Rakennetun ympäristön kohde Kaupinojan pintavesilaitos - Kaupinpuistonkatu 2
Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartallaPerustiedot
-
Kunta:Tampere
Kaupunginosa:Kauppi
Nimi:Kaupinojan pintavesilaitos - Kaupinpuistonkatu 2Osoite:Kaupinpuistonkatu 2Kohdetyyppi:muu
Rakennusten lukumäärä:3Inventointipäivämäärä:27.04.2004
Kulttuurihistorialliset arvot
-
Rakennushistoriallinen arvo:arkkitehtoninen
Historiallinen arvo:taloushistoria
Arvojen perustelu:Rakennus on valmistunut vesisäiliön pumppulaitokseksi vuonna 1928. Suunnittelijana oli Vilho Kolho. Vanha ulkoasu on lopulliesesti kadonnut 1950-luvun korjauksissa, jossa laajennuksen lisäksi mm. ikkunat ja ikkuna-aukot muuttuivat. Lisäksi rakennus rapattiin. Pieni tiilirakennus on säilynyt erittäin hyvin alkuperäisessä asussa. Muutoksista huolimatta rakennus liittyy kiinteästi Kaupin ja kaupungin historiaan.
Tekstitiedot
-
Kuvaus:Kauppi-Niihaman osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004:
Kaupinojalla on pumppuaseman lisäksi pieni tiilirakennus (nro 2) Rakennukset ovat 1920-luvulta. Varsinainen pumppuasema toimii nykyisin vedenpuhdistamona. Sen ulkoasu on muuttunut ennen sotia ja sotien jälkeen tehdyissä muutostöissä.
(1) Vesitornin pumppuasemaksi vuonna 1928 valmistunut rakennus on tehty rinteeseen lähelle rantaa. Rakennuksessa on on lohkotuista kivistä tehty matala kivisokkeli. Runkomateriaalina on tiili, joka vuorattu luonnonvalkoisella rappauksella. Ikkunoita on kahta tyyppiä. Pohjoispäässä rakennus on 3-kerroksinen ja sen ikkunat ovat 2-ruutuisia, joissa alaikkuna on pienempi. Eteläpää on 1-kerroksinen ja ikkunat ovat kapeita ja korkeita moniruutuisia ikkunoita. Tasakatto on katettu huovalla. Pohjoispäädyssä on pääoven edessä terassi, jonka rautakaiteissa on ristikkokoristelu. Kaiteen pylväät ovat sileäksi hakattua kiveä.
Rakennus oli alun perin tiilipintainen ja 2-kerroksisen. pohjoispään ikkunat olivat erityyppiset, yläkerrassa mm. kaari-ikkunat. Rakennuksen yläosassa oli lisäksi erillinen rapattu osa. Rakennuksen nykyinen asu on ilmeisesti 1950-luvulta, jolloin pohjoispäätä korotettiin ja sen ikkunat muuttuivat ja rakennus rapattiin. Myöhempiä lisiä ovat katolla olevat laitteistot ja itäpuolen pieni siipi.
(2) Pumppuaseman länsipuolella on metsässä pieni tiilirakennus. Rakennuksessa on betonisokkeli ja tiilirunko. Räystäässä on betonitiilellä tehty räystäsprofilointia. Aumakatto on katettu konesaumatulla pellillä, jalkarännit. Rakennuksessa on kaksi ulko-ovea, jotka ovat 3-peiliset peiliovet. Katolla on tuuletupiippu.
Historia:Kauppi-Niihaman osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004:Kaupin vanhaan vesitorniin liittyvä pumppuasema valmistui vuonna 1928. Aseman ja vesitornin suunnitteli Vilho Kolho. Ennen pumppuasemaa, 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella, paikalla oli sahalaitos. Pumppuasema oli alun perin tiilipintainen. Nämä 20-luvun klassismin/funkkiksen tyylipiirteet ovat kadonneet 1950-luvun muutostöissä.
Ympäristö ja pihapiiri:Kauppi-Niihaman osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004:Pumppulaitos sijaitsee Kaupinojanlahden pohjukassa. Länsipuolella nousee jyrkkä metsärinne, jonka päällä vesitorni. Rannassa on uimaranta ja koillispuolella Kaupinojan sauna, joka toimii talviuintipaikkana. Rakennuksen eteläpuolella on parkkipaikkoja nurmikenttää. Itäpuolella on lähellä UKK-instituutti.
Toimenpidesuositukset:Kauppi-Niihaman rakennetuissa ympäristöissä näkyy ajan ja kaupungin kasvun historia. Kauppiin kehittyi maaperän hyödyntämisen, kivenotton ja pienien niityjen/peltojen, jälkeen myös teollisuutta ja asutusta Pääosa jäi asumattomaksi ja rakentamattomaksi metsäalueeksi, josta kehittyi Kaupin kansanpuisto. Kaupin varhaiseen virkistystoimintaan ja Tampereen kasvuun liittyvät rakenteet ovat1920-luvulla rakennetut Rauhanniemen kansankylpylä, Kaupinojan pumppuasema ja vesisäiliö. Näistä viimeisin on erittäin hyvin säilynyt. Vanha vesisäiliö tulisi säilyttää ja sen säilyminen varmistaa. Korjauksissa tulee käyttää perinteisiä materiaaleja ja rakennustapoja. Säiliön toinen käyttötapa oli näkötorni ja 1930-luvulla maisema oli huomattavasti avoimempi. Rakennuksen rakenteita uhkaava puusto tulisi poistaa. Seiniä on myös sotkettu spray –maalilla. Sen lisäksi voitaisiin miettiä tornin palauttamista näkötornikäyttöön. Torni (1928) muodostaisi hyvän vastaparin Pyynikin näkötornille (1929). Uudisrakentaminen ei ole suositeltavaa.Kaupinojan pumppuasema toimii nykyisin vedenpuhdistuslaitoksena. Sen ulkoasu muuttui suuresti 1950/60-luvun muutostöissä. Nykyinen ulkoasun ja vanhojen yksityiskohtien säilyttäminen olisi suotavaa.
Kaava:YleiskaavaKirjalliset lähteet:Kiinteistörekisteri, Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto, Tampere. Sinisalo Uuno, Tampereen kirja, Kuvaus Tampereen vaiheista ja nykyisestä kaupungista, Tampere 1947.
Hankkeet
-
Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
AvaaKaupinojan pintavesilaitos, Tampere - Rakennushistoriaselvitys Tampere
Rakennushistoriaselvitys
01.01.2012 14.12.2012
AvaaKauppi-Niihaman osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöselvitys Tampere
Arkeologinen inventointi
Kulttuuriympäristöinventointi
01.04.2004 31.05.2004
Lausunnot
-
Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja Avaa 109 2013 25.04.2013 Tampere, Kauppi, Kaupinpuistonkatu 2, Kaupinojan pintavesilaitos, Laitosrakennuksen laajennus ja muutostyö, aidan rakentaminen sekä vanhan kalkkisiiven ja kloorivaraston purkaminen, rakennuslupa ja aloitusoikeus Tampereen kaupunki, rakennusvalvonta Avaa 245 2020 30.04.2020 Tampere, Kauppi, Kaupinpuistonkatu 2, Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos, kalkkirouhesiilon ja sähkö-/IV-tilan käsittämä laajennusosa sekä julkisivumuutoksia, rakennuslupa Tampereen kaupunki, rakennusvalvonta