Rakennetun ympäristön kohde Sahanranta - ravintola, majatalo ja satamapalvelut

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Sahanranta - ravintola, majatalo ja satamapalvelut
    Osoite:
    Sahatie 9 , Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    matkailu
    vapaa-aika
    Inventointipäivämäärä:
    25.09.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Ehdolla maakunnallisesti arvokkaaksi.

    Sahanrannan ravintola-, majoitus- ja satamapalvelurakennuksilla on historiallisiaa arvoja, koska ne ovat vanhoja Kuhmoisten sahan rakennuksia. Ne kuuluvat oleellisesti valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (RKY 2009) Sahan lahden vaikutuspiiriin ja kulttuurimaisemaaan. Vanhalla pajarakennuksella on rakennushistoriallisia arvoja 1930-luvun tiilirakenteisena pajarakennuksena, jossa on klassistisia arkkitehtuuripiirteitä. Omanlaisella kokonaisuudella on maisemallista merkitystä Kuhmoisten sataman alueella.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Sahanranta eli Hämeen Tuoppi on ravintola- ja majoituspalveluita tarjoava yritys, joka sijaitsee vanhoissa Kuhmoisten sahan rakennuksissa Kuhmoisten sataman alueella. Vanhat rakennukset peruskorjattiin uutta käyttöä varten vuosina 1997-1998.

    Punatiiliset rakennukset muodostavat omanlaatuisensa, neliömäisen kokonaisuuden satamaan laskevan Sahantien varteen. Vuonna 1934 rakennettu pajarakennus on yhdistetty 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa rakennettuun trukkihalliin tuulikaapilla ja terassialueella. Lisäksi pajarakennuksen länsipuolelle on rakennettu uusi varastosiipi, ja trukkihallin etujulkisivuun pieni laajennusosa. Pajarakennuksessa toimii baari ja ravintola. Trukkihallin ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee ravintolatiloja ja matkustajakodin vastaanotto ja kellaritiloissa sijaitsevat satamapalveluihin kuuluvat suihkutilat. Vanha autosuojarakennus muutettiin majoitustiloiksi. Sen alakerrassa sijaitsee neljä huonetta ja yläkerrassa kaksi parvekkeellista huonetta. Kellaritiloissa sijaitseva saunatilat ja varastotiloja.

    Historia:
    Korppilan sahan yhteydessä toimi pieni telakka vuodesta 1919 lähtien. 1900-luvun alussa telakoita oli Keski-Suomessa muun muassa Jyväskylässä, Korpilahdella ja Jämsässä. Kuhmoisten telakalla suoritettiin pääasiassa hinaajien ja proomujen korjausta, mutta muutama uusikin proomu valmistettiin. Rannassa sijaitsi telakkakiskot.

    Telakan vieressä sijaitsi myös konepaja. Pajassa suoritettiin metalliosien valmistus- ja korjaustöitä. Paja ja sen lähistöllä ollut ajokaluvaja olivat 1920-luvulla puurakenteisia, punaiseksi maalattuja pienehköjä rakennuksia. Uusi, punatiilinen paja valmistui vuonna 1934 edellistä ylemmäksi rinteeseen. Se suunnitteli helsinkiläinen A. U. Lounas. Voimakkaat räystäsprofiloinnit ja taidokas muuraustekniikka antoivat vanhahtavan leiman rakennukselle. Telakan ja konepajan toiminta oli voimakkainta 1920-luvulla, jolloin Päijänteen laivaliikenne oli vilkkainta. Laivaliikenteen hiljennyttä myös telakan toiminta hiipui, mutta konepajaa tarvittiin edelleen sahan koneiston huolto- ja korjaustöihin.

    1940-luvun lopulla rakennettiin autokaluvaja Kuhmoisten Sahan autoille, koska entinen, puurakenteinen suojarakennus oli palanut vuoden 1947 sahan palossa. Punatiilinen, puolitoistakerroksinen autotallirakennus rakennettiin rinteeseen pajarakennuksen viereen. Kellarikerrokseen tuli tilat sahan kolmelle kuorma-autolle. Ylempänä oli traktoritalli ja asuinhuoneita. Pajan ja autotallin väliin rakennettiin 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa pulpettikattoinen ja korkeaovinen trukkitalli juuri hankituille sahan trukeille.

    Sahan lopetettua toimintansa vuonna 1985, hiljainen ranta elvytettiin satama-alueen uusien yrittäjien ja kunnan toimesta 1990-luvun alussa. Rakennukset siirtyivät 1980-luvun lopulla ensin Päijänteen Satamakiinteistöjen omistukseen ja edelleen Kuhmoisten kunnan omistukseen. Vuonna 1998 rakennuksissa valmistui peruskorjaus, jonka myötä rakennuksissa aloitti toimintansa majoitus-, ravintola- ja satamapalveluista tarjoava Gasthaus Sahanranta. Nykyään rakennuksissa yrityksenä toimii Hämeen Tuoppi.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Pajarakennus/ravintola Sahantie 9, Kuhmoinen ravintola
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Trukkitalli/Ravintola, vastaanotto ja satamapalvelut Sahantie 9, Kuhmoinen ravintola
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Autotalli/majoitusrakennus Sahantie 9, Kuhmoinen muu
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten sahan lahti   teollisuusalue
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten satama   liikennealue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta