Maakuntamuseon lausunto 104 / 2013 Tampere, As. Oy Kaskitie 16-18 lämpörappaus

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    XX - Kaleva
    Dnro / vuosi: 104 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, As. Oy Kaskitie 16-18 lämpörappaus
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    19.03.2013
    Tiivistelmä:
    Kaskitie 16–18:aan on suunnitteilla julkisivuremontti, jossa mm. kiinteistön ikkunat, parvekkeet ja parvekkeen ovet uusittaisiin ja rakennukset vuorattaisiin lämpörappauksella. Lausunnossaan Pirkanmaan maakuntamuseo ottaa kantaa kiinteistön kulttuurihistorialliseen arvoon ja suunniteltujen korjaustoimien vaikutukseen näiden arvojen säilymiseen. Pirkanmaan maakuntamuseo on keskustellut asiasta Museoviraston Länsi-Suomen kulttuuriympäristöpalveluiden intendentin kanssa.

    Kaskitie 16–18 sijaitsee Kalevan kirkon ja kaupunginosan valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa ympäristössä, jota koskevat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita koskevan valtioneuvoston päätöksen (30.11.2000 ja sen tarkistuksen 13.11.2008) kulttuuri- ja luonnonperintöä koskevien erityistavoitteiden mukaan alueiden käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen arvot säilyvät. Lisäksi mm. Maankäyttö- ja rakennuslain 118 §:n mukaan rakennuksen korjaus- ja muutostyössä on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.

    Kalevan arvot liittyvät sen statukseen yhtenä Suomen yhtenäisimmistä ja laajimmista toisen maailmansodan jälkeen funktionalismin kaavoitusperiaatteiden mukaisesti toteutetuista kaupunginosista. Kaskitien varren lamellitalot kuuluvat Kalevan ensimmäisen rakennusvaiheen keskeisiin alueisiin. Avoin korttelirakenne ja laajat, yhtenäiset ja yksinkertaiset julkisivupinnat tekevät Kalevan kerrostaloista hyvin herkkiä julkisivumuutoksille. Kaskitie 16–18:ssa on lukuisia ajalleen tyypillisiä piirteitä, jotka muodostavat kohteen arkkitehtoniset arvot: yksinkertainen massoittelu, julkisivujen säännöllinen aukotus, rapatut seinäpinnat, kaksijakoisen ikkunat sekä ulosvedettyjen päätyikkunoiden ja parvekkeiden pinnakaiteiden muodostamat koristeelliset yksityiskohdat. Kaskitie 16–18:lla on myös huomatta-vaa historiallista ja kaupunkikuvallista arvoa.

    Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että parvekkeiden, ovien ja ikkunoiden uusiminen on Kaskitie 16–18:n kohdalla mahdollista, mikäli se toteutetaan niiden alkuperäisen ilmeen mukaisesti. Ensisijaisena vaihtoehtona tulee kuitenkin pitää alkuperäisten rakennusosien kunnostamista. Lämpörappaus ei monikerrosrakenteena vastaa alkuperäistä seinäpintaa ja alentaa rakennusten arkkitehtonisia arvoja. Lämpörappaus on uusi menetelmä, joka muuttaa rappauspinnan luonnetta, ikkunoiden asemaa suhteessa julkisivupintaan ja seinien vahvistuessa koko rakennuksen mittasuhteita. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että lämpörappaus ei ole kohteen kulttuuriympäristöarvojen ja niiden säilymisen kannalta sopiva ratkaisu, vaan rakennusten seinäpinnat tulisi kunnostaa alkuperäiseen tapaan rappauskäsittelyllä. Tältä osin hanke ei ole valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Maankäyttö- ja rakennuslain 118 §:n mukainen.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    As. Oy Kaskitie 16-18   XX - Liisankallio - Kaleva
     
    Kaskitie 16 / Kaskitie 18 / Nyyrikintie 15 / Nyyrikintie 17 asuinkiinteistö