Rakennetun ympäristön kohde Tampereen yliopiston lääke- ja terveystieteen laitokset

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Kauppi
    Inventointinumero:
    2008/0156
    Nimi:
    Tampereen yliopiston lääke- ja terveystieteen laitokset
    Osoite:
    Medisiinarinkatu 1-3
    Kohdetyyppi:
    opetus
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    03.11.2008

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sivistyshistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    Arvojen perustelu:
    Lääketieteen- ja terveystieteenlaitokset on rakennettu vuosina 1975-79. Ne edustavat tyyliltään tyypillistä 1970-luvun julkista rakentamista. Rakennusmassat ovat matalia, selkeitä ja pelkistettyjä. Piha-alueet ovat selkeästi jäsennettyjä ja kasvillisuudeltaan niukkoja. Rakennukset ympäristöineen ovat säilyneet hyvin rakennusajankohdan mukaisina. Sivistyshistoriallinen arvo perustuu kohteen käyttötarkoitukseen lääketieteenalan opetuksessa. Rakennukset sijaitsevat Kaupin vehreän metsän reunassa ja muodostavat oman arkkitehtuuriltaan ja pintamateriaaleiltaan erillisen puuston ja metsien ympäröimän oppilaitoskokonaisuuden. Kiinteistön merkitys sairaala-alueen toiminnallisen kokonaisuuden kannalta ei kuitenkaan ole erityisen merkittävä, eikä rakennuksilla ole massiivisten sairaala-rakennusten tapaan suurta kaupunkikuvallista merkitystä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:

    Tampereen yliopiston Lääketieteen- ja terveystieteen laitosten rakennukset sijaitsevat inventointialueen koilliskulmassa. Kiinteistö rajautuu lännessä Yliopistollisen keskussairaalan tonttiin, pohjoisessa ja idässä Kaupin metsiin ja etelässä entisen Laitospesulan Oy:n kiinteistöön. Tontille kuljetaan Lääkärinkadusta erkanevaa Medisiinarinkatua pitkin. Kevyenliikenteen väylä kulkee lisäksi tontin länsireunalta Kantasairaalan Z-rakennusten välistä Pihatielle ja edelleen Ylätielle.

    Tontilla sijaitsee kaksi oppilaitosrakennusta. Suurempi, läntisempi rakennus on Lääketieteen laitoksen ja tiedekunnan käytössä. Itäisempi, pienempikokoinen rakennus Terveystieteen laitoksen käytössä. Rakennukset edustavat tyyliltään tyypillistä 1970-luvun julkista rakentamista. Rakennusmassat ovat matalia, selkeitä ja pelkistettyjä. Julkisivuja hallitsevat pesubetonipintaiset elementit ja nauhamaiset ikkunarivit. Rakennukset ovat säilyttäneet hyvin alkuperäiset piirteensä ja rakennusmateriaalinsa. Ne muodostavat oman puuston ja metsien ympäröimän oppilaitoskokonaisuutensa.

    Historia:

    Tampereen yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloitti toimintansa vuonna 1972. Samalla keskussairaalasta tuli yliopistollinen opetussairaala. Opetustoiminta aloitettiin sairaalalta vuokratuissa tiloissa H-siivessä, kunnes 1975 valmistui kantasairaalan kiinteästi liittyvä Veijo Martikaisen suunnittelema Kliinisen lääketieteen laitos (ks. edellä Ky-rakennus). 1970-luvun lopulla valmistui hieman etäämmälle, sairaalan asuinalueen koillispuolelle, Medisiinarinkadun päähän arkkitehti Antti Tähtisen suunnittelemat biolääketieteen laitos (1976) ja Terveystieteen laitos (1979). Hoitotieteen koulutusta on annettu Tampereen yliopistossa vuodesta 1981 lähtien. Vuonna 1990 hoitotieteen laitoksesta tuli hallinnollisesti itsenäinen laitos lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hoitotieteen laitos sijaitsee Kaupin kampuksella vehreän metsän reunassa Terveystieteen laitoksen rakennuksessa.

