Rakennetun ympäristön kohde Kunnanvirasto ja virkailijatalo - Suupantie 11 - Koulutie 4 - PURETTU

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Pirkkala
  Kylä:
  Naistenmatka
  Nimi:
  Kunnanvirasto ja virkailijatalo - Suupantie 11 - Koulutie 4 - PURETTU
  Osoite:
  Suupantie 11 - Koulutie 4
  Kohdetyyppi:
  hallinto
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  2
  Inventointipäivämäärä:
  23.01.2008

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  arkkitehtoninen
  rakennusperinteinen
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Kunnan virasto sijaitsee näkyvällä paikalla Suupantien varressa ja kuntakeskuksen ytimessä. Rakennus edustaa aikakaudelleen tyypillistä julkista rakentamista. Laajennusosa on sovitettu alkuperäiseen rakennukseen kauniisti sekä tyyli että rakennusmateriaalit huomioon ottaen. Kokonaisuus on arkkitehtonisesti huomion arvoinen. Samalla tontilla sijaitseva virkailijatalo edustaa mallikkaasti 1950-luvun rakentamisen tapaa. Samalla se luo kiintoisan kontrastin kunnantalon modernimmalle ilmeelle.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kunnanviraston tontilla on kaksi rakennusta, vuonna 1956 valmistunut virkailijatalo ja vuonna 1964 valmistunut ja vuonna 1977 laajennettu kunnanvirasto. Kaksikerroksinen virkailijatalo on Pirkkalan ensimmäinen kivitalo, joka valmistui vuonna 1956 nimensä mukaisesti kunnan virkailijoiden asuintaloksi. Rakennus on tyypillinen 1950-luvun rapattupintainen, suorakaiteen muotoinen, loiva satulakattoinen kivitalo. Rakennuksessa on tiilirunko ja sen julkisivut on roiskerapattu ja maalattu valkoisiksi. Symmetrisesti sijoitetutut ikkunat ovat ajalle tyypillisesti kaksi tai kolme osaiset, jotta asuntojen tuulettaminen on helppoa. Ikkunoiden puitteet ja karmit on maalattu valkoisiksi. kellarikerroksessa on etelänpuolella asuinhuoneistoja ja itäpäädyssä autotalli. Lisäksi kellarissa on asukkaiden yhteisessä käytössä olevia tiloja.

  Kunnanviraston alkuperäinen pohjois-eteläsuuntainen rakennus valmistui vuonna 1964. Sen on suunnitellut arkkitehti Taito Uusitalo. Rakennuksessa on toimisto- ja kokoushuoneita. Lisäksi rakennuksen länsipuolella pohjakerroksessa toimi vuoteen 1989 asti Pirkkalan paloasema. Nopeasti kasvavassa kunnassa myös virkailijoiden määrä kasvoi nopeasti, minkä vuoksi kunnanvirastoa oli vuonna 1977 laajennettava. Laajennuksen suunnittelusta vastasi arkkitehti Matti Roivainen. Kapealla yhdyskäytävällä vanhaan osaan yhdistetty uusi itä-länsisuuntainen laajennusosa istuu mallikkaasti alkuperäiseen kunnanvirastoon. Myös julkisivumateriaalit ovat yhteneväiset. Molemmissa on käytetty julkisivuilla vaihtelevasti puhtaaksimuurattua keltaista tiiltä ja valkoista profiloitua peltiä. Rakennusten rungot ja perustat ovat betonia. Laajennusosaan tuli paitsi toimisto ja kokoustiloja myös uusi valtuustosali. Sali sijaitsee rakennuksen itäpäädyssä ja on muuta rakennusta korkeampi, kuutiomainen uloke. Rakennus on pääosin alkuperäisessä asussaan, ainoastaan kellarikerrokseen on tehty sisätilamuutoksia.

  Historia:
  Pirkkalan kunnanvirasto ja sen takana samalla tontilla sijaitseva virkailijatalo sijaitsevat Naistenmatkan kylän ja vanhan Suupan tilan mailla. Kunta osti Suupan tilan Juho Nisulalta vuonna 1922. Tilan päärakennuksesta tuli kunnantupa, jossa pidettiin ensimmäinen kunnanvaltuuston kokous 1.2.1922. Suupan tilan päärakennus palveli kunnanvirastona aina vuoteen 1964 asti, jolloin vanha talo purettiin uuden kunnantalon valmistuttua sen viereen. Kaksikerroksinen virkailijatalo on Pirkkalan ensimmäinen kivitalo, joka valmistui vuonna 1956 nimensä mukaisesti kunnan virkailijoiden asuintaloksi.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kunnanviraston ja virkailijatalon tontti sijaitsee vanhan raitin, nykyisin Suupantienä tunnetun kadun varrella. Tonttia rajaa pohjoisesta Suupantie, idästä Koulutie ja etelässä pyhäjoen reunan puistoalueet. Lännessä tontti rajautuu Suupankuja asuinkerostalojen tontteihin.
  Toimenpidesuositukset:
  Kunnanviraston arkkitehtoniset piirteet tulisi säilyttää mahdollisimman muuttumattomina. Tämä tulee huomioida erityisesti tulevien peruskorjaus- ja laajennustöiden yhteydessä, jolloin julkisivuihin ei tulisi tehdä merkittäviä rakennuksen muotoa ja ilmettä muuttavia muutoksia. Laajennusosien sijoittamiseen kunnanviraston L-kirjaimen muotoisen rakennuksen rajaamalle pihalle tulee suhtautua kielteisesti.

  Virkailijatalo on kunnan vanhin kivirakennus ja säilynyt melko hyvin alkuperäisessä asussaan. Rakennuksen ja sen ominaispiirteiden säilyminen tulisi turvata myös tulevaisuudessa.

  Kaava:
  Asemakaava, vahvistamis pvm 25.8.2003.
  Kirjalliset lähteet:
  Asemakaavat, Pirkkalan kunta; rakennuslupapiirustukset, Pirkkalan kunta; Pitkin poikin Pirkkalaa, 1997; Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys, 2002.

Kuvat ja media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkala
   
  Pirkkala
   
  Naistenmatka Hallinnollinen alue omakotialue
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Pirkkala
   
    Pirkkalan keskusta (kuntakeskus) - Suuppa Muu hanke- tai tutkimusalue haja-asutusalue
  liikekeskus
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Avaa Pirkkala moderni rakennusperintö Rakennetun ympäristön selvitys 2008 Pirkkala
   
    Rakennusinventointi
   
  16.01.2008 29.01.2008

Kartta