Tutkimushanke Seitsemisen kansallispuiston rakennusperinnön inventointi 2021-2022

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ikaalinen
    Ylöjärvi
    Nimi:
    Seitsemisen kansallispuiston rakennusperinnön inventointi 2021-2022
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Seitsemisen kansallispuiston rakennusperinnön inventoinnin keskeisimpinä tavoitteina on täydentää ja ajantasaistaa alueelta aiemmin tallennettua tietoa Metsähallituksen Luontopalveluiden hallinnassa olevista kohteista. Lisäksi inventoinnin tavoitteena on tuottaa lisätietoa rakennusten tämänhetkisestä tilasta, hoidosta ja suunnittelutarpeista sekä säilyneisyydestä ja kulttuurihistoriallisesta arvosta. Kohteiden rakennusteknistä kuntoa on tarkasteltu aistinvaraisin menetelmin inventoinnin yhteydessä. Kohteille on esitetty kohdekappaleessa myös hoito- ja toimenpidesuositukset. Tiedot on kirjattu Metsähallituksen paikkatietojärjestelmä PAVE:n. Numerotunnus kunkin kohteen perässä viittaa PAVE:n tunnukseen.

    Inventointi käsittää kenttä- ja arkistointityön, sekä inventointiraportin koostamisen ja kohdetietojen päivityksen Metsähallituksen PAVE-järjestelmään. Kohteiden perässä oleva numerotunnus viittaa paikkatietojärjestelmän tunnukseen. Metsähallituksen luontopalveluiden kulttuurihistoriallisia kohteita on arvioitu sisäisesti arvotusavain-nimisellä työkalulla vuonna 2018. Osa Seitsemisen alueen kohteista on

    priorisoitu arvotusavaimella hoidon piiriin kuuluviksi. Siihen viittaa kohteiden arvotus-kohdassa oleva ROTI-teksti. Osa kulttuurihistoriallisista kohteista on nostettu valtiolle strategisiksi kohteiksi1. Kohteet on käyty maastossa systemaattisesti läpi, niiden nykytila on dokumentoitu sekä säilyneisyys ja kunto ovat arvioitu silmämääräisesti. Säilyneisyyden arvioinnissa on kuvattu alkuperäisyyttä ja kohteisiin tehtyjä muutoksia sekä niiden laajuutta. Kunnon arviointi puolestaan käsittää rakennusteknistä sekä käytettävyyteen liittyvän arvioinnin ja toimenpidesuositukset. Kunkin kohteen kulttuuriperintöarvot koostuvat kohdekuvauksesta, historiasta ja säilyneisyydestä. Kulttuuriperintöarvoja ja säilyvyyttä on peilattu kohteissa tehtyihin korjauksiin ja nykykäyttöön.

    Inventoitujen kohteiden taustoja ja vaiheita on kartoitettu eri arkistolähteistä ja haastatteluin. Maastotyöt kohteista on tehty pääasiassa heinäkuussa 2021, arkistotyöt saman vuoden aikana. Raportin kokoaminen ja PAVE-tietojen päivitys on tapahtunut vuonna 2022, kohteissa tehtyjen korjaustoimenpiteiden tai vaurioiden katselmoinnin yhteydessä.

    Inventoituja kohteita Seitsemisen puistoalueella on kuusi ja inventoituja rakennuksia 24.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Metsähallitus, Järvi-Suomen luontopalvelut, Sini Saarilahti, rakennusperinnön erikoissuunnittelija
    Hankkeen loppupvm:
    31.12.2022

Media

  • Kohteen kuva

    inv-kohteet.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    SEITSEMISEN KANSALLISPUISTO RAKENNUSPERINNÖN INVENTOINTI 2021-2022.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Ikaalinen
     
    Koveron kruununmetsätorppa     Seitsemisentie 948, Ikaalinen maatalous
    matkailu
     

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 366 2023 07.07.2023 Ikaalinen ja Ylöjärvi, Seitsemisen kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma, luonnos Metsähallitus