    Nykyisin Tampereen yliopiston lääketieteen, terveystieteen ja hoitotieteen laitokset toimivat hajautetusti viidessä eri rakennuksessa Kaupin kampuksella Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteydessä. Rakennukset ovat Kliinisen lääketieteen laitos Ky, lääketieteen laitos (B-rakennus), terveystieteen laitos (T-rakennus) sekä 2000-luvulla sairaalan luoteispuolelle rakennetut Finn-Medi 1 ja 3. Alan opetukselle on valmistumassa 2009 uudisrakennus entisen Laitospesula Oy:n tontille. Tuolloin Medisiinarinkadun 1970-luvun oppilaitosrakennukset on tarkoitus peruskorjata.

    Ympäristö ja pihapiiri:

    Tontille saavutaan Medisiinarinkadulta kaakkoiskulmasta. Tontin eteläosa on asfalttipintaista parkkialuetta. Vastaavia parkkialueita on myös Lääketieteen laitoksen länsipuolella ja tontin pohjoisosassa. Lounaiskulmassa ja tontin länsireunalla on lehtipuuvaltaista luonnonmetsää. Muutoin rakennuksia ympäröivät piha-alueet ovat nurmipintaisia ja niillä on vähäisiä istutuksia (pieniä pensaita ja lehtipuita sekä jalokuusia). Osa nurmialueista on rajattu betonikiveyksellä istutusaltaiksi. Tontin pinta on pääosin tasainen. Kulkuväylät ja polut tontilla on asfaltoitu ja rakennusten pääovien edustat laatoitettu betonilaatoin. Piha-alueet ovat selkeästi jäsennettyjä ja edustavat julkisille rakennuksille tyypillistä niukkaa piharakentamista.

    Toimenpidesuositukset:
    Hyvin säilyneet piirteet, joiden säilymiseen tulisi jatkossa erityisesti kiinnittää huomiota:

    - Kiinteistön pihojen jäsennys

    - Kiinteistön rajautuminen Kaupin metsään

    - Rakennusten muoto ja julkisivut

    Lääketieteen ja terveystieteen oppilaitosrakennukset tulee säilyttää.

    Kiinteistön rakennukset, niiden muoto ja hierarkia tulisi säilyttää alkuperäisen arkkitehtuurisuunnitelman mukaisena. Kohteessa tulisi välttää rakennusten laajennuksia, korottamista ja liittämistä muihin rakennuksiin ulkoisin yhdyskäytävin tai nivelosin.

    Sisäpihat, välittävät ja rajaavat piha-alueet sekä hyvin säilynyt tiestö tulisi säilyttää mahdollisimman alkuperäisenä. Kasvillisuutta uusittaessa tulee käyttää mahdollisuuksien mukaan alkuperäisiä lajikkeita.

    Reunakiviä ja ovenedustojen laattoja uusittaessa tulee käyttää alkuperäisiä vastaavia materiaaleja ja värejä.

    Kiinteistö rajautuminen lännessä luonnontilaiseen metsäpuistoon ja pohjoisessa ja idässä Kaupin metsäalueeseen tulisi pyrkiä säilyttämään.

    Kaava:

    Asemakaava, 15.09.1977.

    Aiemmat tutkimukset:

    Tays - Tampereen yliopistollisen keskussairaalan rakennusinventointi 2006, Minna Halonen/PMM

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001   Medisiinarinkatu 1 oppilaitos
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    002   Medisiinarinkatu 3 oppilaitos
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Tampere
     
      Kauppi Hallinnollinen alue  
    Avaa Tampere
     
      Tays, inventointialue 2008 Muu hanke- tai tutkimusalue muu
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    TAYS:n alueen rakennetun ympäristön inventointi 2008 Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    17.10.2008 13.11.2008

Kartta