Tutkimushanke Lamminpään kirjaston rakennusinventointi

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Lamminpään kirjaston rakennusinventointi
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Inventoinnissa luotiin kokonaiskuva Lamminpään kirjastorakennuksesta; sen historiasta ja historiallisista piirteistä, säilyneisyydestä ja merkityksestä osana Lamminpään rakennettua ympäristöä tontin asemakaavan muutoksen lähtöaineistoksi.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo
    Hankkeen alkupvm:
    10.04.2015
    Hankkeen loppupvm:
    17.04.2015

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Tampereen Lamminpään kaupunginosassa, Lamminpään entisen kirjaston tontilla on käynnistymässä asemakaavan muutos. Jotta kohteen kulttuurihistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot voitaisiin huomioida kaavoituksessa, tulee kaavan perustua riittäviin selvityksiin. Arvojen määrittelemiseksi katsottiin tarpeelliseksi teettää kirjastorakennusta ja sen välitöntä lähiympäristöä koskeva asemakaavatasoinen rakennusinventointi. Inventoinnin tilaaja on Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön kehittäminen. Työn tekijäksi valikoitui Pirkanmaan maakuntamuseo. Inventointityön on tehnyt rakennustutkija Miia Hinnerichsen (FM) ja työtä ohjasi museolla tutkija Miinu Mäkelä (FM). Inventointi toteutettiin huhtikuussa 2015.
    Hankealue:
    Lamminpään kaupunginosa sijaitsee noin 8 kilometriä luoteeseen Tampereen keskustasta. Inventointialue, asemakaavan 8572 alue, noudattaa Lamminpään entisen kirjaston kiinteistörajoja. Entisen kirjaston tontti sijaitsee Lamminpään kaupunginosan läpi Ylöjärvelle vievän pääväylän, Ylöjärventien ja siitä erkanevan Hiihtäjäntien kulmauksessa. Lähiympäristö on pientalovaltaista asuinaluetta. Ylöjärventien varressa on myös muutamia kookkaampia asuin- ja liikekiinteistöjä. Entisellä kirjaston tontilla (837-225-2006-0013) on voimassa 1982 hyväksytty asemakaava.
    Menetelmät:
    Rakennusinventointi toteutettiin huhtikuussa 2015. Inventointityöhön kuuluivat esiselvitykset, maastokäynti kohteessa, aineiston analysointi ja raportointi sekä tallennus.

    Kulttuuriympäristöä koskevien valtakunnallisten ja maakunnallisten selvitysten perusteella asemakaava-alueella tai sen lähistöllä ei ole erityisiä valtakunnallisia tai maakunnallisia maisema- tai kulttuuriympäristöarvoja. Lamminpään alueesta ei myöskään ole aiemmin tehty kattavaa paikallisen tason rakennusinventointia. Ainoa käytettävissä oleva viimeaikoina laadittu tutkimus oli läheisestä neuvola- ja saunarakennuksesta 2011 tehty selvitys. Inventoinnin lähdemateriaalina käytettiin lisäksi mm. kaupunginosakirjaa, kartta- ja ilmakuva-aineistoja, kirjallisuutta sekä rakennusvalvonnan arkiston lupapiirroksia.

    Maastotyöt sisälsivät kiinteistö- ja rakennuskohtaisen inventoinnin. Maastokäynnillä inventointialueen ja lähiympäristön / vertailualueen nykytila dokumentoitiin sekä sanallisessa että kuvallisessa muodossa. Tutkimusalue, entisen kirjaston tontti, kirjastorakennus ja välitön lähiympäristö valokuvattiin sekä tehtiin muistiinpanot muun muassa rakennuksen piirteistä ja rakennusmateriaaleista. Lisäksi suoritettiin ympäröivän vertailualueen historiallinen ja kaupunkikuvallinen arviointi, siltä osin kuin se oli tarpeen Lamminpään kirjaston arvojen määrittelemiseksi.

    Kirjastorakennuksen ja sen ympäristön nykytilaa ja historiatietoja vertaamalla luotiin kokonaiskuva kohteen muutoksista, säilyneisyydestä ja kulttuurihistoriallisista ominaispiirteistä. Inventointi koottiin loppuraportiksi sekä kohdekohtaiseksi kuvaukseksi, inventointikortiksi. Aineistot tallennettiin maakuntamuseon Siiri-tietojärjestelmään.

    Tulokset:
    Inventoinnin tulokset koottiin yhteenvetoraporttiin, joka sisältää raporttitekstin, karttaliitteiden ja kuvien lisäksi yksityiskohtaiset kohdeinventointitiedot.

