Rakennetun ympäristön kohde Kamppi

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Kalliala
  Nimi:
  Kamppi
  Osoite:
  Heinoontie 468
  Kohdetyyppi:
  maatalous
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Rakennusten lukumäärä:
  2
  Inventointipäivämäärä:
  21.10.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  arkkitehtoninen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Kamppi on Kallialan kylän kantataloja. Hyvin aikansa asussa säilynty mansardikattoinen, 2-kerroksinen asuinrakennus on poikkeaa aikansa tyypillisestä maalaistalosta. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat talousrakennus, navetta, maakellari ja aitta. Vanhaa hiekkapintaista kylätietä, joka vie Kallialan kylään on säilynyt.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kampin tilakeskuksessa on asuinrakennus, navetta, talousrakennus (ratassuoja) maakellari ja aitta. Rakennuskanta on pääosin 1900-luvun alkupuolelta, navetta on uudempi.

  Asuinrakennus on 2-kerroksinen. Nykyinen muoto on ilmeisesti 1900-luvun alkupuolelta. Rakennus on tehty luonnonkivi(?) sokkelille, joka on peitetty betonirappauksella. Hirsirunko (?) on vuorattu keltaiseksi maalatulla keilapontatulla vaakalaudalla, listat ovat valkoiset. Vuoraus ei ole alkuperäinen. Ikkunat näyttävät ristikarmillisilta. Vaikutelma on tehty jakamalla korkeat 2-ruutuiset ylhäältä kapealla vaakalistalla. Ikkunat ovat 1900-luvun alkupuolelta. Lisäksi rakennuksessa on muutamia moniruutuisia ruutuikkunoita. Mansardikatto on katettu betonitiilellä. Rakennuksen eteläpäässä on kulmassa sisäkuisti, joka on osittain lasitettu ja osittain avoin, betonipylväiden kannattama.

  Navetta on rakennettu betonisokkelille. Runko on tiili- ja puurakenteinen. Puuosat on vuorattu punaiseksi maalatulla pystylaudalla. Satulakatto on katettu pellillä.

  Talousrakennus on yksikertainen nurkkakiville rakennettu lautarakennus. Pystylaudoituksessa näkyy merkkejä punamullasta. Satulakatto on katettu huovalla ja kolmiorimalla. Eteläpäässä on pulpettikattoinen osa, jossa on autotalli.

  Maakellari on ulkoapäin kivirakenteinen. Sitä suojaa satulakattoinen katos.

  Aitta on vanhan Kallialan kylästä tulevan hiekkatien varrella. Nurkkakivlle rakennettu rakennus on hirsi/lautarakenteinen. Hirsiosa on lyhytnurkkainen ja vuoraamaton, lautaosassa on punaiseksi maalattu pystylaudoitus. Satulakatto on katettu betonitiilellä.

  Historia:
  Kamppi on Kallilalan kylän vanhoja kantataloja. Ensimmäiset maininnat ovat jo 1400-luvulta. Nykyiselle paikalle talo on siirtynyt ilmeisesti 1800-luvulla. Aktiivinen maatalous on päättynyt, nykyisin asuinkäytössä.
  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kamppi sijaitsee kallioisessa ja metsäisessä saarekkeessa. Pihasta aukeaa hyvä näköala itäpuolella olevalle Rautavedelle ja Pyhän Olavin kirkolle. Pihapiiri on hoidettua nurmikenttää, jolla kasvaa koristekasveja, omanapuita, marjapensaita. Lisäksi on kookkaita koivuja, kuusia ja vaahteroita. Maisema on itä- ja pohjoispuolella varsin hyvin säilynyt, lukuunottamatta Kampin ja kylän väliin rakennettua Häijääntietä. Länsipuolella Vammalan asutus levinnyt viime vuosina pelloille, lisäksi uusi, leveä ja asfaltoitu Kampintie ja Kallialankatu ovat muuttaneet länsipuolen maisemaa.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  Eskola Helvi, Tyrvään kylän- ja talonnimistä, Vammala 1942.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Sastamala
   
  Vammala
   
  Kalliala Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003