Rakennetun ympäristön kohde Kirjakauppa

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kaupunginosa:
    I kaupunginosa
    Nimi:
    Kirjakauppa
    Osoite:
    Marttilankatu 18
    Kohdetyyppi:
    liike-elämä
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    30.10.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Vehreällä, osin puistomaisella tontilla keskeisesti Vammalan ydinkeskustassa sijaitseva 1955 rakennettu kirjakaupan talo on arkkitehti Kaj Palmqvistin käsialaa. Talo on alkuperäisessä käytössään ja on säilyttänyt 1950-luvun tunnelman sekä ulko- että osin sisäosiltaankin.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Liike- ja asuinrakennuksen (1955) lisäksi tontilla on vuonna 1906 rakennettu harmaakivikellari, joka on tontin ainoa alkuperäinen rakennus. Se on lohkokivirakenteinen, päätykolmio on vuorattu pystylaudoituksella. Satulakatto on katettu betonitiilillä ja siinä on tiilipiippu. Kellarissa on kaksi huonetta ja eteinen. Kellari on ollut lämmitettävä ja sitä on käytetty myös mm. pommisuojana.
    Historia:
    Tyrvään Kirjakaupan perusti kirjallisuudesta kiinnostunut apteekkari O. A. Bäckman, joka oli saanut Tyrvään apteekkioikeudet vuonna 1888. Painoasiain ylihallitus antoi vuonna 1891 hänelle luvan harjoittaa kirjakauppatoimintaa. Bäckmanin jälkeen kirjakauppa vaihtoi omistajaa kahden vuoden aikana kolme kertaa ja muutti apteekin (nyk. Marttilankatu 12) tiloista Marttilankadun vastakkaiselle puolelle Komeron talon toiseen kerrokseen. Vuonna 1908 Hugo Suvanto osti kirjakauppaoikeudet ja vuonna 1910 kirjakauppa muutti kirkon vieressä sijainneeseen Toivosen taloon. Vuonna 1935 Hugo Suvannon poika Osmo vaimonsa Helkan kanssa osti Tyrvään Kirjakaupan, joka oli jo siirtynyt kirkon vierestä takaisin Marttilankadulle Komeron liiketaloon. Liike pysyi samassa huoneistossa 1930-luvun alusta 1950-luvun puoliväliin saakka. Osmo ja Helka Suvanto ostivat nykyisen kirjakaupan tontin Gunvor Ojalalta ja rakennuttivat siihen liike- ja asuinrakennuksen vuonna 1955. Aiemmin tontti ulottui Rautaveden rantaan asti ja siinä oli noin vuonna 1856 rakennettu ja vuonna 1955 purettu Haaremina tunnettu hirsitalo, jossa asui yhteiskoulun naisopettajia. Sitä ennen talossa oli toiminut värjäämö vuoteen 1900 saakka. Tontin koillisosassa lähempänä Rautaveden rantaa oli 1980-luvulla purettu Kalhan talo, jonka tontille on rakennettu kaksi kerrostaloa. Osmo Suvannon kuoltua vuonna 1957 hänen leskensä Helka Suvanto toimi kirjakauppiaana lähes neljännesvuosisadan ajan. Saman suvun omistuksessa yli 90 vuotta olleen Tyrvään Kirjakaupan kauppiaina toimivat nykyisin Osmo ja Helka Suvannon tytär Salme Leino sekä hänen poikansa Kimmo Leino.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Liikerakennus sijaitsee Marttilankadun ja Onkiniemenkadun kulmassa. Risteyksen alueella on 1920-ja 1930-luvun liikerakennuksia sekä 1970-luvulla rakennettu Tyrvään Sanomien toimitalo. Kaakossa on Vammalan lukio ja Marttilan koulu.
    Toimenpidesuositukset:
    Päärakennus tulisi säilyttää ja mahdolliset muutokset tehdä alkuperäiset osat säilyttäen (koskien myös jäljellä olevaa kiinteää sisustusta) ja arkkitehtonisia ominaispiirteitä kunnioittaen.
    Kirjalliset lähteet:
    Mäkelä, Juha 2000: Vammalan keskustaajaman maisemaselvitys. Vammalan kaupungin tekninen palvelukeskus.

    http://www.kirjakellari.com/

    Rakennuslupa-asiakirjat.Vammalan kaupungin rakennusvalvonnan arkisto.

    Suulliset lähteet:
    Salme Leino, Tampere

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa 001 Marttilankatu 18 - Kirjakauppa Marttilankatu 18 liikerakennus
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    I kaupunginosa Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Vammalan keskusta Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Keskustan asemakaavamuutosalueet Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta