Rakennetun ympäristön kohde As. Oy Kaskitie 16-18

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla
 Kuva ei ole julkinen

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  XX - Liisankallio - Kaleva
  Nimi:
  As. Oy Kaskitie 16-18
  Osoite:
  Kaskitie 16 / Kaskitie 18 / Nyyrikintie 15 / Nyyrikintie 17
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Rakennusten lukumäärä:
  2

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  As. Oy Kaskitie 16-18:n kahden suorakaiteen muotoisen lamellitalon ja niiden ympärillä olevan pihapiirin kokonaisuuden käsittävä alue sijaitsee pohjoispuolisen Kaskitien ja eteläpuolisen Nyyrikintien välissä. Kiinteistön länsipuolella on Asunto-osakeyhtiö Kaskensivun kiinteistö ja itäpuolella Asunto-osakeyhtiö Kaskitie 20-22:n kiinteistö.
  Historia:
  Kiinteistön rakennukset ovat Tampereen Hakan rakennuttamia. Rakennukset on suunnitellut Kulutusosuuskuntien Keskusliiton suunnittelija Mauri(?) Karkulahti ja ne ovat valmistuneet vuonna 1954.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kiinteistön pihapiiri on yksinkertainen ja erittäin avoin. Piha-aluetta hallitsevat hiekkatiet sekä nurmialueet. Funktionaalisesti pihapiirin muoto noudattelee pääsääntöisesti linjaa, jossa pohjoispuoli toimii logistisin ehdoin, kun taas eteläpuoli on selvästi virkistyskäyttöön tarkoitettu laajoine viheralueineen.

  Kaskitie 16:n sijainti tontin eteläpuolella on mahdollistanut kyseisen talon pohjoispuolisen alueen valjastamisen autojen käyttöön: rakennuksen pohjoispuolella on laaja hiekkapintainen ala, johon on asetettu useita autojen lämpöpaikkoja. Lisäksi leveät reitit mahdollistavat myös jäteautojen toiminnan kiinteistön alueella. Kaskitie 18:n kerrostalon pihassa autopaikkoja on tontin eteläpuolella, lähellä Nyyrikintien puoleista kulkuväylää.

  Jäteastiat on sijoitettu Kaskitie 18/Nyyrikintie 17 kerrostalon takapihalle ja ne ovat maahan upotettuja Molok-malleja. Ne on pyritty pääosin piilottamaan pensasaidan taakse, joten heinäkuussa 2013 niistä näkyi ulos päin ainoastaan mustat kannet. Kiinteistön piha-alueelle on luotu selkeät alueet polkupyörien säilytykseen. Rakennusten välisellä alueella, jäteastioita vastapäätä on laatoitettu alue, jonka päällä on pyöräteline. Toinen pyörätelineellä varustettu laatoitettu alue löytyy Kaskitie 18:n puolelta, kerrostaloa vastapäätä.

  Hiekka-alueiden lisäksi kulkureitteinä toimii laatoitetut reitit, joita kulkee molempien kerrostalojen editse. Laatat alkavat Nyyrikintien puolelta ja Kaskitie 16/Nyyrikintie 15:n kohdalla jatkuvat rakennuksen pohjoiseen kulmaukseen saakka. Kaskitie 18/Nyyrikintie 17:n kohdalla laatoitus päättyy hieman rakennuksen keskimmäisen rapun jälkeen, jonka jälkeen alkaa asfaltoitu tieosuus aina Kaskitielle saakka.

  Laaja nurmialue tontin eteläpuolella kulkee pihatieltä pihatielle itä-länsisuunnassa. Nurmialueella sijaitsevat keinut sekä hiekkalaatikko. Mattotelineet sijaitsevat talojen välisillä nurmialueiden reunoilla pohjois-eteläsuuntaisesti ja kuivausteline kerrostalojen välissä nurmialueen reunalla. Telineen runko-osien väliin on tehty aikoinaan laatoitus, jota kuitenkin uhkaavat jo läheisen nurmikkoalueen kasvustot. Nurmikkoa on istutettu myös rakennusten ja kulkureitin väliin, jolloin pihan muuten melko harmaat osuudet saavat eloa. Lisäksi rakennusten edustojen ruoho-osuuksille on istutettu myös useita ruusupensaita. Yleisesti ottaen ympäristöä kuitenkin hallitsevat laajat nurmikkoalueet sekä vanhat puut.

  Kirjalliset lähteet:
  Näsi, Juha & Näsi, Salme, Tamperetta rakentamassa: asuntokeskuskunta Tampereen Haka 50 vuotta. Asuntokeskuskunta Tampereen Haka, Tampere 1990.

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  001 As. Oy Kaskitie 16-18 Kaskitie 16 / Nyyrikintie 15 asuinrakennus - kerrostalo
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  002 As. Oy Kaskitie 16-18 Kaskitie 18 / Nyyrikintie 17 asuinrakennus - kerrostalo
   

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Tampere
   
    Kalevan kirkko ja kaupunginosa Valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö kaupunkikortteli
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    XX Kaleva, Liisankallio Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
  kaupunginosa
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Kalevan RKY-alueen rakennetun ympäristön esitarkastelu Tampere
   
    Muu
   
  10.06.2013  

Lausunnot

 • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
  Avaa 104 2013 19.03.2013 Tampere, As. Oy Kaskitie 16-18 lämpörappaus

Kartta