Alue Aimalan-Nurmen kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Lempäälä
  Nimi:
  Aimalan-Nurmen kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  1. Jokipohjan kylä

  2. Hahkalan kylä

  3. Uusi-Kierikan pihapiiri

  4. Lahdenkylän ryhmäkylä

  5. Vattusen pihapiiri

  6. Kärppälän pihapiiri

  7. Mikkolan pihapiiri

  8. Penttilän pihapiiri

  9. Seppälän pihapiiri

  10. Koulu

  11. Tappuran pihapiiri

  [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

  Aimalan-Nurmen kulttuurimaisema. Aimalan ja Nurmen asutus on Lempäälän vanhinta ja kylien asema oli keskeinen 1400-luvulle asti, jolloin kirkko siirrettiin Aimalasta Lempoisiin. alue on aiemmin muodostanut Nurmen kulmanjakokunnan, johon on kuulunut mm. Aimalan, Hahkalan, Lahden, Korkeamäen ja Lumialan kylät. Alueen maisemakuva on erittäin vaihtelevaa ja tiestö on päääpiirteissään säilyttänyt perinteiset linjauksensa. Erityisen edustava raittinäkymä on Lahden kylässä Ollilan ja Päivölän kohdalla. Alueella on säilynyt perinteistä rakennuskantaa Lahdenkylän raitin varrella, Penttilässä, Kierikassa, Käyrässä, Tappurassa, Kärppälässä ja Nurmelankulmalla Tupalassa ja Korpelassa.

  - Lahdenkylän Ollilan pitkä, punamullattu päärakennus on 1850-luvulta. Toinen rakennuksen kuisteista on kulmista viistettyä tyyppiä. Pihapiiriin kuuluu aittarivi ja navetta.

  - Päivölässä on säilynyt punamullattu aittarivi 1780-luvulta: vilja-, liha- ja vaateaitta.

  - Aimalan Penttilän vuoraamaton pärakennus on vuodelta 1860. Pihakokonaisuuteen kuuluvat kaksi aittaa ja riihi ovat viime vuosisadan jälkipuolelta.

  - Aimalan Kierikan punamullattu päärakennus on vuodelta 1850. Vilja-aitta on rakennettu vuonna 1800.

  - Aimalan Seppälässä on vanha aittarivi, jonka toisessa päässä on muorinpirtti.

  - Hahkalan Käyrän perinteisessä asussa säilynyt päärakennus on vuodelta 1860. Yhdistetty vilja, liha- ja kala-aitta on vuodelta 1864. Käyrän lato sijaitsee Nurmen koulua. Se on seudulla iemmin yleistä tyyppiä, ns. illo, jossa hirsiseinät levenevät voimakkaasti kaartuen ylöspäin.

  - Nurmen entinen kansakoulurakennus on vuodelta 1896 ja on vuoraukseltaan uusrenessanssityylinen.

  - Korkeamäen Tappuran päärakennus on ilmeisesti 1700-luvulta. Aiempaan päärakennukseen on liitetty kaksi aittaa. Vilja-aitta on 1800-luvulta.

  - Kärppälän entisen rusthollin päärakennus on rakennettu vuoden 1880 paikkeilla. Vilja-aitta on ilmeisesti 1700-luvun alkupuolelta.

  Aimalan kirkonpaikka. Lempäälä ja Vesilahti erosivat Pirkkalasta omaksi seurakunnaksi 1300-luvun alkupuolella. Ensimmäinen kirkko rakennettiin hyvien vesiyhteyksien varrelle Aimalaan. Pappila sijaitsi Luodon kylässä. 1400-luvun alussa kirkko paloi ja lempääläläiset rakensivat seuraavan kirkkonsa nykyiselle paikalle.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Juupajoki
  Kangasala
  Kihniö
  Lempäälä
  Nokia
  Orivesi
  Parkano
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Ruovesi
  Tampere
  Urjala
  Valkeakoski
  Vesilahti
  Virrat
  Ylöjärvi
  Akaa
  Mänttä-Vilppula
  Sastamala
   
      01.01.2014 31.12.2016