Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydetään lausuntoa otsikossa mainitusta hankkeesta. Maakuntamuseo on aiemmin antanut lausunnon kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (DIAR: 121/2014)
Pirkanmaan maakuntakaavaa ollaan uudistamassa ja siihen liittyen on valmistumassa uusi Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden rakennettujen ympäristöjen selvitys. Tämä on asianmukaisesti huomioitu kaavaselostuksessa. Selvitysluonnoksessa maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi on Terälahden osayleiskaava-alueelta nousemassa Vironmäen huvila osana Aitolahden ja Teiskon rantahuviloiden kokonaisuutta sekä arvoalueena Terälahden kyläalue. Nämä tulee huomioida kaavahankkeessa sen mukaan, miten molemmat hankkeet etenevät, mutta vähintään mainintana kaavaselostuksessa. Terälahden kyläalueen osalta maakuntakaavan inventoinnissa on nostettu esiin Kapeentien omakotiasutus. Kyseistä kokonaisuutta ei ole huomioitu Terälahden osayleiskaavan selvitysaineistoissa todennäköisesti siksi, että se jää maaseudun kulttuuriympäristöä, tilakeskuksia, huviloita ja julkista rakentamista selvittäneiden selvitysten tehtävänannon ulkopuolelle. Tampereen Aitolahden ja Teiskon kulttuuriympäristöselvitys ei käsitä alueen rakennuskannan inventointia, ja Tampereen Aitolahden ja Teiskon rakennuskulttuuri -teoksessa esiteltyä inventointia ei ole laadittu yleiskaavaa varten. Viimeksi mainitussa selvityksessä on keskitytty kantatilojen tilakeskuksiin. Muista rakennustyypeistä selvityksessä on nostettu esiin esimerkkejä eikä modernimpaa rakennuskantaa ole juuri huomioitu. Maakuntamuseo nosti aiemmassa lausunnossaan esille edellä mainitut, selvitysten mahdollisia puutteita koskevat seikat. Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että kaavan aineistoja tulee vielä täydentää Kapeentien varren asutusta koskevalla yleiskaavatasoisella täydennyksellä ja selvityksessä todennäköisesti havaittavat arvot tulee huomioida kaavan ratkaisuissa.
Kaavamerkinnöissä arvokkaat rakennetun ympäristön kohteet on varustettu kohdemerkinnällä. Maakuntamuseo esittää, että merkinnän otsikko muutettaisiin kulttuuriympäristötermien nykykäytännön mukaisesti muotoon ”kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus tai kohde” ja selitysosaa muokattaisiin niin, että termin kulttuurihistoriallisesti arvokas sijaan käytettäisiin termiä historiallisesti arvokas. Koska kohteista ei ole rakennuskohtaista tietoa, olemassa olevan aineiston perusteella ja yleiskaavatasolla liikuttaessa ei voida myöskään yleistää niin, että kaikkia alueen arvokkaita yksittäisiä rakennuksia voitaisiin automaattisesti esim. laajentaa. Pirkanmaan maakuntamuseo esittääkin selitysosan ensimmäisen lauseen poistamista kaavamerkinnästä.
Kaava-alueella sijaitsee lukuisia arvokkaita peltoaukeita, jotka on huomioitu kaavan kulttuuriympäristöselvityksessä. Rantalan, Vähä-Mattilan ja Peltomaan peltoaukeat on lisäksi otettu osaksi maakuntakaavaa varten laaditun selvityksen luonnoksessa esitettyä arvoaluetta. Peltoalueiden arvoja on onnistuttu suojele-maan kaavassa mm. /s-merkinnällä sekä uusien asuinpaikkojen osoittamisella pääosin peltoalueiden ulkopuolelle. Lisäksi kulttuuriympäristön arvoja on hyvällä tavalla pyritty huomioimaan myös kaavan yleismääräyksessä ja uudisrakentamista ohjaavissa merkinnöissä. Lisäksi maakuntamuseo toteaa, että kaavan vaikutusten arviointi on riittävää ja kaavan liiteaineistot ovat selkeitä ja informatiivisia.
Aitolahti-Teisko -kulttuuriympäristöselvitystä varten alueen arkeologisesta kult-tuuriperinnöstä laatimassaan tekstiosuudessa (2013) Pirkanmaan maakuntamuseo on edellyttänyt kaava-alueen arkeologista inventointia, jossa selvitetään sijaitseeko kaava-alueella kiinteitä muinaisjäännöksiä ja muita arkeologisoituneita jäännöksiä. Inventointi on tehty kesällä 2014 (Mikroliitti oy) ja siinä on todettu ennestään tuntematon kiinteä muinaisjäännös, historiallisen ajan kylänpaikka Saarlahti (Sarlax). Kohde on kaavaluonnoksessa merkitty asianmukaisesti sm-kohdemerkinnällä. Merkinnän selitys tulee kuitenkin korjata vielä seuraavaan muotoon. Muinaismuistolain (295/1963) rauhoittama kiinteä muinaisjäännös. Kohteen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen ja muu siihen kajoaminen on muinaismuistolain nojalla kielletty. Kohdetta ja sen lähiympäristöä koskevista suunnitelmista tulee pyytää museoviranomaisen lausunto. Kohteen laajuus tulee selvittää museoviranomaiselta.
Osayleiskaavaehdotus tulee toimittaa lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.