Pirkanmaan maakuntamuseolle on toimitettu Tampereen Pispalan Haulitornin ympäristön pilaantuneita maa-alueita koskeva maaperän kunnostuksen yleis-suunnitelma (Ramboll 6.5.2015) sekä maisemasuunnitelmaluonnos (Ramboll 21.10.2015). Maakuntamuseo on tutustunut suunnitelmiin ja tehtyään paikan päällä maastokatselmuksen 4.8.2016 toteaa seuraavaa. Vuonna 1908 rakenne-tun haulitornin ja siihen liittyvän tehdasrakennuksen sekä ympärillä olevien asuinpihapiirien muodostama kulttuurihistoriallinen kokonaisuus on yksi Pispa-lanharjun valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun ympäristön kohokohtia. Haulitorni antaa erityisen leiman koko harjun ja laajemmin myös Tampereen länsialueen rantamaisemalle. Tornin juurella oleva rakennuskanta on säilyttä-nyt vanhat ominaispiirteensä. Pihapiirit vanhoine kasveineen, pengerryksineen ja kivirivintereineen edustavat pispalalaista 1900-luvun alun asuinmiljöötä hie-nolla tavalla. Vireillä olevaa asemakaavaa varten laaditussa rakennetun ympä-ristön inventoinnissa suunnittelualue on määritelty yhdeksi arvoalueista ja sille esitetään asemakaavassa huomioitavia suosituksia. Rakennusten ja rakentei-den säilyttämisen tarvetta korostetaan. Uudisrakentamisessa painotetaan ko. alueen arvokkaiden ominaispiirteiden huomioimista. Perinteisesti pihoilla on ol-lut myös hyötykasvillisuutta, perennoja, syreenejä, koivuja sekä pihlajia. Saman tyyppisten kasvien käyttö on suositeltavaa.
Alueen maaperä on todettu saastuneeksi ja toimenpiteeksi ehdotetaan maape-rän puhdistamista massanvaihtotekniikalla. Tämä tarkoittaa käytännössä saas-tuneen maan ja mahdollisesti myös pihoilla olevien rakenteiden ja joidenkin ke-vytrakenteisten piharakennusten poistamista. Edellä mainitut arvot huomioon ottaen maakuntamuseo edellyttää kuitenkin, että alueen yleisilme (maaston muodot, pintarakenteet, kasvillisuus) säilytetään perinteisenä ja että Haulitornin juurella sekä sen vieressä olevan asuinrakennuksen (Haulikatu 6) pihoilla si-jaitsevat kivimuurit säilytetään.
Haulitornin takana sijaitseva korkea pyörö- ja lohkokivistä rakennettu muuri tu-kee jyrkkää rinnettä. Muuri on oletettavasti samalta ajanjaksolta kuin haulitorni. Haulikatu 6:n asuinrakennuksen yläpuolisessa rinteessä sijaitsevat muurit ovat matalampia ja mittasuhteiltaan vaatimattomampia, pihojen jäsentelyyn ja pen-gerrykseen liittyvää luonnonkivirakenteita. Haulitornin rinteen tukimuuri liittyy rakenteellisesti torniin ja muodostaa sen kanssa kokonaisuuden. Muurirakenne on tässä tapauksessa lähtökohtaisesti suojeltava rakenne, jonka suojelu tullaan ratkaisemaan vireillä olevassa asemakaavassa.
Tornin juurella olevan tukimuurin osalta paras vaihtoehto on toteuttaa maa-aineksen vaihtaminen siten, että muuria ei pureta. Ko. rakenne voidaan tarvitta-essa tukea puhdistuksen ajaksi. Erityisesti tulee myös kiinnittää huomiota tornin vakauteen; puhdistustoimenpiteet eivät saa vaarantaa tornin säilymistä. Mikäli rinteen maa-aineksen vaihto kuitenkin vaatisi tukimuurin purkamista, työ edel-lyttää rakenteen dokumentointia ja palauttamista nykyistä muuria vastaavaksi mittasuhteiltaan ja kaltevuudeltaan. Dokumentoinnin tulee sisältää sanallinen, kuvallinen ja mittausdokumentointi. Työn asianmukainen suorittaminen edellyt-tää tekijältään kokemusta historiallisten kivirakenteiden dokumentoinnista. Hau-litornin juurella olevan tukimuurin kokoaminen tulee myös tehdä vastaavaa ko-kemusta omaavan tahon valvonnassa. Ennen varsinaista dokumentointia muu-rin yhteydestä tulee poistaa pensaat ja muu kasvillisuus. Purkamisen aikana muurin sisärakenteesta on syytä tallentaa tietoja osana dokumentointityötä. Maan vaihdon yhteydessä muuri kootaan dokumentointiaineiston avulla nykyi-seen kohtaan käyttämällä alkuperäistä kiviainesta. Kiviä ei ole kuitenkaan tar-peen asetella alkuperäisiin kohtiin. Muurin kokoamisessa sen sisärakenteessa voidaan käyttää betonia, mutta betoni ei saa näkyä ulkopinnassa ja lopputulok-sen tulee muistuttaa kylmämuurattua pintaa. Pohjimmiltaan kysymys on luon-teeltaan ja ulkonäöltään nykyisen rakenteen kaltaisen uuden tukimuurin raken-tamisesta haulitornin viereisen rinteen tukemiseksi ja pengertämiseksi. Työn onnistuminen vaatii yleissuunnitelmaa tarkemman toteutussuunnitelman laati-mista. Suunnitelma tulee toimittaa maakuntamuseolle hyvissä ajoin ennen työn toteuttamista. Maakuntamuseolle toimitetussa maisemasuunnitelmassa on esi-tetty tornin yläpuolelle rinteeseen kenttäkiveystä. Ratkaisu ei ole luonteva ja suunnitelmaa tulee näiltä osin vielä tarkistaa.