    Aineistot on tallennettu maakuntamuseon Siiri-tietojärjestelmään, johon tilaajalla on selausoikeudet. Siiri on museon tietopankki, jonne tallennetaan valokuvia sekä tietoa esineistä ja maakunnan kulttuuriympäristöstä. Siiriin tallennetut tiedot ja tutkimusraportti ovat selattavissa myös Siirin julkisessa versiossa internetissä http://siiri.tampere.fi/ lukuun ottamatta henkilötietoja ja muita yksityisyyden suojan piirissä olevia aineistoja. Siiriä voidaan hyödyntää mm. kaavan aineistojen esillepanossa. Inventointikohteen ydintiedot näkyvät myös Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkuna-sovelluksessa (Karttatasot – Tiedontuottaja – Tampereen kaupunki – Pirkanmaan rakennetun ympäristön kohteet).

    Tilaajalle toimitettava inventointiaineisto käsittää Siiri-tietokannasta tulostetun kierreselkäisen loppuraportin sekä kiinteistö- ja rakennuskohtaiset inventointitiedot. Lisäksi on toimitettu vastaavat aineistot sähköisenä pdf -muodossa sekä kenttätöiden yhteydessä otetut digitaalivalokuvat jpg -tiedostoina. Tilaaja vastaa saamansa aineiston jatkokopioinnista.

    Valokuvien, yhteenvetoraportin sekä kaikkien inventoinnin liiteaineistojen julkaisuoikeudet ovat Pirkanmaan maakuntamuseolla. Tilaaja voi käyttää aineistoja veloituksetta asemakaavoituksessa ja muissa aluetta koskevissa ei-kaupallisissa hankkeissaan.

    Yhteenveto:
    Lamminpään kaupunginosa on syntynyt 1910-1930-luvuilla, jolloin Ylöjärvelle vievän maantien varteen syntyi pientalovaltaista asutusta palstoituksen seurauksena. Vaikka aluetta on täydennysrakennettu aivan viimevuosiin asti, on alueen kaupunkikuvassa yhä selvästi nähtävissä 1900-luvun alun vuosikymmeninä syntynyt aluerakenne ja runsaasti tuolta ajalta peräisin olevaa rakennuskantaa (ks. liite 1. Lamminpään maankäytön historiaa kartoilla ja liite 3. Rakennuskannan ikä Lamminpään kirjaston ympäristössä).

    Inventoinnin kohteena ollut Lamminpään kirjastona pitkään toiminut rakennus on rakennettu tontilleen asuinrakennukseksi 1920-30-lukujen vaihteessa. Se on yhä vaivatta tunnistettavissa 1900-luvun alkupuolen asuinrakennukseksi, vaikkakin siihen on vuosien kuluessa tehty useita muutoksia. Se on osa Lamminpään varhaisinta rakennusvaihetta ja sijaitsee maisemallisesti keskeisellä paikalla alueen pääliikenneväylän, Ylöjärventien varressa. Kohteella on myös sosiaali- ja sivistyshistoriallisia arvoja toimittuaan 75-vuotta kaupunginosan yleisenä kirjastona.

    Kohteen kulttuurihistoriallisten arvojen säilymisen kannalta olisi tärkeää, että rakennus säilyy alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, asuinkäytössä ja että sen rakennushistoriasta kertovat piirteet, muodot ja rakennusmateriaalit säilyvät alkuperäisinä tai niitä vastaavina. Rakennukseen mahdollisesti tehtävät muutokset tulisi tehdä huolellisesti suunnitellen, sen tyyliä ja ominaispiirteitä, kuten kattomuotoa, runkomuotoa ja rakennus- tai muutosajankohdalle ominaisia materiaaleja, muotoja ja tyylipiirteitä kunnioittaen. Myös 1900-luvun alkupuolelle tyypillisen pihan piirteiden ja kasvillisuuden säilyminen olisi toivottavaa. Tontin mahdollisen täydennysrakentamisen tulisi noudatella alueelle tyypillistä 1920-lukulaista rakentamisen tapaa ja mittakaavaa.

    Lähteet:
    VALTAKUNNALLISET SELVITYKSET JA INVENTOINNIT

    - Rakennettu kulttuuriympäristö, Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt, Museovirasto ja ympäristöministeriö, 1993.

    - Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt, valtioneuvosto 2009. http://www.rky.fi

    MAAKUNNALLISET SELVITYKSET JA INVENTOINNIT

    - Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet, julkaisu B 174, 3 p. Tampereen seutukaavaliitto, Tampere 1990.

