Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydetään lausuntoa otsikossa mainitusta asiasta. Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari on tehnyt kohteeseen maastotarkastuksen 28.10.2015.
Tampereen lankarullan muotoiset kioskit ovat kaupungin rakennuttamia, ja niiden rakentaminen käynnistyi 1930-luvulla. Tampereen rullakioskien esikuvana ilmeisesti on ollut Gunnar Taucherin Helsinkiin suunnittelema pyöreä betonikioski. Tampereen kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer suunnitteli Tampereelle pyöreän virvoitusjuomakioskimallin, joka oli helsinkiläisten kioskiin verrattuna hiukan suurempi ja varustettu kellarilla ja lämmityslaitteella, joten se soveltui myös ympärivuotiseen käyttöön toisin kuin helsinkiläisesikuvansa. Ensimmäinen näistä Tampereen betonikioskeista valmistui 1933. Nykyään näitä kaupungin rakennuttamia, lankarullan muotoisia kioskeja on jäljellä enää Rautatieaseman edustalla, Viinikassa sekä Nekalassa. Nekalan kioski on rankarakenteinen ja rakennettu 1950-luvun taitteessa kaupunginarkkitehti Bertel Srömmerin allekirjoittamien suunnitelmien mukaan. Siihen kuuluu betonirakenteinen kellari.
Nekalan rullakioski on osa Viinikan - Nekalan valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, jota koskevat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Niiden mukaan alueiden käytössä on varmistettava, että alueiden valtakunnalliset arvot säilyvät. Kioski sijaitsee Nekalan seurakuntatalon vieressä, näkyvällä paikalla kadun varressa. Kioski edustaa modernia, kaupunkimaista palvelumuotoa, lähiseudun asukkaiden kohtaamispaikkaa sekä Tampereen kaupungin suunnittelu- ja rakennustoimintaa. Nekalan kioski on päällystetty myöhemmin mineriittilevyllä, mutta se on säilyttänyt alkuperäisen muotonsa. Kioskin ikkunat on levytetty ja kioski on tyhjillään. Nekalan rullakioski kertoo kuitenkin yhä ympäristössään paikan julkisesta luonteesta ja kaupungin rakennustoiminnasta. Rakennuksessa on merkittäviä lahovaurioita, ja sen kunnostaminen tarkoittaa rakennuksen rakentamista uudelleen kivijalasta ylöspäin.
Pirkanmaan maakuntamuseo ei lähtökohtaisesti vastusta Nekalan rullakioskin purkamista, vaikka Pirkanmaan maakuntamuseo pitää kioskin päästämistä huonoon kuntoon erittäin valitettavana. Lähtökohtaisesti olisi myös positiivista, jos Nekalan rullakioskin muoto säilyisi kaupunkikuvassa.