Rakennetun ympäristön kohde Knuutilan kantatalo

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Jassala
    Nimi:
    Knuutilan kantatalo
    Osoite:
    Heinoontie
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila
    Rakennusten lukumäärä:
    6
    Inventointipäivämäärä:
    12.08.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Arvojen perustelu:
    Knuutila on Jassalan kylän toinen kantatalo. Rakennukset viimeistään 1700-luvulta peräisin olevalla tontilla.. Pihapiirin asuinrakennus on 1800-luvun lopulta, laajennettu 1950-luvulla ja kolme talousrakennusta 1900-luvun alkupuolelta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Knuuttilan pihapiirissä ovat asuinrakennus (1800-l loppu.), navetta (1900-l alkup.) hirsinen talousrakennus (1900-l alkup.), lautarakenteinen talousrakennus (1900-l alkup.) ja autotalli. Kaakkoispuolella on metsässä hirsinen varastorakennus. (1900-l alkup.)

    Asuinrakennus on rakennettu matalalle kivijalalle.. Lyhytnurkkainen hirsirunko on vuorattu vaaleaksi maalatulla peiterimavuorauksella. Vuoraus ei ole alkuperäinen. Listat ja ikkunat ovat ruskeat. Ikkunat ovat 6-ruutuiset, lasi vanhaa ja helat 1800-luvun lopulta. Pulpettikattoisella kuistilla on ruskeaksi maalattu paripeiliovi, jonka molemmin puolin on koristekuvioitu ikkuna. Rakennusta on jatkettu kaakkoispäästä, ehkä 1950-luvulla. Jatko on vanhan rungon kokoinen ja siinä on lasikuisti ja pienen lipan suojaama sisäänkäynti.

    Talousrakennus 1 on hirsi/lauta- rakenteinen. Rakennus on tehty nurkkakiville. Pihan puolella on silta ylisille. Rakennus on väriltään punainen, listat valkoiset, lautaovet vaaleanruskeat. Satulakatto katettu betonitiilellä.

    Talousrakennus 2 on rakennettu yhtenäiselle lohkokivisokkelille. Runko on vuoraamaton lyhytnurkkainen hirsirunko, päätykolmiot lautarakenteiset. Rakennus on väriltään punainen, listat valkoiset. Ikkunat ovat vanhoja ruutuikkunoita, karmit nurkista ristissä ja terävät. Poikkipäädyn päätykolmioissa on pyöreä koristeikkuna. Satulakatto on katettu profiilipellillä. Vanhaa rakennetta on muutettu avaamalla suuria oviaukkoja ja rakentamalla katolle korotus, ehkä kuivuri.

    Talousrakennus 3 on lautarakenteinen, nurkkakivet, väri punainen, lista valkeat. Pyöreitä koristeikkunoita ja seppelekuvio. Satulakatto katettu profiilipellillä.

    Metsässä oleva pitkänurkkainen hirsirakennus on rakennettu nurkkakiville. Päätykolmiot lautaa. Satulakatto profiilipeltiä. Käytetty varastona.

    Historia:
    Knuutila on Jassalan kylän kantatalo. Nykyiselle paikalle tila on siirtynyt isonjaon jälkeen, 1800-luvulla. Viskarin suvun hallussa tila on ollut 1800-luvun alkupuolelta alkaen.

    Taloon on kuulunut kolme torppaa. Myllymäki perustettiin vuonna 1829 ja itsenäistyi vuonna 1919. Tanhuanpää perustettiin vuonna 1851 ja liitettiin takaisin 1867. Kivimäki on vuodelta 1890, itsenäistyi vuonna 1919.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Knuutilan pihapiiri on Heinoontien varrella. Rakennukset ovat suorakaiteen muotoisen vanhan heinäpihan laidoilla. Asuinrakennus on vähän erillään talousrakennuksista, tien varressa. Talon eteläpuolella on omenapuita ja marjapensaita. Ympäristö on metsäistä harjannetta, joka ulottuu aina Rautaveteen saakka. Kylän toinen kantatalo, Väkinen on vähän matkan päässä kaakkoispuolella. Harjannetta rajaa eteläpuolella kapea peltoalue, pohjoispuolella aukeaa laaja peltoaukea, jolla sijaitsevat mm. Mäenkylän, Jassalan Karkun pappilan kantatalot.

    Asuinrakennuksen eteläpuolella on uudehko, tiilipintainen omakotitalo. Muuten asutusta on vähän. Pohjoispuolella on Rinteessä suoritettu hakkuita.

    Toimenpidesuositukset:
    Vanhan rakennuskannan säilyminen olisi suotavaa ja rakennuksia koskevat muutos- ja korjaustoimenpiteet tulisi tehdä vanhaa rakennustapaa kunnioittaen. Mahdollinen uudisrakentaminen tulee sopeuttaa pihamiljöön vanhaan rakennuskantaan mittakaavan, materiaalien ja sijoittelun osalta.
    Kaava:
    Seutu/maakuntakaava, 1997
    Kirjalliset lähteet:
    Selander Väinö, Torpparilaitos ja sen kehitys Karkussa, Tyrvään seudun museo ja kotiseutuyhdistyksen julk. VI, 1939. Suuri maatilakirja II, 1964.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Jassala Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2003 31.12.2003

Kartta