    - Pirkanmaan historiallisesti merkittävät tiet, Karttaselvitys 2011. Kalle Luoto, Vadim Adel. PMM 2011. [Luettu 16.4.2015] http://issuu.com/vapriikki/docs/tieselvitys_raportti

    - Historiallisten kylätonttien sijainti Pirkanmaan taajama-alueilla. Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Pirkanmaan liitto 2014. [Luettu 20.1.2015] http://maakuntakaava2040.pirkanmaa.fi/sites/default/files/historialliset_kylatontit_valmis_5_9_14_.pdf

    PAIKALLISET SELVITYKSET JA INVENTOINNIT

    - Heiskanen Jari; Selvitys Lamminpään sauna, pesula- ja neuvolarakennuksen kulttuurihistoriallisista arvoista. Pirkanmaan maakuntamuseo, kulttuuriympäristöyksikkö 2011.

    - Lamminpää: rakentamistapaohjeita. Tampereen kaupungin kaavoitusvirasto, 1988.

    KARTAT JA ILMAKUVAT

    - Asemakaavat 1945-2014. Tampereen kaupunki, intranet-paikkatietopalvelu http://wwwteto.tac.fi/ytoteto/kartta/map.php ja kaupunkimittauksen arkisto.

    - Kantakartta ja virastokartta. Tampereen kaupunki, kaupunkimittaus.

    - Ortoilmakuvat 1946-2011. Maanmittauslaitos. http://www.paikkatietoikkuna.fi/ ja Tampereen kaupunki, karttapalvelu https://kartat.tampere.fi/oskari

    - Peruskartta ja taustakarttasarja. Maanmittauslaitos. http://www.paikkatietoikkuna.fi/

    - Pitäjänkartta ja maakirjakartat. http://www.vanhakartta.fi/

    - Senaatinkartta. Maanmittaushallituksen historiallinen kartta-arkisto, KA.

    - Vanhat peruskartat 1953, 1960, 1975, 1980 ja 1991. Maanmittauslaitos. http://vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/

    KIRJALLISUUS

    - Aronpuro Kari; Pyydettyä : eli miten ihmeessä kokoelmani ovat syntyneet. Ntamo 2014.

    - Lammi, Kaija; Meirän kylät : Lamminpään ja Tohlopin kaupunginosakirja. Lamminpään-Tohlopin omakotiyhdistys, Tampereen kaupunki, Tampere 1998.

    - Suomen yleisten kirjastojen historia. Mäkinen, Ilkka. BTJ, Helsinki 2009.

    INTERNETLÄHTEET

    - Pispalan kirjastotalon lauteilla, Kari Aronpuro. Pispalan Tietotuvan internetsivut, Jussi Rovio, 2006. [Luettu 16.4.2015] http://www.pispala.fi/runolauteet/runotalvi/aronpuro.php

    - Lamminpään kirjasto sulkee ovensa etuajassa. Tampereen kaupungin internetsivut, tiedote 18.06.2013, Aila Rajamäki. [Luettu 16.4.2015] http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajankohtaista/6HT7u6vm0.html

    MUUT LÄHTEET

    - Kiinteistötiedot. Maanmittauslaitos, Kiinteistötietojärjestelmä. http://www.ktj.fi/

    - Rakennustiedot. Tampereen kaupunki, intranet-paikkatietopalvelu http://wwwteto.tac.fi/ytoteto/kartta/map.php

    - Rakennuslupakuvat. Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonnan arkisto.

Media

  • Kohteen kuva

    sijainti tampereella.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus: Inventointialue sijaitsee Lamminpään kaupunginosassa, noin 8 kilometriä länteen Tampereen keskustasta. Pohjakartta: Maanmittauslaitos, Paikkatietoikkuna, taustakarttasarja.
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    virastokartta lamminpää sijainti.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Inventointialue, asemakaavan 8572 alue, sijaitsee Lamminpään kaupunginosan läpi Ylöjärvelle vievän pääväylän Ylöjärventien varressa. Pohjakartta: Maanmittauslaitos, Paikkatietoikkuna, taustakarttasarja.
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    vertailualue.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Inventointialue, asemakaavan 8572 alue, noudattaa Lamminpään entisen kirjaston kiinteistörajoja. Se on rajattu kartalle punaisella. Sinisellä on rajattu lähiympäristö, joka on toiminut inventoinnin vertailualueena. Pohjakartta: Tampereen kaupunki. Rajaukset: MH.
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    asema1.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Inventointialue, asemakaavan 8572 alue, noudattaa Lamminpään entisen kirjaston kiinteistörajoja. Pohjakartta: Tampereen kaupunki, kantakartta.
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: KYY 153
    • Alanumero: 1
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Miia Hinnerichsen
    • Kuvausaika: 10.04.2015
    Avaa

Liitetiedostot

  •  

    lamminpää loppuraportti.pdf

    • Kuvaus: Lamminpään kirjaston rakennusinventointi 2015 loppuraportti.
    Lataa

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Lamminpää Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Lamminpään kirjasto   Lamminpää
     
    Hiihtäjäntie 1 / Ylöjärventie 55  

Kartta