyppiset ikkunat kuin rungossa. Kuistin julkisivu on peitetty yhtenäisellä levyllä. Sisätiloissa on säilynyt mm. kolme kaakeliuunia, joista yksi on komea jugend -kauden vihreä, käpykoristein. Pirtissä on tiiliuuni. Samoin ovat sisäovet, pinkopahvit, sisäkatot säilyneet hyvin.

  Kookas navetta on L-kirjaimen muotoinen. Eteläosassa on ollut navetta (n. 15x35 m), ja pohjoispuolella oleva siipiosassa (n.12x30) on ollut talli ja puimala. Rakennuksen ulko- ja väliseinissä on korkea (n.120cm) betonisokkeli. Sen päällä on lyhytnurkkainen, vuoraamaton ja sisäpuolelta lukuisin följarein tuettu hirsirunko. Seinän yläosa ja päädyt ovat lautarakenteiset ja vuorattu peiterimavuorauksella. Rakennuksen väri on punainen, listat valkoiset. Ikkunat ovat alkuperäiset 4-ruutuiset, lisäksi on muutamia lunetti-ikkunoita, joiden yläreunassa on pieni koriste. Pohjoiseen jatkuva siipi on kaivettu osin rinteeseen. Pohjoisimpana on puimala, jonka alakerrassa on Harjavaltalaisen Veljekset Jaakkolan valmistama puimakone voimansiirtoineen. Satulakatto on katettu profiilipellillä. Rakennus on toiminut varastokäytössä, mutta säilyttänyt pääpiirteissään alkuperäisen ilmeen. Navetta rakennettiin vuonna 1928 ja sen uudenaikaisuuteen käytiin tutustumassa laajalti. Karjasta luovuttiin vuonna 1964.

  Pihapiirissä on ollut myös vanhempi asuinrakennus ja vilja-aitta, jotka ovat purettu huonokuntoisina 1990-luvulla.

  Historia:
  Huhtalaan tonttiin kuuluva vanha pihapiiri on entinen Uotilan tilakeskus. Uotila on Vihattulan kantataloja. Tilakeskus on siirretty nykyiselle paikalle 1800-luvun aikana. Aikaisemmin tiivis ryhmäkylä sijaitsi Rautaveden rannalla. Tilaan on 1900-luvun alkupuolella yhdistetty Inkilän ja Äijälän tilat. Uotila oli 1900-luvun alkupuolella kooltaan noin 370 hehtaaria. Tilaa on myöhemmin jaettu perinnönjaossa pienempiin osiin. Vuonna 1988 Uotila oli 157 hehtaaria jolloin siitä lohkaistiin Annala, jossa oli noin 23 hehtaaria. Nykyisten omistajien mukaan nimetty Huhtala on kooltaan noin 4 hehtaaria ja lohkottiin Annalasta vuonna 1988. Nykyisten omistajien rakentama asuinrakennus on erillään vanhasta pihapiiristä.

  Nykyisin vanhat rakennukset ja pihapiiri ovat romukaupan varastona, asuinrakennuksen entisöinti on suunnitteilla.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Uotilan pihapiiri on sijainnut pellon laidalla olevan Salukanmäen etelärinteessä. Vanhasta pihapiiristä on säilynyt navetta, asuinrakennus ja liiteri. Muuten piha on muuttunut romukaupan aikana sorapintaiseksi ja erilaista metallimateriaalia sisältäväksi varastoksi. Eteläpuolen pellolla kasvaa nuorta koivikkoa, joka peittää rakennukset. Navetta näkyy vähän läheiselle Häijääntielle. Pohjoispuolen rinteessä kasvaa harvennushakattua mäntymetsää. Vanha Vihattulan suuntaan johtanut polku on kasvamassa umpeen.
  Toimenpidesuositukset:
  Vanhan pihapiirin rakennukset, asuinrakennus ja navetta tulisi säilyttää. Niiden hyvin säilynyt kiinteä sisustus olisi niinikään hyvä säilyttää. Kunnostustöissä tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja, työtapoja ja teknisiä ratkaisuja.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  Suuri maatilakirja, Suomen maatilat. Maarekisteri Vammalan kaupungista, Varsinais-Suomen maanmittauslaitoksen arkisto, Turku.
  Suulliset lähteet:
  Raija Huhtala, haastattelu syyskuussa 2003

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Vihattula Hallinnollinen alue  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003