Rakennetun ympäristön kohde Ruotulanrivi - Jaakonmäenkatu 8

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Vanha kunta:
  Messukylä
  Kaupunginosa:
  Ruotula
  Nimi:
  Ruotulanrivi - Jaakonmäenkatu 8
  Osoite:
  Jaakonmäenkatu 8
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Rakennusten lukumäärä:
  29

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Ruotulanrivi sijaitsee Jaakonmäenkatu 2 ja 8, Pokalankadun sekä Silmäkkeenkadun päässä. Omakotitalot tehtiin ensimmäistä kertaa Suomessa sandwich-rakenteeseen perustuvalla täyselementtitekniikalla. Ruotulan elementtipientalot ovat omalaatuinen ilmiö aluerakentamisessa. Tampereen lähiöissä talotyyppeinä on käytetty rivitaloja tai porrastettuna kytkettyjä pientaloja, mutta vastaavia erillispientaloja ei Tampereen lähiöissä ole.

  Erittäin matalat elementtitalot ovat yksikerroksisia ja kuutiomaisia. Niissä on matala sokkeli ja räystäsrakenne on matala. Taloustilat ja autotalli on erillisessä rakennuksessa asuinosan vieressä. Omakotitalon eteen muodostuu pienipiirteinen etupiha, jota on elävöitetty puu- ja pensasistutuksin. Talojen sisäänkäyntiä on korostettu eriväristen seinäpintojen avulla. Kadun eri puolilla on käytetty erilaista talotyyppiä, jossa on muunneltu ainakin autotallisiipeä.

  Historia:
  Elementtirakennusmenetelmää haluttiin kokeilla pientalorakentamiseen. Tontit löytyivät Ruotulasta, johon oli mahdollisuus rakentaa 30 omakotitalon ryhmä ja myöhemmin 16 taloa lisää. Hanke oli ensimmäinen Suomessa. Betonielementtirakentaminen ei yleistynyt omakotitalojen tuottamisessa.

  Ruotulan alueen suunnittelusta vastasi arkkitehti Aarne Heino arkkitehtitoimistolta Vahtera & Heinolta. Rakentamisesta vastasi Rakennustoimisto Mattinen & Niemelä.

  Kirjalliset lähteet:
  Leskinen, Marja ja Jaakola, Juha, 1998. Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998. Tampere, Tampereen kaupungin kaavoitusyksikkö. Sivu 232.

  Tampereen kaupunki, 2010. Tampereen keskustan ulkopuolisten 1960 - ja 1970 -luvun asuinalueiden inventointi ja arvottaminen. Tampere, Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen, Maankäytön suunnittelu.

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Ruotula Hallinnollinen alue lähiö
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Ruotula, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014

Kartta