Rakennetun ympäristön kohde Koskelo

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Vihattula
  Nimi:
  Koskelo
  Osoite:
  Koskelontie 20
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  muu tila
  Rakennusten lukumäärä:
  5
  Inventointipäivämäärä:
  29.09.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Arvojen perustelu:
  Koskelo on vanha kantatalo. Pihapiiri ja rakennukset, asuinrakennus, navetta, talousrakennus ja vilja-aitta ovat hyvin säilyneet 1900-luvun alun asussaan. Rautaveden länsirannan vanha valtatie, postitie, on säilynyt talon kohdalla hiekkapintaisena.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Koskelon pihapiirissä on puinen asuinrakennus (1910), kivinen karjarakennus (1934). Talousrakennus, sauna ja vilja-aitta ovat 1900-luvun alkupuolelta.

  Asuinrakennus (n. 9x21 m.) on rakennettu lohkotuista kivistä tehdylle kivijalalle. Hirsirunko on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Seinän ylä- ja alaosassa on valkoinen vaakalista, joka jakaa seinäpinnan kolmeen osaan. Ikkunat ovat 6-ruutuiset, vanhaa lasia. Ikkunoiden vuorilaudoissa on koristelua. Listat, nurkka ym. ovat valkoisia. Sinapinkeltaiseksi maalattu mutterikuisti on vaakapaneloitu ja siinä on suuret ruutuikkunat. Pariovi on vaakapaneloitu ja tummanpunaiseksi maalattu. Rakennuksen satula- ja kuistin 5-lapekaton kate on betonitiiltä.

  Karjarakennus on rakennettu erikokoisista, lohkotuista kivistä. Yläosa on lautarakenteinen, peiterimavuoraus on maalattu punaiseksi. Ikkunat ovat ruutuikkunoita. Vuorilaudat nurkista ristissä, valkoiset Satulakatto on katettu vihreällä profiilipellillä. Ovet ruskeaksi maalatut, vaakapanelointi.

  Hirsinen vilja-aitta on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Ruskeaksi maalatut paneeliovi, vuorilaudat valkoiset, nurkista ristissä.

  Historia:
  Isäntänä oli 1900-luvun alkupuolella Ferdinand Koskelo. Vuodesta 1946 alkaen talo oli hänen perikunnan hallussa. Suvulla talo on ollut 1830-luvulta.

  Nykyisin tila on vapaa-ajan käytössä.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Koskelon tila sijaitsee vanhan valtatien varrella, joka on muuttunut hiljaiseksi paikallistieksi. Rakennukset ovat Rautajokeen viettävän rantapellon reunalla. Tilan eteläpuolella rinnepelto päättyy Rautajokeen. Länsipuolella on kuusivaltaista metsää. Pihapiiri on avoin nurmipiha, jota rakennukset reunustavat. Tien suuntaan pihaa suojaa kasvillisuus. Pihan reunoilla on koristekasveja, talon lähellä omenapuita ja marjapensaita. Lähistöllä on muutamia uusia omakotitaloja ja VPK:n kalustosuoja.
  Toimenpidesuositukset:
  Rakennetun ympäristön säilymiseen kokonaisuutena tulee kiinittää erityistä huomiota. Erityisesti pitäisi huolehtia, että asuinrakennus, navetta, talousrakennus ja vilja-aitta säilyvät. Rakennusten mahdollisissa korjaustoimenpiteissä tulee käyttää perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Myös ympäröivä maiseman pellot ja vanha tielinja tulisi säilyttää nykyisessä asussaan. Uudisrakentamisen pihamiljööseen ei ole suotavaa. Muulle sijoitettuna mahdollisessa uudisrakentamisessa tulee tarkkaan huomioida vanhan pihapiirin ominaispiirteet, kuten materiaalit, mittakaava ja rakennusten sijoitteluperiaate.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  Suuri Maatilakirja II, Kuopio 1964.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Vihattula Hallinnollinen alue  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003